ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 13 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Θέσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου για τη ζώνη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Απόψεις
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ , Δευτέρα, 16 Νοέμβριος 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΣΑΔΑΣ Π.Ε.Α.)
ΛΕΩΦ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 140 - 741 00 ΡΕΘΥΜΝΟ - ΤΗΛ.: 28310-29066
Αρ. Πρωτ. 89
Ημερομηνία 12-11-2009

ΠΡΟΣ : 1. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Τίνα Μπιρμπίλη
2. Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή
3. Συνήγορο του Πολίτη κ. Γεώργιο Καμίνη
4. ΣΑΔΑΣ Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων
5. ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης

ΘΕΜΑ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως ο "Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου", η "Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου", η "Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων", η "Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας", ο "Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δ. Ιτάνου" και η "Οικολογική Ομάδα Σητείας" έχουν συμβάλλει διαθέτοντας πολύ χρόνο και πολύ κόπο για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, κάτι που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση όλων μας, όπως και δικαίωμά μας να το απαιτούμε από το κράτος.
 Μπορούμε να θυμηθούμε ενέργειες από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου, στον ιστορικό δρόμο στο φαράγγι της Κανδάνου, στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, στο στρατόπεδο του Μαρκόπουλου στα Χανιά κτλ.

Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, με βάση την υπ’ αριθμό 54/04-07-2008 απόφασή του, υποστήριξε ότι ο μοναδικός τρόπος ώστε οι επεκτάσεις των οικισμών να είναι νόμιμες και βιώσιμες είναι η εκπόνηση και ολοκλήρωση των ΣΧΟΟΑΠ (σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) και των ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) με την επικύρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ευθύνες θεσμοθέτησης και εφαρμογής των παραπάνω μελετών ανήκουν σε όλους : στην πολιτεία, την κοινωνία, τους φορείς της, στους τοπικούς άρχοντες και τα πολιτικά κόμματα, στις οργανώσεις και στους συλλόγους.

Η ανάπτυξη που θέλουμε πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και της φέρουσας ικανότητας της κάθε περιοχής. Ο χωροταξικός σχεδιασμός (σχεδιασμός που βάζει τάξη και κανόνες στο χώρο) είναι μια κατεξοχήν πολιτική που πρέπει να καθορίζει την αναπτυξιακή διαδικασία για την ολοκληρωμένη και ισόρροπη κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή αυτή που εγγυάται την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή.

Οποιαδήποτε πρακτική νομιμοποίησης των ορίων των οικισμών πρέπει να μην δέχεται καμία αμφισβήτηση σε οποιαδήποτε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όσοι δεν απαντούν τι θα γίνει σε μία ενδεχόμενη προσφυγή συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος των κατοίκων των περιοχών αυτών. Εξάλλου, οι τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη διάνοιξη οδών σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές πιστεύουμε ότι καθιστούν μονόδρομο τον ουσιαστικό πολεοδομικό σχεδιασμό μέσω ΣΧΟΟΑΠ.

Και όταν μιλάμε για ΣΧΟΑΑΠ εννοούμε τις μελέτες που ακολουθούν τις οδηγίες για την παρακολούθηση / έγκριση των μελετών ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ του Ν2508/97 από τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας και Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 13-11-2008, τις οποίες υποστηρίζουμε. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή του νόμου είναι ο μοναδικός τρόπος εφαρμογής του άρθρου 24 του συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

Η λιγότερη κατανάλωση περιαστικού χώρου, ο λεπτομερής προσδιορισμός περιοχών ειδικής προστασίας, ο εντοπισμός περιοχών στα αστικά κέντρα προς ανάπλαση, ο καθορισμός ζωνών οικιστικής καταλληλότητας, περιλαμβάνονται στις οδηγίες που επιβάλλεται να τηρούνται κατά την παρακολούθηση και έγκριση Μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και ΣΧΟΟΑΠ.

Βάσει του άρθρου 24 του συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. Επομένως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, ώστε να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο μίας κατάστασης που έχει εγκλωβίσει ήδη πολλούς συμπολίτες μας και όσο διαιωνίζεται θα εγκλωβίζει ακόμα περισσότερους.

Γεγονός είναι ότι τα σχέδια πόλης είναι διάτρητα, όπως των παραλιακών οικισμών (Πάνορμο, Μπαλί, Πλακιάς, Αγία Γαλήνη). Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εκπόνησή τους δεν ακολουθούν προφανώς ούτε τις νόμιμες διαδικασίες, ούτε σχεδιάζουν σύμφωνα με την αρχή της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης. Τα σχέδια πόλης έχουν εκπονηθεί με προχειρότητα, λόγω του οι μελετητές υποκύπτουν στις πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς από τους Δήμους και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (πχ μεγάλες επεκτάσεις για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, απουσία σαφών ορίων προστατευόμενων περιοχών, περιορισμένοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι) οδηγώντας σε αποτελέσματα μη σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο Νόμος και η Επιστήμη.

Το κείμενο κοινοποιείται προς Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γεώργιο Καμίνη, τον ΣΑΔΑΣ Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, και τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μανωλεσάκης Βαλάντης

 
Αρ. Πρωτ. 90
Ημερομηνία 12-11-2009

ΠΡΟΣ :
1. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Τίνα Μπιρμπίλη
2. κ. Εισαγγελέα Ρεθύμνου
3. Συνήγορο του Πολίτη κ. Γεώργιο Καμίνη
4. ΣΑΔΑΣ Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων
5. ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης

ΘΕΜΑ : ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΥΠΕΡΓΕΙΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ

Με αφορμή την κατασκευή υπέργειων αντλιοστασίων εντός του αιγιαλού της προστατευόμενης από το νόμο παραλίας του Δήμου Αρκαδίου για την εξυπηρέτηση του αποχετευτικού έργου των ξενοδοχείων βόρεια της παλαιάς εθνικής οδού έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις και περιμένουμε τις παρεμβάσεις των αρμοδίων.

Ο Δήμος Αρκαδίου ισχυρίζεται ότι έργα κοινής ωφέλειας όπως το αποχετευτικό με τα υπέργεια αντλιοστάσια μπορούν να κτίζονται νόμιμα μετά από την παραχώρηση από την κτηματική υπηρεσία τμημάτων αιγιαλού.

Πιστεύουμε ότι η ενδεδειγμένη λύση είναι το αποχετευτικό έργο να έχει όδευση επί της παλαιάς εθνικής οδού και όχι επί του αμμώδους τμήματος. Η σύνδεση όπως συμβαίνει με κάθε πολίτη να γίνει με έξοδα των ιδιοκτητών έως την όδευση του έργου και όχι κτίζοντας απαράδεκτα κτίσματα και τοποθετώντας σωλήνες αποχέτευσης πάνω ή μέσα στην άμμο.

Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων έχει υποστηρίξει και έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών. Υποστηρίζει κάθε προσπάθεια φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αιγιαλός και η παραλία είναι παράκτια οικοσυστήματα και αποτελούν δημόσια και κοινόχρηστα αγαθά. Ανήκουν κατά κυριότητα και εξ’ αδιαιρέτου σε όλους μας και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ελεύθερη απόλαυσή τους που αποτελεί το βασικό και κύριο από τη φύση προορισμό τους. Η αιτιολόγηση της κατασκευής έργων κοινής ωφέλειας δεν μπορεί να άρει όλα τα παραπάνω. Δεδομένου ότι οι ακτές αποτελούν ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος προστατεύονται συνταγματικά.

Οι πολίτες δεν πρέπει να αδιαφορούν απέναντι σε όλα αυτά. Έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να πράττουν το καθήκον τους.

Η κτηματική υπηρεσία πρέπει να έχει σκοπό να προστατεύει τη δημόσια περιουσία προς όφελος όλων και όχι προς όφελος λίγων. Ζητάμε άμεσα να σταματήσει να παραχωρεί δημόσιο χώρο με τη μέθοδο του επανακαθορισμού των αιγιαλών. Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί όταν ολιγωρούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, παραβαίνουν το καθήκον τους συντελώντας στην ατιμωρησία αυτών που εγκληματούν σε βάρος του.

Ζητάμε την άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων υπέργειων αντλιοστασίων.

Ζητάμε την αντιμετώπιση του θέματος με γνώμονα την προστασία των ακτών ως δημόσιο αγαθό που συμπληρώνει το πλέγμα των κοινόχρηστων χώρων.

Η κτηματική υπηρεσία να δημοσιοποιήσει τους χώρους επί της παραλίας στην περιοχή του Κουμπέ Ρεθύμνου καθώς και της Ανατολικής παραλίας που έχει σχεδιάσει να πουλήσει, με ποιες μεθόδους και την επιφάνειά τους, ώστε οι πολίτες, οι φορείς, τα πολιτικά κόμματα που ενδιαφέρονται πραγματικά για το περιβάλλον, να μπορέσουν να αντιδράσουν.

Ζητάμε την παρέμβαση επί του θέματος από την υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη, από τον κ. Εισαγγελέα Ρεθύμνου, από τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γεώργιο Καμίνη, από τον ΣΑΔΑΣ, από το ΤΕΕ/ΤΔΚ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μανωλεσάκης Βαλάντης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΣΑΔΑΣ Π.Ε.Α.)
ΛΕΩΦ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 140 - 741 00 ΡΕΘΥΜΝΟ - ΤΗΛ.: 28310-29066

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54591190
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.