ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κλιματικές αλλαγές και διεθνής ασφάλειας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2009

1) Εισαγωγή:
H φύση ως αιτία πολέμου ήταν κεντρική σκέψη του Αριστοτέλη και του Μοντεσκιέ. Πολύ πριν ανακαλυφθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου,ο βαρόνος Μοντεσκιέ, δήλωνε ότι, "η αυτοκρατορία του κλίματος είναι η πρώτη και σημαντικότερη αυτοκρατορία". Αν ανατρέξουμε στις ένοπλες συγκρούσεις του 20ου αιώνα, και σταθούμε στον " πόλεμο των εξ ημερών" του 1967, θα δούμε ότι, σημαντική αιτία του πολέμου αυτού, ήταν η απειλή από την Συρία και την Ιορδανία για την απομόνωση ενός μέρους του Ιορδάνη ποταμού, μια απειλή που αντιμετωπίσθηκε από το Ισραήλ ως casus belli.

Γενικά το μέλλον της ανθρωπότητας διαγράφεται ζοφερό όσον αφορά την ανασφάλεια από τις κλιματικές αλλαγές, ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις, οι καταστροφές και το χάος θα επικρατήσουν, αν ο άνθρωπος δεν καταφέρει να τις ελέγξει. Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση των Γερμανών ειδικών, οι οποίοι διερεύνησαν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και τα συμπεράσματα του δημοσιεύθηκαν σε ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ").
Η ραγδαία εξέλιξη του περιβαλλοντικού ζητήματος την τελευταία εικοσαετία εκτός από τους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της διατροφής και των φυσικών πόρων επηρεάζει και άλλους, όπως αυτόν της διεθνούς ασφάλειας. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που δημιουργούνται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, οδηγούν για παράδειγμα, σε υποχρεωτική μετανάστευση των κατοίκων μια περιοχής, σε κλιματολογικούς κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα από την υπερχείλιση των υδάτων, εξ αιτίας των πλημμυρικών φαινομένων και της ανόδου της στάθμης των ωκεανών. Η χώρα υποδοχής των περιβαλλοντικών μεταναστών, με της σειρά της, θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενο αφομοίωσης των προσφύγων και κοινωνική αναταραχή, ως εκ τούτου στο εσωτερικό της. Πλείστα όσα παραδείγματα έχουμε στη περιοχή ειδικά της μεσογείου, με πύλες εισόδους κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία και με διακομετακομιστικό κέντρο την Τουρκία.

Η ιστορία της ανθρωπότητας μας διδάσκει πως άνθρωποι σκοτώθηκαν από άλλα μέσα - και όχι από όπλα - και επίσης ότι κράτη εξασθένησαν ή κταστράφησαν από μη στρατιωτικές συγκρούσεις. Ο Ρίτσαρτ Ούλμαν, υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις στην ασφάλεια των κρατών από τις δημογραφικές πιέσεις και την ελάττωση των φυσικών πόρων θα πρέπει να σταθμίζονται στην ίδια βάση με τις στρατιωτικές απειλές από πολλά κράτη.
Σε αντίθεση με παραδοσιακές απειλές για την διεθνή ασφάλεια (πυρηνικές, πυρκαγιές, χημικά όπλα κ.λ.π) που εμπλέκουν συγκεκριμένες οντότητες,οι οποίες δρουν με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο χρόνο (π.χ. τρομοκρατικές επιθέσεις), η κλιματική αλλαγή έχει τη δυνατότητα να δράσει ολιστικά σε πολλαπλές και επάλληλες χρονικές περιόδους, σε παγκόσμιο πλαίσιο, καταργώντας την έννοια του χώρου και του χρόνου, συνθέτοντας το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παγκόσμιας απειλής.

Σε ομιλία που εκφώνησε στην πρεσβεία στο Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2006, Η Μάργκαρετ Μπέκετ, έθεσε την Ε.Ε αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. "Η κλιματική αλλαγή είναι μία σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Επομένως, η επίτευξη της κλιματικής ασφάλειας πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της εξωτερικής μας πολιτικής", υποστήριξε η πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας. Σύμφωνα με την υπουργό "η σπουδαιότερη απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε ως παγκόσμια κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με όπλα και άρματα μάχης. Μπορεί να επιλυθεί μέσω τη επένδυσης στις αναδυόμενες τεχνικές της ήπιας ισχύος, για την διάνοιξη των οδών της εμπιστοσύνης και της ευκαιρίας, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε μια οικονομία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα".

2) Κατηγοριοποίηση απειλών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή:
To 2007 συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας έλαβε χώρα η πρώτη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην διεθνή ασφάλεια. Η Ε.Ε. από την πλευρά της παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα των απειλών ασφάλειας, προχώρησε την άνοιξη του 2008 στη δημοσιοποίηση της από κοινού έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Του Ύπατου αρμοστή για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη διεθνή ασφάλεια. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ε.Ε αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί για την σοβαρή απειλεί για την πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια.

Μέσα από την έκθεση αυτή η.Ε.Ε προχώρησε στην κατηγοριοποίηση των απειλών από την κλιματική αλλαγή ως εξής:
α) Συγκρούσεις για τον έλεγχο των φυσικών πόρων, β) Οικονομικές επιπτώσεις και ρίσκο για τις παράκτιες περιοχές, γ) Απώλειες εδάφους και συνοριακές διαμάχες. δ) Ροή περιβαλλοντικών μεταναστών, ε) Ένταση στην προμήθεια ενέργειας, στ) Πίεση στην παγκόσμια διακυβέρνηση.
Οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι προφανείς, η ανάδυση των απειλών για την ασφάλεια είναι εμφανής. Εντός αυτών των περιοχών βρίσκονται και γειτονικές περιοχές και υποσυστήματα προς την Ε.Ε. όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή, δημιουργώντας μεταναστευτικές πιέσεις και η πολιτική αστάθεια στα σύνορα της Ε.Ε. και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκρούσεων και επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

3) Περιοχές ευάλωτες στις απειλές των κλιματικών αλλαγών:
Είναι ευνόητο ότι υπάρχουν ζώνες υψηλού κινδύνου, όπου υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια -περιβαλλοντικού, αλλά και πολιτικο-στρατιωτικού φόβου.
Σύμφωνα με ειδικούς, η λίστα περιλαμβάνει την Αφρική, την Αιθιοπία, το Σουδάν και την ακτή ελεφαντοστού. Τα προβλήματα εδώ είναι απόρροια βασικά της ξηρασίας, της λειψυδρίας και της υπερεκμετάλλευσης της γης, ενώ συγκεκριμένα. στην Αίγυπτο η στάθμη του Νείλου ανεβαίνει λόγω της θάλασσας(υφαλμύρωση) και μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων, που ζουν από τις καλλιέργειες στο Δέλτα του ποταμού. Η Ευρώπη σε αυτή την περίπτωση θα γίνει ο κύριος προορισμός των "περιβαλλοντικών" προσφύγων της Αφρικής λόγω γειτνίασης.
Ένα άλλο " θερμό" σημείο της γης, η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει και αυτή τεράστιο πρόβλημα με τα υδατικά της συστήματα. Οι εντάσεις γύρω από την πρόσβαση στο νερό - κυρίως εξ αιτίας μείωσης της ροής του Ιορδάνη ποταμού θα αυξηθούν, με άμεσες συνέπειες στα πιο επισφαλή πολιτικά εδάφη της περιοχής: την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Η Νότια και η Κεντρική Ασία, περιοχές που συγκεντρώνουν τον περισσότερο πληθυσμό του πλανήτη, καθώς απειλούνται άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας (λόγω κλιματικών αλλαγών), θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σίτισης και μολυσματικών ασθενειών. Ο ολοένα αυξανόμενος αυτός πληθυσμός θα στραφεί σε μια μη ελεγχόμενη μετανάστευση και στην αναζήτηση των ελάχιστων πόρων που θα υπολείπονται.
Ρόλο κλειδί παίζει και η Κίνα, η οποία εκτός από το ότι είναι κατά πολύ εκτεθειμένη στον κίνδυνο αφανισμού παράκτιων περιοχών της, είναι μια χώρα που υποδεικνύεται και θα " υποδεικνύεται και στο μέλλον ως ένας από τους συνήθεις υπαίτιους του " περιβαλλοντικού κακού".

Στην άλλη μεριά του πλανήτη, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, αντιμετωπίζει μεγάλης έντασης ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτά σε συνδυασμό με αδύναμες κυβερνητικές δομές, θα αντιμετωπίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις. Ας μην ξεχνάμε την πρωτοφανή καταστροφή της Νέας Ορλεάνης από τον τυφώνα Κατρίνα., καιρικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε στο κόλπο του Μεξικού (λόγω El Nino).
Τελευταία η Αρκτική. Περιοχή που μέχρι πριν μερικά χρόνια η πρόσβαση ήταν δύσκολη από τον άνθρωπο λόγω παγετώνων, μετατρέπεται λόγω της ταχύτερης τήξης των πάγων σε γεωστρατιωτικό "θέρετρο" μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Ρωσία, Αμερική, Ευρώπη, έχουν μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης των υδρογονανθράκων, που σημαίνει έντονες αντιπαραθέσεις και κόντρες με απρόβλεπτες συνέπειες.

Θεμέλιος λίθος της ευνομούμενης διεθνούς τάξης για την Ε.Ε είναι το σύστημα του ΟΗΕ. Η εξουσιοδότηση και η εφαρμογή στρατιωτικών μέτρων, ως απάντηση στις περιβαλλοντικές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, μπορεί να πραγματοποιηθεί, αποκλειστικά και περιοριστικά, μόνο εντός των πλαισίων του Ο.Η.Ε, γεγονός που αποδεικνύεται από την αγωνία της ανθρωπότητας για τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης των ηγετών στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβρη του 2009.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 139 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159207
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.