ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η νέα γρίπη, πρόκληση για την αξιοπιστία της πολιτικής Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Υγεία
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2009

Η νέα γρίπη αποτελεί μια πρόκληση για την ικανότητά μας να σταθμίζουμε με νηφαλιότητα, ως κοινωνία και υγειονομικές αρχές, τις απειλές για τη δημόσια υγεία και να παίρνουμε αποφάσεις που ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα στοιχεία από τις επιδημιολογικές μελέτες, αποτελεί όντως ένα δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και κυρίως για την αντοχή του ταλαιπωρημένου δημόσιου συστήματος υγείας. Στον τομέα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε θέσει από καιρό ζητήματα όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ή η κάλυψη των κενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παραμένει όμως, σε ατομικό τουλάχιστον επίπεδο, λιγότερο επικίνδυνη από την κοινή εποχική γρίπη, με την οποία είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι. Επιβάλλεται λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με σύνεση και ψυχραιμία, κρατώντας αποστάσεις από τον πανικό και το μαζικό άγχος. Σημαντικός εδώ είναι και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης. Χρήσιμο είναι επίσης να έχουμε υπόψη ότι υπάρχουν και ισχυρά συμφέροντα, συνδεδεμένα κυρίως με τη φαρμακοβιομηχανία και τη διακίνηση του φαρμάκου, που θα επωφελούνταν από την τεχνητή καλλιέργεια πανικού για να προωθήσουν οικονομικές επιδιώξεις άσχετες με τη δημόσια υγεία.

Η ευεξία και η υγεία της κοινωνίας μπορούν να διασφαλιστούν μόνο από πολιτικές πραγματικής πρόληψης, που αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες των ασθενειών (όπως ακατάλληλη διατροφή, μολυσμένο νερό και αέρα, ψυχικά στρες, έλλειψη συναισθηματικής στήριξης). Για τη νέα γρίπη κύριο στοιχείο πρόληψης, σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών του ιατρικού κόσμου, οφείλει να είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.
Ιδιαίτερα προγράμματα όφειλαν να έχουν ήδη σχεδιαστεί για κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε ενημέρωση και υπηρεσίες υγείας, όπως άστεγοι ή μετανάστες χωρίς χαρτιά. Τα προγράμματα αυτά απαιτούν ενημέρωση στη μητρική γλώσσα των μεταναστών, καθώς και εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προσφέρουν ήδη υποστηρικτικές υπηρεσίες στους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Το θέμα των μαζικών εμβολιασμών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Δε μπορούμε παρά να λάβουμε υπόψη και τις δημόσια εκφρασμένες επιφυλάξεις μεγάλης μερίδας του επιστημονικού κόσμου για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου. Δεν αποδεχόμαστε τις ακραίες απόψεις για "δολοφονική" δράση των εμβολίων, ούτε όμως και την πίεση για εκτεταμένους μαζικούς εμβολιασμούς που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκτός ότι εκθέτει εκατομμύρια άτομα σε κινδύνους σχετικούς με αυτή την πράξη, εμποδίζει τη συνειδητοποίηση των πολιτών για τις επιλογές του τρόπου ζωής για μία πραγματική και αποτελεσματική προφύλαξη της υγείας τους. Στο φως των συνταγματικών αξιών, που βάζουν το άτομο όλο και περισσότερο στο κέντρο της κοινωνικής οργάνωσης, διεκδικείται το δικαίωμα της πλήρους ενημέρωσης των πολιτών για όλους τους διαθέσιμους τρόπους πρόληψης και θεραπείας, και η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής.

Επισημαίνουμε επίσης την απουσία έγκαιρης ολοκληρωμένης ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης μεταξύ πολιτείας, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, που οδήγησε στη σημερινή χαώδη κατάσταση και στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην πολιτεία και στους επιστημονικούς φορείς. Καλούμε την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, έστω και τώρα, να αναλάβουν υπεύθυνα τον κοινωνικό τους ρόλο.

Παράλληλα χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην διερεύνηση της προέλευσης του ιού, εστιάζοντας και σε κάθε πιθανή ανθρωπογενή αιτία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ενδεχόμενα κενά στα μέτρα ασφαλείας των ερευνητικών εργαστηρίων, ο ρόλος και οι επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας, όπως και οι αντίστοιχες επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Σημαντικό είναι, τέλος, να έχουμε υπόψη ότι η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μας φέρει αντιμέτωπους με ακόμη σοβαρότερες προκλήσεις σε θέματα δημόσιας υγείας στο εγγύς μέλλον. Χρειάζονται λοιπόν αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα και ισχυρή παρέμβαση του δημόσιου τομέα υγείας με κατάλληλες πολιτικές, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εξέλιξη.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Ανίκητος Μακρένογλου 6974 409970
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58240070
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.