ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 27 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η εκτροπή του Αχελώου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θεωρεί χρήσιμο να ανακοινώσει προς όλους ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την προσφυγή κατά της εκτροπής του Αχελώου με αφορμή την χθεσινή συζήτηση στο ΣτΕ για την αναστολή του έργου.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ήταν από τις πρώτες οργανώσεις μαζί με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την WWF-Ελλάς, οι οποίες ήδη από το 1991 προσέφυγαν κατά των φαραωνικών αυτών έργων. Από τότε συμμετέχει συνεχώς και αδιαλείπτως σε όλη τη σειρά των προσφυγών επί των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί πέντε αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν το έργο και διασφαλίζουν την περιβαλλοντική πληροφόρηση, καθώς και σε σχετικές καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χθες στην εξέταση αιτήσεως αναστολής, ήταν ενεργή η παρουσία εκπροσώπων όλων των Συλλογικών Φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Νομάρχες, Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ.α.), ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, κ. Γιάννης Μιχαήλ και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, κ. Λεωνίδας Κόλλας.

Τόσο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού όσο και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συνυπογράφουν μαζί με την WWF και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αίτηση ακυρώσεως της εκτροπής επί της οποίας εκδόθηκε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (δημοσίευση 09.10.2009) για παραπομπή με ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην χθεσινή συζήτηση παρέστησαν από την πλευρά των οργανώσεων και των συλλογικών φορέων οι δικηγόροι: καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, Β. Δωροβίνης, νομικός σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, και οι Μ. Ασημακοπούλου, Ε. Κιουσοπούλου, και Γ. Χριστοφορίδης.

Από την άλλη πλευρά -υπέρ της εκτροπής- τάχθηκαν η ΔΕΗ, η οποία όμως δήλωσε ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα ενεργειακά έργα, από το Δημόσιο παρέστη νομικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και νομικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών, ενώ για λογαριασμό Θεσσαλικών φορέων παρέστησαν δικηγόροι του γραφείου Φλογαΐτη.

Οι θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για την παρούσα κατάσταση

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ θεωρεί ότι αφού τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η αρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί, μία συνολική αναστολή των όλων έργων όχι μόνο είναι απολύτως ορθολογική αλλά εξοικονομεί χρήματα για το κράτος, το εμποδίζει από το να συνεχίσει μία άλογη πορεία φυγής προς τα εμπρός και διευκολύνει την παρούσα κατάσταση πραγμάτων οξείας οικονομικής κρίσης. Θεωρούμε ότι το έργο αποτελεί ένα σύνολο και υπογραμμίζουμε την χαρακτηριστική ασυνέπεια των φανατικών της εκτροπής, οι οποίοι αντιφάσκουν μεταξύ τους δηλώνοντας, άλλοτε ότι το έργο είναι ενεργειακό, άλλοτε αρδευτικό και άλλοτε υδρευτικό.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μελέτη για εξοικονόμηση υδάτων και αρδευτικά δίκτυα στη Θεσσαλία, ότι συνεχίζεται αμείωτα η παροχή αδειών για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, ενώ δεν έχει ληφθεί κανένα συντονισμένο μέτρο για προσαρμογή της παραγωγής της Θεσσαλίας στην κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε. Οι υδροβόρες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι είναι οριστικά καταδικασμένες και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ούτε λίγο ούτε πολύ τα εκτρεπόμενα νερά του Αχελώου προορίζονται για τον ποταμό Πηνειό, ο οποίος συνεχίζει να ρυπαίνεται ανεξέλεγκτα.

Στη νέα φάση επανεξέτασης του θέματος η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ επικαιροποιεί τις προτάσεις της τόσο για την τύχη των μέχρι σήμερα εκτελεσθέντων άφρονων έργων, όσο και για τις άλλες διαστάσεις του συνολικού προβλήματος. Τέλος, θυμίζουμε ότι η τελευταία "ρύθμιση" από το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα της εκτροπής είναι αποτέλεσμα θερινού κοινοβουλευτικού "πραξικοπήματος" τον Ιούλιο του 2006, με αιφνιδιαστική τροπολογίά του κ. Σουφλιά, με ελάχιστους παρόντες βουλευτές -και αυτούς ανενημέρωτους.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Τ. 210 3225245, F. 2103225240

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 101 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58153513
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.