ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στο επίκεντρο το κλίμα και η ενέργεια, στη συνδιάσκεψη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2009

Το χρονικό των χαμένων ευκαιριών

1. Προτεραιότητες περιβαλλοντικών προβλημάτων:

Σήμερα περισσότερο από κάθε φορά η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, με κύριες αιχμές την κλιματική και τους υδάτινους πόρους, τη ρύπανση των θαλασσών και την ερημοποίηση, προβλήματα που έχουν εμφανείς επιπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία και την υγεία των πολιτών, αλλά και στην ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή στο μέλλον. Η χώρα οδηγείται σε αναπτυξιακό αδιέξοδο. Από την άλλη η οικονομία της Ελλάδας, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες την έχει καταστήσει το μαύρο πρόβατο στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο Κ. Αλμούνια. Το οικονομικό πρόβλημα επίσης μόνο στην Ελλάδα είναι διπλό. Από τη μια η διεθνής κρίση και από την άλλη η υπέρβαση των ενδογενών προβλημάτων.

Γενικά την εποχή αυτή το ελληνικό περιβάλλον πάσχει, πάντοτε έπασχε. Από τώρα και στο εξής οφείλουμε να βάλουμε προτεραιότητες για μείζονα περιβαλλοντικά θέματα των οποίων οι επιπτώσεις, έχουν περάσει τη κόκκινη γραμμή πέρα από την  οποία είναι μη ανατρέψιμες. Μπορούμε  όμως να πάρουμε μέτρα, ώστε οι επιπτώσεις αυτές είναι λιγότερες και ηπιότερες: Ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, αλλά και των ηγετών όλου του κόσμου περιλαμβάνονται   τρείς άξονες με τους οποίους πρέπει να ασχοληθούν  εντατικά και εμπεριστατωμένα.: ενεργειακό -κλιματική αλλαγή -φυσικοί πόροι  

Αυτά  είναι μια απαίτηση και μια πρόκληση, για την  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στις παγκόσμιες συναντήσεις ηγετών συστηματικής παρακολούθησης και προετοιμασίας,  αν θέλουμε στη κορυφαία συνδιάσκεψη για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές  στη Κοπεγχάγη να παρουσιαστεί μια πρόταση αξιόπιστη,  ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των λαών όλου  του κόσμου στους ηγέτες και επιστήμονες.

Τη βεβαιότητα ότι η στροφή στη "πράσινη ανάπτυξη" μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και της ενδογενούς οικονομικής κρίσης, εξέφρασε και η υπουργός του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μπριμπίλη, θέτοντας σε προτεραιότητα τρείς στόχους, οι οποίοι έχουν καθιερωθεί παγκόσμια με χρονικό ορίζοντα το 2020 και είναι: 20% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε  β) 20% εξοικονόμηση ενέργειας και γ) 20% περιορισμός των εκπομπών CO2.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα  έχει δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και μια νέα  κοινωνική τάξη πολιτών, τους νεόπτωχους, που ξαφνικά συνειδητοποίησαν τις συνέπειας της απουσίας ενός  κρατικού κοινωνικού πλέγματος ασφάλειας. Είναι, λοιπόν ,αντιληπτό ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή στο αναπτυξιακό πρότυπο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα: από  το μεταπολεμικό πρότυπο το οποίο βασίστηκε στη φτηνή εργασία, την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την απαξίωση του περιβάλλοντος, την άναρχη χωροθέτηση  δραστηριοτήτων.

2.Το μοντέλο της " πράσινης" ανάπτυξης:
Το σημερινό οινομικο-πολιτικό -οικολογικό αδιέξοδο αποτελεί μια ακόμη μεγάλη πρόκληση για την ανθρώπινη ευφυΐα. Οι προοδευτικές σκέψεις και οι προνοητικοί πολιτικοί αρχηγοί έχουν υποχρέωση στην Κοπεγχάγη (τελευταία ευκαιρία συμφωνίας) να προτείνουν ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα. Στο νέο αυτό πλαίσιο το παραδοσιακό μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης (με κοινωνική δικαιοσύνη) πρέπει να διευρυνθεί με την οικολογική συνιστώσα. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί, ένα νέο, εναλλακτικό πολιτικό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στα σημερινά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα: To αειφορικό πολιτικό μοντέλο της ισόρροπης οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης εξασφαλίζει σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και κλιματικής αλλαγής μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο.  Μια ανάπτυξη δηλαδή που δε θα είναι μόνο οικονομικά αποδοτικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη, αλλά θα είναι και οικολογικά εφικτή, επειδή ακριβώς θα είναι συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη.

3) Το χρονικό  για τις κλιματικές αλλαγές από το Ρίο (1992) ως το Κιότο (2005) και από το Πόζναν της Πολωνίας (2008) μέχρι την Στοχόλμη Δεκέμβρης 2009.
α) Η συνθήκη -πλαίσιο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές:
H σύμβαση - πλαίσιο για τις κλιματικές αλλαγές υπεγράφη από 154 χώρες και την Ε.Ε. τον Ιούνιο του 1992 στο Ρίο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Η σύμβαση αυτή δεν έθεσε νομικά ή δεσμευτικά υποχρεώσεις. Έθεσε όμως τις βάσεις για περαιτέρω δράση στο μέλλον. Έθεσε τις γενικές αρχές και τη διαδικασία για την μετέπειτα υιοθέτηση περαιτέρω δεσμεύσεων, κυρίως  μέσω  των τακτικών συνόδων  των κρατών μελών της σύμβασης.
Με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη σύμβαση, η πρώτη σύνοδος των συμβαλλομένων μερών (Βερολίνο 1995), εξέτασε την επάρκεια των υποχρεώσεων της σύμβασης, προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος της, δηλαδή " η σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε επίπεδα τέτοια που να αποτρέπουν την επικίνδυνη ανθρωπογενή παρέμβαση στο κλιματικό σύστημα".
Με απόφαση τη γνωστή ως " Εντολή Βερολίνου", η Σύνοδος απεφάνθη ότι η υποχρέωση των ανεπτυγμένων κρατών ήταν, ότι  η επαναφορά του επιπέδου των εκπομπών τους στα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2000  δεν είναι επαρκής για το στόχο της σύμβασης και εγκαινίασε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με στόχο στη Τρίτη σύνοδο των συμβαλλομένων μερών να υιοθετηθεί Πρωτόκολλο στο πλαίσιο της σύμβασης.
Πράγματι στην 3η σύνοδο των συμβαλλομένων μερών στο Κιότο της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο του 1997, υιοθετήθηκε το Πρωτόκολλο.To πρωτόκολλο αυτό στόχευε σε συνολική μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 5% την πενταετία 2008 -2012 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Από 2-13 Νοεμβρίου  1998 συνήλθε στο Μπουένος ¶ριες η 4η  Σύνοδος των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης για τις κλιματικές αλλαγές. Σκοπός της συνόδου ήταν η λήψη αποφάσεων για την προώθηση της υλοποίησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο και η γενικότερη αξιολόγηση της προόδου της εφαρμογής της σύμβασης.
Το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν η υιοθέτηση ενός σχεδίου δράσης διετούς διάρκειας με τον τίτλο Buenos Aires Plan of  Action. To σχέδιο δράσης προωθεί τη διαδικασία μεταφοράς περιβαλλοντικά φιλικής προς το περιβάλλον.
Τα σημεία που δημιούργησαν τριβές και εμπόδισαν μια  αποδοχή του πρωτοκόλλου του Κιότο και την υπογραφή συμφωνίας από την Αμερική κυρίως ήταν κυρίως τρία. Το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων, ο τρόπος κατανομής της ευθύνης (με πρώτη την Αμερική), αλλά και τα συμφέροντα τα πολυεθνικών πετρελαίου των Η.Π.Α.
Αρκετές κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και μερικές Της Ε.Ε.) ζήτησαν μείωση των εκπομπών κατά 10% μέχρι το 2005. ¶λλες χώρες (όπως οι νησιώτικες κάτω από τον Ισημερινό) ζητούσαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση (κατά 20%) στο ίδιο διάστημα. Ορισμένα κράτη (Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία και ΗΠΑ) υποστήριξαν ότι ο στόχος του 2005 δεν είναι εφικτός και αντιπρότειναν την κλιμάκωση στην περίοδο 2010 -2015.
Ακολούθησαν οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές προσπάθειες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Όμως τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Πόζναν της Πολωνίας (1-12 /12/2008), όσο και του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου (17/12) υπήρξαν ιδιαίτερα απογοητευτικά..
β) Η συνδιάσκεψη του Πόζναν όφειλε να καταλήξει σε φιλόδοξα συμπεράσματα και να θέσει τις βάσεις για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας έως τον Δεκέμβριο του 2009. Με άλλα λόγια στο Πόζναν περιμέναμε από τους ηγέτες να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο κείμενο προτάσεων για το πώς θα επιτευχθεί μια φιλόδοξη και δίκαιη δέσμευση για την προστασία του κλίματος. Ένα κείμενο που θα αποτελέσει το προσχέδιο ενός νέου " Πρωτοκόλλου της μετά -Κιότο περιόδου". Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό.
Το "ενεργειακό και κλιματικό πακέτο" μέτρων της Ε.Ε. καθόρισε τους στόχους μείωσης των εκπομπών έως το 2020. Μπορεί να παρέμεινε ο στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 20% ως το 2020, αλλά ο τρόπος που θα επιτευχθεί δεν συνάδει με τα πορίσματα των επιστημόνων, δεν βοηθά στην υλοποίηση πραγματικών και όχι πλασματικών μειώσεων εκπομπών, και θέτει σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας στην επόμενη συνδιάσκεψη του Ο.Η.Ε για την κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο του 2009.

4. Οι επιπτώσεις από την ασυμφωνία των ηγετών και τις συγκρούσεις των πολυεθνικών:
Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα. Μόνο το 1999, εκατόν πέντε χιλιάδες (105.000) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών λόγω κλιματικών αλλαγών., ενώ οι οικονομικές ζημιές που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα και επομένως με το φαινόμενο του θερμοκηπίου έφθασαν την ίδια χρονιά τα 100 δις  δολάρια.
Όσο οι ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών δεν συμφωνούν και δεν υπογράφουν ένα πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση τη κλιματικής αλλαγής, τόσο οι φυσικές καταστροφές θα πολλαπλασιάζονται: πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες, μειωμένη αγροτική παραγωγή, επανεμφάνιση ασθενειών (ελονοσία) σημαντικές οικονομικές ζημιές, καταστροφή οικοσυστημάτων, εξαφάνιση των ειδών. Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πείνας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, χιλιάδες περιβαλλοντικοί μετανάστες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις χώρες υποδοχής.

Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητα και οι ηγέτες ας περιορίσουν τα κέρδη των πολυεθνικών, ίσως έτσι μπορέσουμε κάτι ακόμη να σώσουμε στο πλανήτης μας.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος  Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 140 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159541
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.