ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 13 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ, τέλος πάντων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Απόψεις
Μανόλης Μαρκάκης , Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2009

"Το ποδήλατο μου, ήταν πάντοτε δικό μου...". Ο Κ.Μακεδόνας μας καλεί με το γνωστό λαικό άσμα να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε. Όμως οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μας τραβούν και προσπαθούν να μας παγιδεύουν σε άλλους δρόμους.

Αφορμή του σημερινού σημειώματος είναι ο πρόσφατος "εορτασμός" στη πόλη μας της "Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο" αλλά και η δημοσιοποίηση στον Τύπο της κυκλοφοριακής μελέτης για την Ιεράπετρα (ομολογώ σε ορισμένα σημεία, ζήλεψα).

Η μαζική συμμετοχή των παιδιών κυρίως, που συνέρρευσαν κατά εκατοντάδες έδωσε, όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε, τον εορταστικό τόνο. Η εκδήλωση με τον τρόπο που εξελίχτηκε τελικά, πήρε όλα τα χαρακτηριστικά του "επετειακού" (από το τίποτα κάτι είναι κι αυτό και δεν υποτιμώ τη προσπάθεια) με κίνδυνο πεί κανείς ότι ...βγήκε η υποχρέωση.

Νομίζω ότι η ελάχιστη υποχρέωση που προκύπτει με αφορμή την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο δεν είναι ο "εορτασμός" αλλά η λήψη μέτρων, ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός ως έμπρακτη απόδειξη ότι το μήνυμα ...ελήφθη. Για μια πόλη πιο φιλική, για εναλλακτικό τρόπο ζωής, για πεζοπορία, για ποδηλασία, για Αστική Συγκοινωνία κλπ.

Μη νομίζετε ότι όλα αυτά ανάγονται σε θεωρητικό επίπεδο. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας "τρέχουν" πολλά θέματα και πολύ σύντομα θα αποδειχτεί ότι δεν εξυφαίνονται και τα καλύτερα σενάρια.

Καλές είναι οι παραινέσεις: Tο ποδήλατο στις μετακινήσεις σας διότι δεν ρυπαίνει, είναι αθόρυβο, είναι οικονομικό, δεν καταλαμβάνει χώρο, είναι αγχολυτικό και διώχνει το στρες κλπ.

Όμως οι υπάρχουσες συνθήκες είναι πραγματικά τραγικές. Ο ποδηλάτης κυκλοφορεί ως υποψήφιο θύμα από τα λοιπά τροχοφόρα, με μεγάλη πιθανότητα, για να μην πώ βεβαιότητα, για ζημιές ή ατύχημα από τη κατάσταση των δρόμων (λακκούβες, σπασμένα γυαλιά, κλπ.). Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται τα πεζοδρόμια, η κίνηση των ΑΜΕΑ κλπ.

Την ίδια στιγμή στην πόλη υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που ούτε στο ελάχιστο δεν έχει επιτελέσει το σκοπό του, με άφαντο τον εξοπλισμό του, χωρίς προγράμματα για τα σχολεία, υποβαθμισμένο, με χαμηλωμένα τα ...φώτα!!!

Κατά τ' άλλα υποτίθεται ότι αγωνιούμε και προβληματιζόμαστε για την ποιότητα ζωής για τον τουρισμό, για τη οικονομική κρίση κλπ. Φιλοδοξούμε να αναστρέψουμε τη κατάσταση, να κτίσουμε ένα σύγχρονο, εναλλακτικό, ανθρωποκεντρικό, οικολογικό μοντέλο για το τόπο μας.
Ποια είναι άραγε η θέση που επιφυλάσσεται στην ποδηλασία, την πεζοδρόμηση, τα Μ.Μ.Μ.; Τι προβλέπουν τα μέχρι τώρα σχέδια της κυκλοφοριακής μελέτης του Αγίου Νικολάου; Τι προβλέπει η μελέτη για την ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου και όχι μόνο; Πόσοι και ποιοι ποδηλατόδρομοι; Τι θα πούμε στα παιδιά για το μέλλον; Ότι τα καλέσαμε για να περάσει η ώρα;

Η σύγχρονη τεχνολογία του ποδηλάτου επιτρέπει την άνετη κίνηση χωρίς κατ' ανάγκην να ζείς σε μια πόλη όπως η Λάρισσα ή η Πέστη.
Είναι αδιανόητο, κατά τη γνώμη μου, μια σύγχρονη και εναλλακτική κυκλοφοριακή πρόταση για την περιοχή του Αγίου Νικολάου, με ορίζοντα, τουλάχιστον 10ετίας, να μην περιλαμβάνει ένα ικανό δίκτυο ποδηλατόδρομων, ανταποκρινόμενο στο αίτημα για αλλαγή του προτύπου συμπεριφοράς, ενθάρρυνση της άθλησης, και επαφής με το περιβάλλον.

Παράλληλα η πόλη εμφανίζει άλλο τουριστικό προφίλ, δίνοντας ευκαιρίες στους επισκέπτες να χαρούν από κοντά την ομορφιά του τόπου.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ποδηλατόδρομοι (με ειδική διαγράμμιση στο οδόστρωμα) είναι κοινός τόπος για κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Είναι τόσο αυτονόητοι όσο και οι ειδικοί χώροι για τη κίνηση των πεζών (πεζοδρόμια), όσο και οι ειδικές ρυθμίσεις για άλλα οχήματα.

Σε παλιότερη πρότασή μου που είχα υποβάλει και επίσημα στο Δήμο και τη μελετητική ομάδα είχα προτείνει και επανέρχομαι :

Ένα τέτοιο δίκτυο ποδηλατόδρομων μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός και άλλων προτάσεων :
Δίκτυο Παραλιακού: Κιτροπλατεία, Ακτή Θεμιστοκλέους, Ακτή Κουνδούρου, Αμμούδι, Χαβάνια (όλο το παραλιακό μέτωπο)
Δίκτυο Παραποτάμιου: Αθλητικό κέντρο Αμμούδας, Παραποτάμιος, Ικάρου, Αναπαύσεως, Πλαζ ΕΟΤ, Γαργαδόρος με κατάληξη τον Αλμυρό.
Δίκτυο Αστικού Κέντρου: Γέφυρα, Λατούς, Κοντογιάννη, Ρ.Καπετανάκη, Σ,Βενιζέλου, Πλατεία, Ρ.Κουνδούρου, Λίμνη.

Μια άλλη πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα, υιοθετείται και μπαίνει σύντομα σε εφαρμογή από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων είναι η καθιέρωση Μηναίου Ποδηλατικού γύρου στην πόλη από τους μαθητές. Με δεδομένα σημεία εκκίνησης και τερματισμού, και χωρίς αξιόλογη παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, οι μαθητές θα στέλνουν διαρκώς το μήνυμά τους, προς πάσα κατεύθυνση. Η ιδέα είναι εξαιρετική και θα μπορούσε να υποστηριχτεί από την Οικολογική Κίνηση και από άλλους φορείς και να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.

ΥΓ. Για την Αστική Συγκοινωνία, προς στιγμήν, θέλω μόνο να μεταφέρω ένα σχετικό απόσπασμα από την εισήγηση του μελετητή της Ιεράπετρας που ταιριάζει: "... βασικό σημείο είναι ότι οι μεμονωμένες και αποσπασματικές παρεμβάσεις, μπορεί να εμπεριέχουν κίνδυνο εκφυλισμού των μέτρων γι αυτό και η μελέτη δεν επιτρέπει την αποσπασματική ή μερική υλοποίηση".

¶γιος Νικόλαος 21/10/2009
Μανόλης Μαρκάκης
Μέλος της Οικολογικής Κίνησης Μεραμβέλου
mmarkak@otenet.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 74 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54591516
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.