ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ένα καλά "θαμμένο" ιταλικό σκάνδαλο που μας αφορά... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Πέμπτη, 12 Νοέμβριος 2009

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συνεπές στην προσπάθεια του για ανάδειξη και διερεύνηση κρίσιμων περιβαλλοντικών θεμάτων, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ιταλική ΜΚΟ Legambiente Nazionale, συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, με θέμα:

Βυθισμένα πλοία στη Μεσόγειο με επικίνδυνα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα
Το χρονικό της δράσης της Ιταλικής μαφίας με τα "Δηλητηριώδη" πλοία

με αφορμή την αποκάλυψη νέων στοιχείων στην υπόθεση των ύποπτων ναυαγίων, που φέρονται να διακινούσαν και να απέρριπταν τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στη περιοχή της Μεσογείου.

Τη συζήτηση άνοιξε η Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. ¶ννυ Μητροπούλου, επισημαίνοντας το γεγονός ότι αν και η ανεξέλεγκτη απόρριψη τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στη Μεσόγειο, που φαίνεται να λειτουργεί ως "χωματερή" και ως χαλί για να κρύψουμε την τοξική σκόνη, ωστόσο οι πρόσφατες αποκαλύψεις καθιστούν επιτακτική την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Σύμφωνα με την κ. Μητροπούλου η παρουσία πλοίων στο βυθό της Μεσογείου με ενδεχόμενο φορτίο τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, είναι ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα, ανεξάρτητα με τον χώρο βύθισης των πλοίων. Για το λόγο αυτό και η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί διακρατική συνεργασία και ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο εκ μέρους των κυβερνήσεων, όσο κι εκ μέρους των δικαστικών αρχών. Απαραίτητες επίσης θεωρούνται η εκτεταμένη διερεύνηση των ναυαγίων και η εντατικοποιημένη δειγματοληψία νερού και ιζημάτων από περιοχές στις οποίες υπάρχουν υπόνοιες διαρροής αποβλήτων.

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε η κ. Νίκη Παρδαλού, υπεύθυνη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για θέματα θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Η κ. Παρδαλού αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο χρονικό του σκανδάλου με τα "δηλητηριώδη πλοία", επεσήμανε την ενδεχόμενη ύπαρξη ύποπτων ναυαγίων και στις ελληνικές θάλασσες. Καταλήγοντας διευκρίνισε ότι, αν και στη χώρα μας οι μέχρι σήμερα μετρήσεις ραδιενέργειας δεν εμπνέουν ανησυχία, παρ’όλα αυτά η ύπαρξη τέτοιων ναυαγίων στα χωρικά μας ύδατα είναι πιθανή κι ως εκ τούτου η ανάγκη επαγρύπνησης και περαιτέρω διερεύνησης του θέματος κρίνεται επιτακτική.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ιταλικής ΜΚΟ Legambiente Nazionale κ. Antonio Pergolizzi, o οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης, στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η διακίνηση και απόρριψη των αποβλήτων και στις συνέπειες οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Legambiente, στο σκάνδαλο εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, έμποροι όπλων και η Ιταλική μαφία, γεγονός που λειτούργησε ως τροχοπέδη στην ουσιαστική διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές της Ιταλίας. Τελειώνοντας ο κ. Pergolizzi τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο Μεσογειακό αλλά παγκόσμιο και απαιτεί την επέμβαση της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών ολοκληρώθηκαν με αυτή του κ. Θαν. Γεράνιου, Αναπλ. Καθηγητή του Τομέα Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ο κ. Γεράνιος δήλωσε ότι τα καταποντισμένα πυρηνικά απόβλητα διαχέονται γρηγορότερα από τα αποθηκευμένα σε παλαιά ορυχεία λόγω της διάβρωσης στο υδάτινο περιβάλλον, αλλά και λόγω της προχειρότητας και φθηνής θωράκισής τους για λόγους οικονομίας. Ο κίνδυνος μόλυνσης μεγαλώνει αν σε αυτά εμπεριέχεται και πλουτώνιο που δεν απομακρύνθηκε στις μονάδες επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων. Απαιτείται ο εντοπισμός των φορτίων αυτών και η ανέλκυσή τους πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διάβρωσης, που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση της τροφικής αλυσίδας από μόλυνση των ψαριών.
Ο κ. Γεράνιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πυρηνική χώρα, ούτε και διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις και επομένως δεν επιτρέπεται να μολύνεται με πυρηνικά απόβλητα αντιδραστήρων άλλων χωρών, ούτε και να κινδυνεύει από πυρηνικά ατυχήματα από τη λειτουργία αυτή. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει την άποψη ότι η απόφαση για εγκατάσταση και λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων δεν πρέπει να είναι απόφαση μιας μόνον χώρας, αλλά τουλάχιστον και των γειτονικών.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Παρών ήταν ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος κ. Δημ. Γκύζης, ο οποίος επεσήμανε τα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ανίχνευση της εν λόγω υπόθεσης, εξαιτίας κωλυμάτων τοπικής αρμοδιότητας ή παραγραφής των σχετικών αδικημάτων.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κ. Γεώργιου Παπαθεοδώρου Αν. Καθηγητή του Παν/μίου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη χαρτογράφησης, καταγραφής και παρακολούθησης των ύποπτων ναυαγίων.

Ο καθηγητής του Παν/μιου Αθηνών κ. Μαν. Δασενάκης επεσήμανε την ανάγκη σύστασης Ειδικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παρακολούθησης προκειμένου να προληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Χρ. Τσαμπάρης τόνισε ότι πλέον διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνολογία για έλεγχο της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και είναι θέμα πολιτικής βούλησης η ανάληψη του οικονομικού κόστους μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, το οποίο παραμένει υψηλό.

Στη συνέντευξη τύπου δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων, παρότι είχαν λάβει σχετική πρόσκληση. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα συνεχίσει την διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης και την προσπάθεια επαγρύπνησης και συμμετοχής όλων των φορέων, την σύμπραξη των οποίων απαιτεί η αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού περιβαλλοντικού και κοινωνικού ζητήματος.

Περισσότερες Πληροφορίες
Λουκία Καλαϊτζή
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
press@medsos.gr
210 8228795

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 134 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57065744
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.