ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Σάββατο, 10 Ιούλιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι εκπρόσωποι των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, με αφορμή και τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά του Σέιχ Σου, επισκέφτηκαν τον κ. Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Τσιότρα και του ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

Τις οργανώσεις εκπροσώπησαν ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο νομικός κ. Ι. Παπαγιάννης και οι καθηγητές του πανεπιστημίου κ.κ. Ι. Στράτης και Σ. Σίσκος καθώς και το στέλεχος της Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Κ. Υφαντής. Η συζήτηση έγινε σε ένα καλό κλίμα ενώ κατατέθηκε και ένα υπόμνημα για τα περιβαλλοντικά και άλλα συναφή ζητήματα ποιότητας ζωής, που απασχολούν το Νομό Θεσσαλονίκης, πολλά από τα οποία χρονίζουν επί μακρόν.

Οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντί οποιασδήποτε άλλης επετειακής αναφοράς στον εγκληματικό εμπρησμό του περιαστικού δάσους της πόλης, ζήτησαν από μέρους του περιφερειάρχη τη στήριξη των προτεινόμενων λύσεων καθώς και των ίδιων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο έργο τους. Κάποια από τα περιβαλλοντικά προβλήματα επιδέχονται άμεσες λύσεις, για αυτό και προτάχθηκαν:

1) ΣΕΪΧ ΣΟΥ: Χαρακτηρισμός του δάσους ως προστατευτικού, σύμφωνα με το δασικό νόμο. ¶μεση απαλλοτρίωση των μη αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών ή ανταλλαγή τους με άλλη έκταση, καταστροφή των αυθαίρετων περιφράξεων και εξωτερική περίφραξη των 30.000 στρεμμάτων του δάσους.

2) ΚΙΣΣΟΣ: ¶μεση υλοποίηση της απόφασης 3651/99 του Σ.τ.Ε (τμήμα Ε) με την έκδοση πράξης κατάργησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ των Πολεοδομικών Διαταγμάτων   26.8.86 και 15.4.88, που αφορούν την αναδασωτέα περιοχή «Ισενλή» του Χορτιάτη.

3) ΛΑΤΟΜΕΙΑ: Να μετεγκατασταθούν άμεσα τα λατομεία των οικισμών Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Χορτιάτη, αφού η λειτουργία τους έχει αποδοκιμαστεί από όλες της υπηρεσίες και υπάρχουν αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

4) ΡΕΜΑΤΑ: Να προστατευτούν όλα τα ρέματα μέσα στην πόλη και το Νομό. Ιδιαίτερα μέσα στο Π.Σ.Θ., να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις και οι δεσμεύσεις  ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΑΘ και να μετατραπούν τα ρέματα σε μικρούς φυσικούς  οικότοπους.

Για τον αειφορικό σχεδιασμό της πολιτικής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας οι Οικολογικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν και τις απόψεις τους για μια σειρά άλλων σημαντικών προβλημάτων της περιοχής:

1) Πολεοδομική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης: Ο πληθυσμός της πόλης δεν μπορεί να αυξηθεί, ούτε και η έκταση που καταλαμβάνει πολεοδομικά μπορεί να επεκταθεί ιδιαίτερα, γιατί -εκτός των άλλων- περικλείεται και από οικοσυστήματα υψηλής περιβαλλοντικής, υδρολογικής, αισθητικής και αντιπλημμυρικής αξίας (λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Γαλλικός ποταμός, εκβολές Αξιού, Σέιχ Σου, λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, Χορτιάτης, λεκάνη Ανθεμούντα). ¶ρα χρειάζονται πολιτικές αποτροπής της αστυφιλίας, αποκέντρωσης και προστασίας των περιαστικών οικοσυστημάτων.

2) Πράσινοι και ελεύθεροι χώροι: Η πόλη έχει πολύ πυκνή πολεοδόμηση, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στους πολίτες. Το ποσοστό πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Το πράσινο της πόλης πρέπει να αναβαθμιστεί (να ξεφύγουμε από την κοντόφθαλμη λογική του «πάρκου» και να περάσουμε στη λογική του «πράσινου δικτύου»), να αυξηθεί και να δικτυωθεί στη βάση ενός ορθολογικού οικολογικού σχεδίου, που θα συνδέει περιοχές μεταξύ τους και με περιαστικούς χώρους πρασίνου (π.χ. νέα παραλία, Γ΄ Σώμα Στρατού, Δ.Ε.Θ., Α.Π.Θ., Σέιχ Σου). Σ΄ αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να μην οικοδομηθούν από κανέναν τα πρώην στρατόπεδα αλλά να μετατραπούν σε ελεύθερους πράσινους χώρους, με πολύ ήπιες και προσεγμένες δραστηριότητες. Ακόμα, πρέπει να οριοθετηθούν και να προστατευθούν αποτελεσματικά τα ρέματα και να υπάρξει μια σωστή οικολογική διαχείρισή τους. Επίσης, θα μπορούσε να μελετηθεί και η αλλαγή χρήσης ελεύθερων χώρων (δημόσιων ή ιδιωτικών) και η μετατροπή δευτερευόντων οδών σε πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους με έντονη την παρουσία της βλάστησης.

3) Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος: Μέχρι σήμερα, οι κυβερνητικές και δημοτικές πολιτικές αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του ΙΧ σε βάρος όλων των υπολοίπων μέσων και τρόπων μεταφοράς. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να αντιστραφεί. Πρέπει να ακολουθηθεί πολιτική αποτροπής της χρήσης του ΙΧ στο κέντρο της πόλης, να αναβαθμιστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να διευκολυνθεί η κίνηση των πεζών, των ποδηλατών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Να αλλάξει η έμφαση από το μετρό στο πλήρες δίκτυο επιφανειακού τραμ. Να ενθαρρυνθεί η κατασκευή πάρκινγκ περιφερειακά του κέντρου (με συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση) και όχι μέσα σε αυτό. Να απεμπλακεί η υπόθεση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Να γίνει υπόγεια η Λ. Νίκης και να μετατραπεί η επιφάνεια σε πεζόδρομο, αντί για την προβληματική και χρηματοβόρα υποθαλάσσια αρτηρία. Να δημιουργηθεί προαστιακός σιδηρόδρομος στο Νομό, προς Σταυρό (ως κομμάτι της σιδηροδρομικής Εγνατίας) και προς Χαλκιδική.

4) Αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος: Να ολοκληρωθούν οι βιολογικοί καθαρισμοί στον Νομό και να ξεκινήσουν διαδικασίες για την κατασκευή και τριτοβάθμιου. Να εξασφαλισθεί ότι τα βιομηχανικά απόβλητα τα επεξεργάζονται πλήρως οι ίδιες οι βιομηχανίες. Να αντιμετωπιστούν τα νοσοκομειακά και πανεπιστημιακά απόβλητα, όπως και τα βιοτεχνικά (π.χ. καμένα λάδια συνεργείων αυτοκινήτων). Να εξασφαλιστούν αδιάβλητοι έλεγχοι με κοινωνική εποπτεία.

5) Διαχείριση των απορριμμάτων: Δραστήρια πολιτική ανακύκλωσης, αφού διαπιστώνεται δραματική ανεπάρκεια. Επιλογή από την πηγή, πρόβλεψη για οργανικά και παραγωγή κομπόστ, αναβάθμιση του συστήματος των κάδων και της αποκομιδής. Δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης. Δημιουργία δικτύου Χώρων Υγειονομικής Ταφής (2 - 4) και όσο το δυνατόν γρηγορότερη κατάργηση όλων των χωματερών. Παραγωγή βιοαερίου αλλά ούτε σκέψη για καύση. Να εφαρμοστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταρτισθεί σε Νομαρχιακό επίπεδο.

6) Αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη βιομηχανία: Κατάλληλη χωροθέτηση στις βιομηχανικές ζώνες, με πρόβλεψη για σύγχρονο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό, όροι και έλεγχοι για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης, των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, του κινδύνου ατυχήματος μεγάλης έκτασης και των επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον προϊόντων.

7) Αντιμετώπιση της ανεργίας: Επεξεργασία σχεδίου -μεταξύ άλλων και- οικολογικής απασχόλησης και διοχέτευση εργατικού δυναμικού σε δραστηριότητες φιλοπεριβαλλοντικές, ανακύκλωσης και επιδιόρθωσης. Κίνητρα για οικονομικές δραστηριότητες χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

8) Προστασία και διαχείριση των οικοσυστημάτων γύρω από την πόλη, αλλά και όλου του Νομού: Να αποδοθεί και πάλι στη δασική λειτουργία και την ανάπτυξη δάσους η περιοχή που επιχειρεί να οικοδομήσει η εταιρεία «Κισσός» στο Χορτιάτη. Να προστατευθούν και οι υπόλοιπες περιοχές του βουνού και να απομακρυνθεί το Πάρκο Κεραιών αλλά και τα λατομεία της περιοχής Ασβεστοχωρίου. Να αποτραπεί η οικοδόμηση του οροπεδίου του Χορτιάτη από τον Συνεταιρισμό Αξιωματικών και να εξασφαλισθεί η οικολογική σύνδεση με το Σέιχ Σου. Να προστατευθεί το Σέιχ Σου, να περιφραχθεί και να απαλλοτριωθούν ή να ανταλλαγούν οι όποιες νόμιμες ιδιοκτησίες. Χαρακτηρισμός του δάσους ως προστατευτικού, σύμφωνα με το νέο δασικό νόμο. Να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ενοποίησης και αναβάθμισης του περιαστικού δασικού τόξου από το Γαλλικό ποταμό ως το Τριάδι.

Να θεσμοθετηθεί άμεσα η οριοθέτηση και η προστασία όλων των υγροτόπων Ραμσάρ του Νομού (με Κοινή Υπουργική Απόφαση) και να ενισχυθούν από εθνικούς πόρους οι νεοσυσταθέντες Φορείς Διαχείρισης (οι οικονομικοί πόροι που προβλέπονται μέχρις στιγμής είναι ελάχιστοι). Να ολοκληρωθούν γρήγορα και αντικειμενικά οι διαδικασίες στελέχωσης και γενικά οι διαδικασίες που θα τους μετατρέψουν σε λειτουργικά κύτταρα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι τυχόν καθυστερήσεις ή η ανεπαρκής συγκρότηση δεν θα έχουν πλέον δικαιολογίες.

Οι αποφάσεις της Νομαρχίας για τη λίμνη Κορώνειας και την αντιμετώπιση του προβληματικού Master Plan που κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση θα πρέπει να διατυπωθούν οριστικά και να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία για το πρόβλημα με την κεντρική διοίκηση (ΥΠΕΧΩΔΕ) και το Φορέα Διαχείρισης, ώστε να υπάρξουν κάποτε λογικές και προσαρμοσμένες προτάσεις, οι οποίες να εξασφαλίσουν την ευρεία συναίνεση μέσα από διάλογο και να εφαρμοστούν.

Προστασία και ανάδειξη και των υπόλοιπων αξιόλογων φυσικών περιοχών του Νομού. Είμαστε αντίθετοι σε φαραωνικές επιλογές, όπως η κατασκευή τεράστιας προτομής του Μ. Αλεξάνδρου σε βουνοκορφή της περιοχής Βρασνών - Ασπροβάλτας. Καλούμε τα ελληνοαμερικανικά σωματεία και το Δήμο Αγ. Γεωργίου να εξετάσουν άλλες, χρησιμότερες ιδέες διοχέτευσης των χρημάτων.

9) Αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της υπαίθρου: Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο ως συνέπεια και της αλλαγής πολιτικής για το πολεοδομικό συγκρότημα. Οι πολιτικές αποκέντρωσης της Θεσσαλονίκης πρέπει να έχουν ως στόχο την ενίσχυση της υπαίθρου αλλά μέσα στα ορθολογικά εκείνα πλαίσια που θα της επιτρέψουν μια αυτόνομη και αξιοπρεπή λειτουργία και δεν θα την οδηγήσουν σε προαστικοποίηση ή κορεσμό με αστικές λειτουργίες, ούτε καν σε υπερμεγέθη αστικοποίηση των σημερινών οικισμών και κωμοπόλεων. Οι οικισμοί της υπαίθρου πρέπει να αναζωογονηθούν και όχι να εξελιχθούν σε νέα αστικά καρκινώματα. Γι΄ αυτό πρέπει να διατηρήσουν το μέγεθος και την αρχιτεκτονική τους δομή και προσωπικότητα. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί. Οι οικονομικές δραστηριότητες επίσης πρέπει να ακολουθήσουν νέες οικολογικές κατευθύνσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν, τόσο με χρηματοδοτήσεις όσο και με ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, οι οργανικές καλλιέργειες (να ιδρυθεί Κέντρο Βιοκαλλιεργητικών Εφαρμογών στο Νομό ως έμπρακτη απάντηση στα χημικά και τα μεταλλαγμένα), τα συστήματα εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, η οικολογική κτηνοτροφία, ο οικοτουρισμός και ο αγροτουρισμός. Κεντρικό ρόλο σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα μπορούσαν να έχουν και οι Φορείς Διαχείρισης των δύο υγροτόπων Ραμσάρ του Νομού.

Ιδιαίτερο βάρος επίσης πρέπει να δοθεί στην περιοχή του Στρυμωνικού Κόλπου, όπου μετά την τραυματική εμπειρία της TVX, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μια αλλαγή του μοντέλου απασχόλησης προς ηπιότερες και οικολογικότερες κατευθύνσεις. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφήνουν πίσω τους οι ανεύθυνες εταιρείες χρυσού (στοές, κάτω από οικισμούς, απόνερα που καταλήγουν στη θάλασσα, αρσενικούχες αποθέσεις). Θα πρέπει επίσης, να καταρτιστεί και ένα σχέδιο οικολογικής τουριστικής δραστηριότητας, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη άναρχη τουριστική ανάπτυξη και θα δώσει μια νέα προοπτική στην περιοχή, συνδέοντάς την και με τις υπόλοιπες αξιόλογες περιοχές (Μακεδονικά Τέμπη, Βόλβη, Κορώνεια, Μαυρούδα, Βερτίσκος).

10) Συνεργασία των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων με την Αυτοδιοίκηση: Να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι επιταγές της εφαρμογής Τοπικών Πολιτικών Προστασίας του Περιβάλλοντος (Local Agenda 21). Να δημιουργηθούν Επιτροπές Προστασίας και Διαχείρισης του Περιβάλλοντος σε κάθε Δήμο αλλά και στη Νομαρχία, με την κρίσιμη παρουσία περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων. Να υπάρξει υποστήριξη των οργανώσεων, για συγκεκριμένα έργα και προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, εθελοντικής εργασίας, μελέτες περιβαλλοντικο - κοινωνικού σχεδιασμού, κ.ο.κ. Ανάλογη πρόβλεψη να υπάρξει από κονδύλια του ΥΠΕΧΩΔΕ και ευρωπαϊκά προγράμματα που αυτό διαχειρίζεται, όχι μόνο για εθνικής εμβέλειας οργανώσεις αλλά και για τοπικής εμβέλειας. Τα μέτρα αυτά να επεκταθούν και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα καταναλωτικά, δικαιωμάτων των πολιτών, εθελοντικής εργασίας, προώθησης των βιοκαλλιεργειών και άλλων.

11) Αναβάθμιση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση διασυνοριακών περιβαλλοντικών ζητημάτων: Τρανταχτό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει ο ποταμός Αξιός και η διασυνοριακή ρύπανση, που έχει άμεσες επιπτώσεις στο Θερμαϊκό Κόλπο.

12) Προστασία της παράδοσης, των αρχαιολογικών και βιομηχανικών μνημείων και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σε όλο το νομό.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πρασίνων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 58 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267757
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.