ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Οικολόγοι Πράσινοι , Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2009

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο και ομάδα διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης είχε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Νίκο Χρυσόγελο και τους υπεύθυνους για τον τομέα Κλίματος, Ενέργειας και Μεταφορών Τάσο Κρομμύδα και Κωνσταντίνο Κατώπη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο ρόλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.

Εκ μέρους της ΔΕΗ παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός καθώς και οι δραστηριότητες της επιχείρησης στην αποκατάσταση εδαφών στα λιγνιτορυχεία και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων τόνισαν πως η στροφή στην εξοικονόμηση και στην πράσινη ενέργεια είναι πλέον απόλυτη αναγκαιότητα καθώς οποιαδήποτε αποτυχία στο στόχο αυτό θα έχει εκτός από περιβαλλοντικές και τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν πως από το 2013 το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μπορεί να ανέρχεται στα 1,5 δις ευρώ ετησίως.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αναλυτική ενημέρωση καθώς και για το γεγονός ότι η ΔΕΗ φαίνεται να λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό της την περιβαλλοντική παράμετρο. Ταυτόχρονα όμως επεσήμαναν τα ακόλουθα:
Ως προς το επενδυτικό πρόγραμμα τους ανησυχεί ότι σε συνολικό προϋπολογισμό 13 δις ευρώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο 2 δις καθώς και η αύξηση ισχύος των νέων λιγνιτικών σταθμών που θα αντικαταστήσουν τους πλέον γερασμένους υφιστάμενους. Με δεδομένη τη σταθερή θέση για την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν να υπάρξει ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα μείωσης της λιγνίτης ισχύος, που θα συνοδεύεται με μέτρα στήριξης της απασχόλησης στις περιοχές όπου ευρίσκονται τα λιγνιτικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Εκεί μπορούν να γίνουν ζώνες ειδικών επενδυτικών κινήτρων για την κατασκευή πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού για ανεμογεννήτριες φωτοβολταικά κλπ. Τον εξοπλισμό αυτό σήμερα εισάγει η χώρα μας "εξάγοντας" θέσεις εργασίας και πληρώνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να δώσει 5000 πράσινες θέσεις εργασίας στην Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη την επόμενη δεκαετία. Ταυτόχρονα ζήτησαν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και εγγυήσεις για τη δυνατότητα συλλογής και αποθήκευσης του εκπεμπόμενου CO2 στις νέες μονάδες.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη η ΔΕΗ να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργίας αντλητικών σταθμών σε συνδυασμό με τους υδροηλεκτρικούς της επιχείρησης καθώς αυτοί είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κος Χρυσόγελος είπε τα εξής:
"Χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενέργεια που να φτάνει μέχρι το 2030-50, στην οποία θα ενσωματώσουμε τη στρατηγική για την προστασία του κλίματος, καθώς και αναγκαστικές αλλαγές στην οικονομία ώστε να γίνει πιο πράσινη, θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικών πολιτικών.

Χρειάζεται μια στρατηγική ώστε η ΔΕΗ να παίξει τον δικό της ρόλο γνωρίζοντας ποιο είναι το πλαίσιο και οι μακροχρόνιοι στόχοι, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες και για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, λιγνίτη και πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2030. Και επιπλέον στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ο πολίτης, μια επιχείρηση, ή ο αγρότης θα μπορούσε να είναι και παραγωγ ενεργειας με τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας για να εχει και συμπληρωματικα εισοδηματα.”

Η Εκτελεστική Γραμματεία Οικολόγοι Πράσινοι

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 135 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57079740
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.