ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ξεκίνησαν οι Γιορτές της Γης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ , Σάββατο, 10 Ιούλιος 2004

7 Ιουλίου 2004
Αυτό το καλοκαίρι "γιορτάζει" η ΓΗ

Ξεκίνησαν οι Γιορτές της Γης που, για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιούνται στην ιστορική Κοινότητα της Βλάστης Κοζάνης, στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, στο όρος ¶σκιο (Σινιάτσικο), σε υψόμετρο 1240 μέτρων. Στην Βλάστη, που παρά την πλούσια ιστορία της και την μεγάλη της ακμή στις αρχές του αιώνα, σήμερα φθίνει πληθυσμιακά ακολουθώντας την μοίρα όλων σχεδόν των ορεινών κοινοτήτων της χώρας μας.

Η φετεινή διοργάνωση, πιστή τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της, πραγματοποιείται με την οργανωτική ευθύνη της Κοινότητας Βλάστης, την συνεργασία της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ (που εμπνεύστηκε τις Γιορτές, τις διοργάνωσε τα τρία πρώτα χρόνια και πέτυχε να ενταχθούν στην ατζέντα των καλοκαιρινών φεστιβάλ) και την συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και του ΟΤΕ, Τηλεπεριφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο τηλεοπτικός σταθμός MAD, το ράδιο Έκφραση 92,4 της Θεσσαλονίκης το Art Club της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, τα περιοδικά Rock+roll και VIP Norel, τα on line magazin soundmag.gr και atractos.net και επίσης οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Αγροτικός FM από την Λάρισα και από την Πτολεμαϊδα το ράδιο Μελωδία 104,3, το Ελεύθερο Ραδιόφωνο, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, καθώς και το ράδιο Λέχοβο.

Λειτουργεί επίσης ο δικτυακός τόπος των Γιορτών της Γης, με το αναλυτικό πρόγραμμα και πλήθος πληροφοριών στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oikotopia.gr

Για την μετάβαση των επισκεπτών η Κοινότητα Βλάστης δρομολογεί, τις ημέρες των Γιορτών, δωρεάν λεωφορεία, από την Πτολεμαίδα. Η αναχώρηση θα γίνεται στις 7 το απόγευμα, από την λαϊκή αγορά (επί της οδού Καπετάν Φούφα) και η επιστροφή μετά το τέλος των συναυλιών περίπου στις 1.30.
Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα των Γιορτών περιλαμβάνει ανά ημέρα:

Πέμπτη 8 Ιουλίου
20.00 Στην πλατεία της Βλάστης, τα Κρουστά της Τάκη σημαίνουν  την έναρξη των Γιορτών
21.00 Ένα νέο συγκρότημα, οι Κυματομορφές, θα ανοίξουν τις Γιορτές με παραδοσιακή μουσική.
22.00 Ο Παντελής Θαλασσινός μαζί με το Τρίφωνο, τρεις παλιούς και γνωστούς τραγουδιστές, τον Νίκο Κουρουπάκη, τον Δημήτρη Υφαντή και την Ερωφίλη, παρουσιάζει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές δουλειές του, επιλεγμένα τραγούδια άλλων συνθετών, καθώς και αρκετά παραδοσιακά τραγούδια από τον μουσικό πλούτο της χώρας μας, σε μια μαραθώνια, χορταστική όσο και απολαυστική συναυλία.

Παρασκευή 9 Ιουλίου
11.00 Έναρξη του σεμιναρίου "Κρουστά στο δάσος", στον Προφήτη Ηλία
19.00 Ο Χρήστος Μπακαλάκος αφηγείται παραμύθια και τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια.
21.00 "Το Πανηγύρι του Καραγκιόζη", παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Χρήστο Στανίση, μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη.
21.30 Συναυλία με τις Δυτικές Συνοικίες, ένα νεανικό γκρουπ  με έντονες κιθάρες και παθιασμένες ερμηνείες, που σχοινοβατεί ανάμεσα σε rock και pop ρυθμούς. ¶λλωστε το τραγούδι τους "καλοκαιρινά ραντεβού",  ήταν το σλόγκαν του περσινού καλοκαιριού, ένα κομμάτι που βρέθηκε στα χείλη όλων μας.
23.30 Συναυλία με τους Aroma Caribe, το αυθεντικότερο λάτιν συγκρότημα στην Ελλάδα. Μαζί τους στα κρουστά ο Williams Cumberbache, από τη Βενεζουέλα, μια από τις σημαντικότερες μορφές της λάτιν μουσικής σκηνής.

Σάββατο 10 Ιουλίου
9.00 Ορεινή πεζοπορία με την συνοδεία της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας. Εκκίνηση από Κοινότητα Βλάστης – Διαδρομή μονοπάτι 1-1, Ανάβαση Τζιλιμήγκα, Πέρασμα Βασιλικιάς, επιστροφή από κτηνοτροφική μονάδα και κατάληξη στη πλατεία της Βλάστης.
10.00 Έναρξη της τριήμερης συνάντησης εργασίας (workshop) του Θερινού Οικολογικού Πανεπιστημίου και του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών, με θέμα «Η Φύση της Γεωγραφίας», στο κτίριο της Κοινότητα Βλάστης.
* Καλοσώρισμα από τον Πρόεδρο της Κοινότητας  Βλάστης κ. Κ. Τζιούμαρη
* Παρουσίαση του βιβλίου του ΔΙΠΕ «Η φύση της γεωγραφίας»
11.00 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ του workshop με τις ακόλουθες εισηγήσεις
Αρχαία γεωγραφία, από τον Ευάγγελο Δ. Πανταζή
H Γεωγραφία στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, από τον Μιχάλη Μοδινό
Η γεωγραφία των περιηγητών και της νεωτερικότητας, από τον Ηλία Ευθυμιόπουλο
Ακολουθεί συζήτηση.
11.00 Δεύτερη μέρα του σεμιναρίου "Κρουστά στο δάσος", στον Προφήτη Ηλία
11.30 Στο Παρθεναγωγείο, διάλεξη του Δημητρίου Καλίδη, μέλος του Συλλόγου Νεφροπαθών Αθλητών με θέμα "Η δύναμη του εαυτού μας".
19.00 Το θέατρο της κούκλας και ο Τάκης Σαρρής παρουσιάζουν το έργο Μεταμορφώσεις.
21.00 "Η Ειρήνη του Αριστοφάνη", με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη, σε μια πρωτότυπη παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Χρήστο Στανίση, μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη.
21.30 Συναυλία, με μία από τις τελευταίες γνήσιες προσωπικότητες του ρεμπέτικου, τη Μαριώ, την κομπανία της και δύο ακόμη τραγουδιστές, τον Γιάννη Καραλή και τον Χάρη Ντατσή.
23.30 Συναυλία με τα Κρουστά της Τάκη, ένα γκρουπ που δημιουργήθηκε παράλληλα με τη σχολή αφρικάνικων και παραδοσιακών κρουστών που λειτουργεί στην οδό Τάκη στου Ψυρρή από το 1994. Και καθώς η ώρα θα περνά η ένταση θα κορυφώνεται με αφρικάνικους ρυθμούς που θα μετατρέψουν τη συναυλία σε ξέφρενη χορευτική βραδιά.

Κυριακή 11 Ιουλίου
10.00 Στο κτίριο της Κοινότητας, η 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ του workshop «Η φύση της γεωγραφίας»
Ο Αλέξανδρος Χούμπολντ και η ανάδυση της οικολογικής γεωγραφίας, από τον Ηλία Ευθυμιόπουλο
Το «βίο - » στην « - γεωγραφία», από τον Δήμο Τσαντίλη
Η βιογεωγραφία του Αιγαιακού χώρου, από τον Απόστολο Τριχά
Ακολουθεί συζήτηση.
11.00 Στο Παρθεναγωγείο, διάλεξη με θέμα "Το απαράμιλλο πολιτισμικό έργο του Βλατσιώτη ομογενή της Βιέννης ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΟΥΜΠΑ" από τον Ιωάννη Μ. Τζαφέττα, καθηγητή Ιατρικής, Α.Π.Θ.
12.00 Συνέχεια της 2ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ του workshop
Προς μια ψηφιακή γεωγραφία, από την Αλέκα Μελιάδου
Οι επιστήμες της γεωγραφίας και χωροταξίας στις προστατευόμενες περιοχές από τον Ηλία Μπεριάτο
Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ ειδικών στα θέματα Διαχείρισης  Προστατευόμενων Περιοχών και εκπροσώπων της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης με θέμα: "Περιοχές Οικοανάπτυξης στο Νομό Κοζάνης, το δίκτυο NATURA 2000, η ένταξη νέων περιοχών (Σινιάτσικο) και το ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης".
21.00 Στον θερινό μας  κινηματογράφο προβολή της διασκεδαστικής κωμωδίας του Δημήτρη Ινδαρέ "Γαμήλια Νάρκη" (2003) 80', (βραβείο σεναρίου στο 44th Thessaloniki International Film Festival, κρατικό βραβείο β’ ανδρικού ρόλου 2003 για τον Αλέξανδρο Λογοθέτη και Platinum Remi Award in comedy στο 37th WorldFest – Houston). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
22.30 Στην πλατεία, λαϊκό γλέντι από τους Απέναντι, το συγκρότημα που έγινε ευρύτατα γνωστό από την διασκευή του τραγουδιού "τι σου 'κανα και πίνεις".
23.30 Hip hop πάρτυ στον συναυλιακό χώρο με τους FFC (FortiFied Concept), το πρώτο hip-hop συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1987 στην Ελλάδα και από τότε έχουν στο ενεργητικό τους την κυκλοφορία 7 δίσκων.

Δευτέρα 12 Ιουλίου
10.00 Στο κτίριο της Κοινότητας, η 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ του workshop «Η φύση της γεωγραφίας»
Βιογεωγραφία του Ανθρώπου, από τη Νένα Γαλανίδου
H γεωγραφία των Ιθαγενών, από τη Δόμνα Μιχαήλ
Η Γεωγραφία της Βίας: Το Φυσικό Περιβάλλον ως Αιτία Πολέμου, από τον Αστέρη Χουλιάρα
Η φύση της γεωγραφίας, από τον Μιχάλη Μοδινό
Ακολουθεί συζήτηση και κλείσιμο των εργασιών του workshop.
21.30 Στον θερινό μας κινηματογράφο προβολή της ταινίας μικρού μήκους (26') του Δημήτρη Ινδαρέ "Το κυνήγι της Πάπιας", 1991, (βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο 32ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και της μεγάλου μήκους (82') του ίδιου σκηνοθέτη "Ο Τσαλαπετεινός του Wyoming", 1995, (βραβεία καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ήχου, στο 36ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και το βραβείο του περιοδικού "Σινεμά").

Στο Παρθεναγωγείο:
Καθημερινή Οικολογία, μια έκθεση για την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών. Θα διατίθεται επίσης σε συμβολική τιμή το βιβλίο των Σταύρου Υφαντή και Stefano Generali με τίτλο "Καθημερινή Οικολογία - μικρός οδηγός για την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών".
Έκθεση της μικρής συλλογής - πυρήνα της περιβαλλοντικής πινακοθήκης μοντέρνας τέχνης που φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί στη Βλάστη
Στο Σουηδικό:
"Ένα πρόδρομο μοντέλλο Κοινωνικής Οικονομίας", έκθεση φωτογραφίας από τα ντοκουμέντα της σουηδικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΜ, που λειτούργησε εργαστήριο υφαντικής από το 1963 έως το 1985. Στον ίδιο χώρο οι αργαλιοί ξαναστήθηκαν και μας προκαλούν να γνωρίσουμε την τέχνη της υφαντικής
Στο παλιό σχολειό:
Εκθέσεις Φωτογραφίας: "Aντικατοπρισμοί – Αφρική" από την Ελένη Γκίνου, "Ζαγόρι – τελευταίος ελληνικός παράδεισος" από τον Κώστα Ζήση, καθώς και εκθέσεις του Ανέστη Ρέκα και της Ορειβατικής Λέσχης Εορδαίας.
"Οικο-ανταμώματα και μυστικά συνομιλήματα", χαρακτική από την Αναστασία Τσετουλίδου καθώς και έκθεση ζωγραφικής από την Δόμνα Δέλλιου.
Επίσης:
Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών.
Παρουσίαση της δράσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Παιδότοπος, για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών με εργαστήρι ζωγραφικής και κολλάζ, κουκλοθεατρικό εργαστήρι (κατασκευή κούκλας, δημιουργία σεναρίου, εμψύχωση κούκλας), αφήγηση παραμυθιών και δραματοποίηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες.

Τιμές εισιτηρίων (μόνο για τον συναυλιακό χώρο, καθώς όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι δωρεάν)
12 ευρώ για την Πέμπτη 8 Ιουλίου, 10 ευρώ για την Παρασκευή και το Σάββατο και 5 ευρώ για την Κυριακή.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 108 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56161693
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.