ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ως πότε οι επιδοτήσεις; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δήμος Τσαντίλης , Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2004

Ως πότε οι επιδοτήσεις;

Περιμένοντας την καταβολή των επιδοτήσεων για το λάδι, είναι ευκαιρία να διερωτηθεί κανείς, γιατί υπάρχουν οι επιδοτήσεις. Ποιος τις εφηύρε και τις εισήγαγε; Γιατί μοιράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους λεφτά; Γιατί διαθέτει πάνω από τον μισό της προϋπολογισμό για την στήριξη των τιμών και την επιδότηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων;

Ήταν πάντα έτσι από τότε που ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο; Κάθε άλλο. Θα είναι για πάντα έτσι; Τρομάρα μας. Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται γιατί υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η Κοινή Αγροτική Πολιτική υπάρχει από τότε που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Μέχρι τότε οι αγρότες βολόδερναν, όπως μπορούσαν για να τα φέρουν βόλτα. Και όσοι δεν τα κατάφερναν διόγκωναν τις στρατιές των ανέργων στις πόλεις, μετανάστευαν σε χώρες μακρινές ή χρησίμευαν ως βορά στα κανόνια στους εθνικούς πολέμους.

Γιατί τότε αυτή η αλλαγή; Το 'χουμε ίσως ξεχάσει, αλλά ο κύριος στόχος της ΚΑΠ ήταν να επιβιώσουν οι ευρωπαίοι αγρότες ώστε να μας εξασφαλίζουν επαρκή και φθηνή τροφή. Το πείραμα πέτυχε και ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες. Οι αγρότες πλούτισαν και η παραγωγή αυξήθηκε και τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Στο εσωτερικό της ΕΕ, η ΚΑΠ πλήρωνε τους αγρότες για να παράγουν πλεονάσματα και τα δασμολογικά τείχη και οι επιδοτήσεις των εξαγωγών εμπόδιζαν τα προϊόντα των φτωχών χωρών να διεισδύσουν στις ευρωπαϊκές αγορές. Ποιος πλήρωνε (και πληρώνει) μέχρι σήμερα τον λογαριασμό; Εμείς όλοι που τρώμε ακριβότερα προϊόντα και μαζί με εμάς, οι αγρότες των φτωχών χωρών.

Ας δούμε τώρα μια άλλη αθέατη πλευρά της ΚΑΠ. Εντατική παραγωγή σήμαινε υψηλό εισόδημα. Εντατικότερη, ακόμη πιο υψηλό. Ρύπανση του νερού, εξάντληση των εδαφών, κακής ποιότητας προϊόντα, εξαφάνιση της άγριας ζωής στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ήταν το αποτέλεσμα. Στην αρχή λίγοι άρχισαν να μουρμουρίζουν. Στην δεκαετία που πέρασε η μουρμούρα έγινε κατακραυγή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι άρχισε στις Βρυξέλλες μια ατέλειωτη συζήτηση για την αναμόρφωση της ΚΑΠ και εμφανίστηκαν τα πρώτα πειραματικά προγράμματα για την αναμόρφωση της γεωργίας.

Στην μακρινή Ελλάδα, δεν έφθασε ούτε ο απόηχος αυτών των εξελίξεων. Ούτε έγινε συνείδηση ότι η επιδοτήσεις δεν ήταν και δεν είναι για πάντα. Οι αγρότες εξακολουθούν να τρέχουν ξωπίσω τους λαχανιασμένοι και οι αγροτοπατέρες κατάφεραν να τους κρατούν σε μόνιμη χαύνωση, ώστε να μη βλέπουν και να μην ακούν το τι συμβαίνει γύρω τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι oi έλληνες αγρότες αγνοούν τα πάντα για την αναμόρφωση της ΚΑΠ και δεν έχουν καταλάβει προς τα πού φυσάει ο άνεμος. Η συμμετοχή τους σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους αγρο-περιβαλλοντικούς κανονισμούς είναι αμελητέα και η χαμηλότερη στην ΕΕ. Από πλευράς τους, οι πολιτικοί (όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως), βλέπουν τους αγρότες ως πελάτες και τους υπόσχονται ότι αυτοί θα αναγκάσουν την ΕΕ να καταβάλει τα χρωστούμενα.

Κάποιοι μίλησαν για εθνικοποίηση των επιδοτήσεων. Πλάκα θα είχε. Ξέρετε για τι ποσό πρόκειται; 3 δις ευρώ τον χρόνο, ήγουν 1 τρις δραχμές. Και που παν όλα αυτά τα λεφτά; 23% των επιδοτήσεων το απορροφά το βαμβάκι, μια καλλιέργεια χωρίς μέλλον, μόλις κοπούν οι επιδοτήσεις, το 20% το λάδι που δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξει στον ανταγωνισμό των άλλων Μεσογειακών χωρών μόλις πάψει να στηρίζεται, το 18% στα καπνά, που βλάπτουν, απ' ότι διαβάζουμε στα πακέτα των τσιγάρων, σοβαρά την υγεία. Όσο για τα κηπευτικά, κυρίως τα εξαγώγιμα των θερμοκηπίων, δεν θα αντέξουν κατά πάσα πιθανότητα τους αυστηρότερους ελέγχους για κατάλοιπα φυτοφαρμάκων που διαφαίνονται ήδη στον ορίζοντα.

Αντίθετα, οι επιδοτήσεις της παραγωγής, νεκροζώντανες ακόμη, βαίνουν προς την δύση τους. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι δεν δέχονται πλέον να πληρώνουν για να δηλητηριάζονται και ζητούν επιτακτικά να εξαρτηθούν οι επιδοτήσεις και η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών από την τήρηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών και υγειονομικών όρων.

Συμπέρασμα. Καλό είναι να περιμένει κανείς την εκταμίευση των επιδοτήσεων για τον κόπο του. Καλύτερο είναι να αρχίσει να προσαρμόζεται για την επόμενη φάση που η στήριξη δεν θα συνδέεται με το ύψος της παραγωγής, αλλά με το τι κάνει ο αγρότης για να βελτιώσει την ποιότητα τόσο των προϊόντων του, όσο και του αγροτικού περιβάλλοντος.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Φεβρουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 95 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545174
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.