ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το περιβάλλον και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος 2009

Oι αδυναμίες του Debate
Επικοινωνία, περιβάλλον και Μ.Μ.Ε

Στις μέρες μας, ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της επικοινωνίας διαμεσολαβείτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικά τα ηλεκτρονικά (Τηλεόραση, Διαδύκτιο κ.λ.π) με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν χώρους συγκέντρωσης τεράστιας εξουσίας. Οι ανθρώπινες κοινωνίες πάντως δεν μπορούν παρά να τους αναγνωρίσουν ένα καθοριστικό ρόλο αφού αυτά διοχετεύουν με σωστό ή λάθος τρόπο τις πληροφορίες για τα θέματα που αφορούν και επηρεάζουν όλους. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και η κατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης σήμερα περισσότερο από ποτέ στις δυτικές κυρίως "δημοκρατίες" η εξουσία έχει εγκαταλείψει τις παλιές μεθόδους ελέγχου της Κοινής Γνώμης - βία, τρομοκρατία, προπαγάνδα - και χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά μέτρα χειραγώγησης των λαών. Αυτά είναι πάλι τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. Η εξουσία γνωρίζει, ότι τα πλήθη είναι πάντα ευάλωτα, ευσυγκίνητα και έχουν την τάση της μαζικής καθοδήγησης.

Στις τελευταίες δεκαετίες οι πολίτες, όλοι σχεδόν, έχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το "δημόσιο βίο", χάρη στην ιλιγγιώδη τεχνολογική ανάπτυξη των Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε, είτε μέσα από την "τηλεδιάσκεψη" δημοσιογράφων και πολιτικών, είτε μέσα από τα περίφημα "Debate των πολιτικών αρχηγών".

Σε όλες τις χώρες του κόσμου (πλην Ελλάδας), η έννοια του Debate εμπεριέχει ως συστατικό του στοιχείο, αυτό του διαλόγου. Εξάλλου, η μεταφορά στα ελληνικά και η επικράτηση του όρου "τηλεμαχία" είναι ενδεικτική του τρόπου διεξαγωγής του. Είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν διαμορφωμένο με όρους τηλεοπτικούς, προς κατανάλωση από τους τηλεθεατές, όπου πρωταγωνιστούν κυρίως πολιτικοί αρχηγοί με διαμεσολαβητές επίλεκτους δημοσιογράφους και αποδέκτες τους ψηφοφόρους. Στην περίπτωση αυτή οι απαντήσεις των πολιτικών δίνονται υπό μορφή συνθημάτων, τα οποία πρέπει να χωρέσουν σε χρόνο 30 δευτερολέπτων ή το μέγιστο τριών λεπτών. Επιπλέον τα Debate είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως οικονομία, διοίκηση, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, εξωτερική πολιτική κ.λ.π.

Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δύο διαδοχικά Debate ή τηλεμαχίες, σε δύο διαδοχικές ημέρες, μία μεταξύ των εξ πολιτικών αρχηγών μας και μια μεταξύ υποψηφίων πρωθυπουργών.
Προσωπικά θα αναφερθώ στη ενότητα περιβάλλον, μιας και το γνωρίζω αρκετά καλά, αλλά έχει και περισσότερο κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και μέσα από την προστασία του και την σωστή διαχείρισή του, προάγεται η ποιότητα ζωής και εξασφαλίζεται και η φυσική κληρονομιά στα παιδιά μας.

Αδυναμίες ενημέρωσης για τα θέματα περιβάλλοντος από ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε:
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μέχρι το 1975, δεν είχαν σχεδόν καθόλου επίσημη παιδεία σχετικά με την "κατάσταση του πλανήτη". Η ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον ξεκίνησε από τη Δύση, όπου ως γνωστόν, το επίπεδο ζωής δημιουργεί αλλά και επιτρέπει σχετικούς προβληματισμούς. Ο συνδυασμός της έλλειψης επίσημης παιδείας -εκπαίδευσης σε θέματα περιβάλλοντος με την εξάπλωση και ταχύτερη διάδοση γεγονότων έριξε το βάρος για την ενημέρωση και εγρήγορση του κοινού στα ΜΜΕ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτά ήταν η είναι η αποκλειστική πηγή πληροφόρησης, αλλά ότι κατέχουν εξέχουσα θέση στη διάδοση δεδομένων για το περιβάλλον.

Η πρώτη επομένως αδυναμία, είναι η σταδιακή, αποσπασματική και γρήγορη μετάδοση των αρνητικών επιπτώσεων, πέρασε μέσα από διάφορους φορείς κοινωνικής εγρήγορσης με αποτέλεσμα η μέριμνα για το περιβάλλον να γίνει του συρμού. Το πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο ανάπτυξης είναι ένα καλό βαρόμετρο για την αντίληψη και την ποιότητα δράσης σχετικά με το φυσικό περιβάλλον.

Τα μηνύματα ως επί, το πλείστον τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στα Debate έχουν αποσπασματική μορφή, αφού εισάγεται στα πλαίσια της είδησης και μάλιστα τα περισσότερα είναι καταστροφικού περιεχομένου (π.χ. η ρύπανση σε θαλάσσιο ατύχημα). Συνήθως η έμφαση δίνεται στον εντυπωσιασμό του κοινού, με την αρνητική άποψη, με βασική αναφορά στην έλλειψη χειρισμού από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς ωστόσο να προτείνεται κάποια λειτουργική λύση.

Με απλά λόγια το ζήτημα με τα ΜΜΕ στα δελτία ειδήσεων και τις τηλεμαχίες πολιτικών αρχηγών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα παρακάτω:
1) Υποθέτουν ή δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά λόγω διάθεσης ελάχιστου χρόνου, ότι μιλούν σε ήδη "ενημερωμένα" και "αντιλαμβανόμενα" άτομα.
2) Προβάλλουν αποσπασματικά μέτρα ή πολιτικές που δεν εφαρμόζονται.
3) Η προβολή γίνεται σε μορφή "σλόγκαν" ή η έμφαση δίνεται σε άλλο παρεμφερές θέμα.
4) Δεν πληροφορούν και δεν ή παρουσιάζουν πρόχειρα προγράμματα προστασίας, ενώ παραμελούν την έννοια της πρακτικής λύσης.
5) Προκαλούν αντίδραση σε ψυχολογικό επίπεδο, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να επεξηγήσουν και να καθησυχάσουν τον πολίτη.
6) Προσφέρουν πολιτική της αγοράς (αυτό που θέλει κόσμος) και όχι πολιτική καθήκοντος (αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος).
7) Επειδή πολλοί περιβαλλοντολόγοι αναφέρονται στο "αναπτυξιακό αδιέξοδο", ενώ οι πολιτικοί προτάσσουν στις ομιλίες τους την ανάπτυξη, δημιουργείται στους πολίτες η λανθασμένη εντύπωση πως η οικολογία στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης. Αυτό το θέμα είναι από εξαιρετικά σοβαρό γιατί καθώς στην εποχή μας έχουμε συνδέσει την ανάπτυξη με την ευημερία, δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση πως η προστασία του περιβάλλοντος συνεπάγεται απώλεια της ευημερίας.

Ποιος είναι ο ρόλος της περιβαλλοντικής πληροφόρησης:
To ζητούμενο από την περιβαλλοντική πληροφόρηση και πολιτική, είναι η λήψη μέτρων και η ευαισθητοποίηση του πολίτη ως προς τέσσερα βασικά σκέλη:
α. Ενεργοποίηση της ατομικής συμπεριφοράς ώστε να εναρμονίζεται με την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.
β. Διαμόρφωση νέων περιβαλλοντικών κριτηρίων και πολιτικών για την επιλογή καταναλωτικών προϊόντων. Πολιτικές καθαρής παραγωγής και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
γ. Ενσωμάτωση στα προγράμματα των νέων επιστημονικών ερευνών σε θέματα που άπτονται του αναπτυξιακού μοντέλου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στον εθνικό προϋπολογισμό.
δ. Διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και ενός νέου συνολικού και συνθετικού τρόπου σκέψης.

Ποια είναι η πρόκληση της οικολογικής επικοινωνίας:
Η απάντηση είναι μια και μοναδική και εφαρμόζεται από χρόνια στην Ε.Ε.. Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλα τις πολιτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές δράσεις. Ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κριτηρίου σε όλες τις οικονομικές, πολιτικές, επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές των M.M.E. Μόνο τότε θα έχουμε προσεγγίσει την έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Αειφορίας. Όλοι έχουμε υποχρέωση: δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιστήμονες, και γενικά όσοι είναι διαμεσολαβητές μεταξύ των Μ.Μ.Ε και της Κοινής Γνώμης, δεν πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αλλά ενεργοί πολίτες. Το οφείλουμε στο όνομα της Δημοκρατίας και της Αειφορίας.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 124 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54568205
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.