ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Περί μνήμης και οραμάτων λόγος από το Βαχό της Βιάννου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Διάφορα
Δημήτρης Χρηστάκης , Δευτέρα, 21 Σεπτέμβριος 2009

Σαν σήμερα, στα 1943, στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας μόλις είχαν θάψει, οι εναπομείναντες ζωντανοί, τους νεκρούς τους. Όπως-όπως. Σε ομαδικούς τάφους σκαμμένους και με τα χέρια από γυναίκες και παιδιά. Του Γερμανού το βόλι αθώους δεν ψηφά είπε ένας ποιητής. Εκατοντάδες οι νεκροί. ¶ντρες οι νεκροί αλλά και γυναίκες έγκυοι και παιδιά και γέροι. ¶λλοι από ξιφολόγχες κι άλλοι από σφαίρες κι άλλοι από δυναμίτη. Όλοι όμως θύματα δολοφόνων που δεν άντεξαν τη ντροπή της ήττας τους κι αποκτηνώθηκαν σκοτώνοντας αθώους. Δεν χρειάστηκε χρόνος πολύς για να τραπεί σε ντροπή η έπαρση που τράφηκε από την ισχύ των μηχανών και τις ιαχές των υποταγμένων υπάκουων ορδών. Αυτής της ντροπής θύματα ήταν κι οι δολοφόνοι.

Σαν σήμερα, στα 1943 μετά Χριστό, η απόγνωση γέμισε καλάθια πλεγμένα με χιλιάδων χρόνων ιστορία. Μορφές απόκοσμες περιφέρονταν από σοκάκι σε σοκάκι ζωγραφίζοντας στις ψυχές τους τα γκρεμισμένα και καμένα σπίτια, με όσα δάκρυα τους είχαν απομείνει. Αυτές οι μορφές, αυτές οι ψυχές, αυτές οι εικόνες, αυτοί οι νεκροί που κείτονταν αγκαλιασμένοι κάτω από πρόχειρους σωρούς από πέτρες και στάχτη γίνανε γη γόνιμη. Οι φωνές των παιδιών που ωρίμασαν πριν από την ώρα τους χτίσανε τα όνειρα. Όνειρα θρεμμένα μ’ ένα πείσμα μαλαγμένο με την αγάπη των μαυροφορεμένων μανάδων που δεν είχανε άλλο να δώσουνε από το χαμόγελο της περήφανης φτώχειας τους. Τα παιδιά σκορπίσανε και σπάρθηκαν τα όνειρα σε όλη τη γη. Τα κόκκαλα των αγκαλιασμένων νεκρών μείνανε να κρατούνε την ιστορία σαν το σπόρο που περιμένει τη βροχή. Τα χρόνια που ήρθανε όμως ήτανε χρόνια ξερά. Ακόμη να βρέξει. Πότε- πότε, μ’ ένα σταμνί κάποιος τα ποτίζει κι αυτά ξεθαρεύγουνε και λένε πως είναι εκεί. Δε μιλούνε ακόμη.

Σήμερα τα κόκκαλα των δολοφόνων τα σκεπάζει καλοποτισμένο γρασίδι και ταμπέλες που ψελλίζουνε ψέματα στολίζουνε τα μνήματά τους στη γη του νησιού μας. Τα κόκκαλα των δολοφονημένων τα σκεπάζουνε ακόμη οι ίδιες πέτρες και περιμένουνε... Περιμένουνε αγκαλιασμένοι κι ακούνε πάλι εκρήξεις που κρατούνε το ίσο στους επίγονους αυτών που οι ματιές τους διασταυρώθηκαν λίγο πριν πέσουν στο χώμα. Κρατούνε οι εκρήξεις αυτές το ίσο σ’ αυτούς που και σήμερα κουβαλούνε τη ντροπή της έπαρσης τους και σιωπούνε σαν ακούνε την τιμή των πράξεών τους. Σ’ αυτούς που σήμερα κλέβουνε τη γη και σκοτώνουνε δέντρα και στερεύουν πηγές και ασελγούνε ασύστολα χωρίς μέτρο, καταλύοντας ακόμη και το Νόμο των ανθρώπων. Σ' αυτούς που το ψέμα βελτιώνει τα καύσιμα των κινητήρων που αυξάνουν τα κέρδη τους. Στον ίδιο τόπο, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Σελί. Εκεί που θα βγάλουνε πάλι λόγους μπροστά σε κουφούς ταγούς κι αγράμματους θεμιστοπόλους. Εκεί που η ντροπή δεν αφήνει ούτε πινακίδα να μπει σε μια μεγάλη επένδυση για ... το καλό του τόπου και την ... οικονομική ανάπτυξης!

Ο ήλιος θα λούσει τις άσπρες κεφαλές των γυναικών που σκάψανε τα μνήματα των υγιών, των αντρών, των αδερφών, των πατεράδων, και των θείων τους. Στον ίσκιο θα κάθονται οι εξουσιολάγνοι βουλευτάδες που θα εμφανιστούν στο μνημόσυνο προς άγραν ψήφων. Μετά θα πάνε για φαί κουβεντιάζοντας για τις διαδρομές που δεν περνάνε από την πόρτα της Θέμιδας ούτε κι από κει που συχνάζει η Νέμεση. Της ιστορίας οι διώκτες, και των μνημάτων οι συλητές κάπου αλλού θα πάνε να ξοδέψουνε τα βλέμματά τους. Όπως κάνανε επί 2009 μείον 1943 χρόνια.

Meine Damen und Herren, guten appetit.

Δημήτρης Χρηστάκης

Από το Βαχό της Βιάννου

Σημείωση: Το κείμενο αυτό δεν έχει τις προδιαγραφές για να δημοσιευτεί στον τύπο, όπως άλλωστε θα είχε τη φιλοδοξία ο συντάκτης του. Δεν έχει τέτοιες προδιαγραφές επειδή ο τύπος αυτές τις μέρες, κατά τη δήλωση σειράς δημοσιογράφων, είναι αγκαζαρισμένος με τις προεκλογικές καμπάνιες στην ρεπούμπλικα που λέγεται Ελληνιστί κατ’ ευφημισμόν, Ελληνική Δημοκρατία. Έτσι βρήκε ο συντάκτης του κειμένου αυτόν εδώ τον τρόπο να μιλήσει. Κάποτε κολλάγαμε αφίσες στους δρόμους και γράφαμε συνθήματα. Σήμερα είμαστε λιγότερο ρυπογόνοι. Είναι κι αυτό κάτι. Δυναμίτες πάντως οι Βιαννίτες δίπλα σε χωριά δεν βάζομε, δέντρα δεν κόβομε όποτε μας καπνίσει, ούτε και ψέματα λέμε ούτε και τον Ελληνικό ούτε και τον Ευρωπαϊκό Νόμο καταπατούμε και όλους τους κανονισμούς, τεχνικούς και νομικούς ακολουθούμε. Ας μου επιτραπεί λοιπόν κι ένα SPAM στην οθόνη σας. Θα έλεγα πως κάθε αντίλογος και κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Όμως δεν ελπίζω σε κάτι τέτοιο. Αν υπάρξει, θα είναι έκπληξη ευχάριστη ούτως ή άλλως.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 127 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57065659
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.