ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανάπτυξη για ποιον το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου; (άρ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Αεροδρόμια
Από το tvxs.gr , Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2009

Από το TVXS (http://www.tvxs.gr/v20859)

Την κατασκευή ενός αεροδρομίου «μαμούθ», τεράστιου και εκτός κλίμακας, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης και πρόκειται να καταστρέψει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας.

Δύο ημέρες πριν την προκήρυξη εκλογών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη δημιουργία κάποιων έργων, μεταξύ αυτών και το νέο αεροδρόμιο στο νομό Ηρακλείου. Η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των ειδικών της Νομαρχίας Ηρακλείου, τελικά εγκρίθηκε υπό όρους. Στις δηλώσεις του, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πως οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν και από το υπουργείο.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας αντιτίθενται στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας, σε απόσταση 35 περίπου χλμ από το Ηράκλειο, και τη μεταφορά των λειτουργιών του «Νίκος Καζαντζάκης» εκεί. Στην περιοχή της Πεδιάδας, «μια από τις πιο ήσυχες περιοχές της Κρήτης χωροθετήθηκε ένα τεράστιο αεροδρόμιο «μαμούθ», εκτός κλίμακας που δεν ανταποκρίνεται και στις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης, στον τουρισμό που περιμένει τα επόμενα χρόνια και στις αναπτυξιακές της ανάγκες γενικότερα. Πιστεύουμε ότι θα καταστρέψει περιβαλλοντικά ένα μεγάλο μέρος του νομού Ηρακλείου», τονίζει στο tvxs ο κ. Μανώλης Καργιαντουλάκης, μέλος του γραφείου Τύπου της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας».

Η Πρωτοβουλία δηλώνει έτοιμη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η τελευταία χαρακτηρίζεται διάτρητη, «δηλαδή αλλού παραλείπει αρκετά στοιχεία, αλλού υποβαθμίζει περιβαλλοντικά τη σημερινή κατάσταση της περιοχής. Ελπίδα μας είναι ότι θα καταφέρουμε να την τροποποιήσουμε», επισημαίνει ο κ. Καργαντουλάκης.

Οι ενστάσεις των κατοίκων επί της περιβαλλοντικής μελέτης συνοψίζονται σε 16 σελίδες. «Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα συνηθίζουμε να βρίσκουμε τις πιο εύκολες και δημοφιλείς λύσεις ή τις λύσεις που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, τις οποίες και προπαγανδίζουν κάποια μέσα ενημέρωσης. Στην περίπτωσή μας, κάποια τοπικά μέσα, σε συνεργασία με κάποια πολιτικά πρόσωπα, χωροθέτησαν το αεροδρόμιο, χωρίς να συμβαδίζει με το χωροταξικό της Κρήτης, το οποίο, μιλάει για επικαιροποίηση ανάπτυξης του υφιστάμενου αεροδρομίου και διερεύνηση κάποιου χώρου μετεγκατάστασής του. Στη χώρα μας χωροθετούν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ», προσθέτει ο κ. Καργιαντουλάκης.

«Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρχεται να νομιμοποιήσει την παραπάνω απόφαση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τις οποίες αν λάμβανε θα έβγαινε εκτός ορίων νομοθεσίας», συνεχίζει. Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για χωροθέτηση του αεροδρομίου ανάμεσα σε 34 χωριά, ορισμένα από τα οποία απέχουν 26, 30, 40 μέτρα και θα είναι αδύνατο, από το θόρυβο να παραμείνουν. Συνολικά 7.500 στρέμματα θα καταστραφούν. Περίπου 130.000 ελαιόδεντρα θα πρέπει να ξεριζωθούν. Η περιβαλλοντική μελέτη κάνει λόγο για άρση εμποδίων, δηλαδή κατεδάφιση βουνών όγκου 10,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Επιπλέον, στο σημείο υπάρχει ήδη ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο υπολειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Η ρύπανση από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι βέβαια σχετικά μικρή, αλλά αν συνυπολογιζόταν με τη ρύπανση από τις άμεσες και έμμεσες λειτουργίες του αεροδρομίου, θα την έθετε εκτός ορίων.

«Θεωρείται το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης που προβλέπεται να υλοποιηθεί στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, πεποίθηση που πέρασε και στον κόσμο με τη βοήθεια των τοπικών ΜΜΕ. Το αεροδρόμιο προβλέπεται να πραγματοποιεί 17 έως 30 πτήσεις την ώρα και να εξυπηρετήσει 11.000.000 επισκέπτες το 2015, αριθμό στον οποίο η Κρήτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σαν περιοχή... Έργο ανάπτυξης για ποιον όμως;», καταλήγει ο κ. Καργιαντουλάκης.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 44 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58154983
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.