ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 02 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προστατεύστε τις Κυκλάδες Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Παρασκευή, 18 Σεπτέμβριος 2009

Καθολική η υποστήριξη για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην καρδιά του Αιγαίου

Οι βόρειες Κυκλάδες πληρούν όλα τα κριτήρια για να προστατευτούν, αφού κρύβουν ένα βυθό γεμάτο θαλάσσιους θησαυρούς, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλινογενείς βυθούς, οικοσυστήματα καίριας σημασίας για την στήριξη των ιχθυοπληθυσμών και των αλιέων που όμως απειλούνται άμεσα από την καταστροφική αλιεία. Αυτό αποδεικνύει η έκθεση με τίτλο "Βόρειες Κυκλάδες- Καταφύγιο ζωής" που παρουσίασε σήμερα η Greenpeace σε συνέντευξη τύπου, ολοκληρώνοντας έτσι την αποστολή του θρυλικού Rainbow Warrior στην περιοχή. Πραγματοποιήθηκαν σύντομες παρεμβάσεις από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες1.

Στη έκθεση της Greenpeace αποτυπώνονται τα εκτεταμένα αχαρτογράφητα λιβάδια Ποσειδωνίας που κατέγραψε η Greenpeace σε συνεργασία με καταδυτική επιστημονική ομάδα2, σε όλα τα νησιά που επισκέφτηκε το πλοίο της οργάνωσης και συγκεκριμένα στη Ρήνεια, τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο. Επίσης, για πρώτη φορά αποδεικνύεται και με οπτικό υλικό η καταστροφή που έχει προκληθεί από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία. Ξεριζωμένα φυτά και κομμένα ριζώματα παρατεταγμένα στο πλάι ίχνους σύρσης αλιευτικού εργαλείου είναι οι εικόνες που αντίκρισαν οι δύτες στο νησί της Ρήνειας, καθώς επίσης στην Τήνο και τη Μύκονο. Τέλος, αποκαλυπτική είναι η καταγραφή κοραλλινογενών βιοκοινωνιών3 σε διάφορα σημεία του καταφυγίου, που όμως δεν έχουν χαρτογραφηθεί και απειλούνται άμεσα από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (μηχανότρατες)4.

"Κάθε φορά που ερχόμαστε στην περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων δικαιωνόμαστε", δήλωσε η ¶ντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Από την πρώτη κιόλας μέρα της αποστολής, αντικρίσαμε μια ποικιλία προστατευόμενων ειδών, αχαρτογράφητα λιβάδια Ποσειδωνίας, αλλά και κατεστραμμένες εκτάσεις από συρόμενα αλιευτικά εργαλεία. Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν την έλλειψη μιας πολιτικής για την προστασία της θάλασσας από την πλευρά της ηγεσίας, και τονίζουν τη μεγάλη ευθύνη που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος", είπε η ¶ντζελα Λάζου.

Τελικός προορισμός της αποστολής ήταν η Γυάρος, γύρω από την οποία η Greenpeace οι επιστήμονες αλλά και οι ίδιοι οι παράκτιοι αλιείς της περιοχής ζητούν να δημιουργηθεί ζώνη απόλυτης προστασίας. Εκεί, καταγράφηκε η παρουσία εκτεταμένων λιβαδιών Ποσειδωνίας, πεδίων κοραλλινογενών βιοκοινωνιών, και προστατευόμενων ειδών θαλάσσιας πανίδας μεταξύ των οποίων και η απειλούμενη με εξαφάνιση φώκια Monachus monachus. Όλα αυτά τα νέα στοιχεία συνηγορούν για την καταλληλότητα της περιοχής για την ένταξή της σε καθεστώς απολύτης προστασίας.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής της Greenpeace στις βόρειες Κυκλάδες με το ιστορικό πλοίο Rainbow Warrior, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό τη διαχείριση και προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων, και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην περιοχή. Ο Υπουργός υποσχέθηκε επίσης την προώθηση για έγκριση της χαρτογράφησης λιβαδιών Ποσειδωνίας στην ¶νδρο που πραγματοποίησε πέρσι η Greenpeace σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου5. Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από έντονες πιέσεις της Greenpeace και τρεις ερευνητικές αποστολές της οργάνωσης σε συνεργασία με τους Παράκτιους Αλιείς Νοτίου Αιγαίου.

"Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντάς την ως το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε ως χώρα για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις θάλασσές μας", δήλωσε η ¶ντζελα Λάζου. "Απαραίτητη προϋπόθεση τώρα είναι η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση. Η ανακήρυξη των βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο μιας πολιτικής που θα έχει ως άξονα την προστασία του φυσικού μας πλούτου", συνέχισε η ¶ντζελα Λάζου.

Η Greenpeace, η Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου, η τοπική κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση:
• Να εξασφαλίσει την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος και να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή. Η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία[6].
• Να προχωρήσει στην καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως τα λιβάδια της Ποσειδωνίας και οι κοραλλιογενείς βυθοί, που προστατεύονται από τον ίδιο Κανονισμό και απειλούνται από την καταστροφική αλιεία.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε: "Αναγνωρίζοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι οικότοποι είναι η αλιεία με τράτες, ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία (ΕΚ 1967/2006) υποχρεώνει την Ελλάδα να προστατεύσει τα λιβάδια Ποσειδωνίας από την καταστροφή που προκαλούν οι συγκεκριμένες μέθοδοι αλιείας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει τη θαλάσσια ζωή και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον Κανονισμό.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί υποχρέωσή του να προχωρήσει στην εφαρμογή του Κανονισμού στην περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων και στην καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην υπόλοιπη χώρα. Ευελπιστούμε δε στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τη θάλασσα, η οποία θα στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας".

Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: "Η Ελλάδα, όντας μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και που η πλειοψηφία του αλιευτικού δυναμικού της αποτελείται από μικρούς παράκτιους αλιείς, έχει τη δυνατότητα και οφείλει να πρωτοστατήσει στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού, πρεσβεύοντας την ιδέα μιας αειφόρου και υπεύθυνης αλιείας. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου μας και την εξασφάλιση των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ίδιοι οι αλιείς αποφασίζουν να δράσουν και να προστατεύσουν τον τόπο τους. Το λιγότερο που έχει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να εισακούσει το κάλεσμά τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη των βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο".

Για περισσότερες πληροφορίες:
¶ντζελα Λάζου, Υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον,
Ελληνικό γραφείο Greenpeace, Τηλ: 6984617030, 210 3840774 & 5
Greenpeace
Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα, τηλ. 210 3806374 & 375, fax 210 3804008
www.greenpeace.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:
[1] Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο κ. Σπύρος Κουβέλης και το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης
[2] H ομάδα επιστημονικής κατάδυσης αποτελείται από τους Γιάννη Ίσσαρη (ωκεανογράφος-ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), Στέλιο Κατσανεβάκη (ωκεανογράφος- ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και Αλέξη Φραντζή (ΠΕΛΑΓΟΣ-Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών)
[3] Πρόκειται για ενασβεστωμένα ροδοφύκη που δημιουργούν έναν τύπο σκληρού υποστρώματος στο βυθό της θάλασσας και προσφέρουν καταφύγιο και τροφή για πολλά θαλάσσια είδη από αστερίες και αχινούς μέχρι είδη μεγάλης εμπορικής αξίας όπως ο μπακαλιάρος, ο αστακός, το μπαρμπούνι, το φαγκρί κ.α. Όπως η Ποσειδωνία, έτσι και αυτά, ενώ προστατεύονται από το Μεσογειακό Κανονισμό για την Αλιεία, υποφέρουν από την έλλειψη καταγραφής και απειλούνται άμεσα.
[4] Δείτε την έκθεση στο
[5] Δείτε την απόφαση στο
http://www.minagric.gr/greek/press/2009/09/greek010909.shtml
[6] Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αλιεία στη Μεσόγειο ΕΚ 1967/2006 απαιτεί από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Μεσογείου να προχωρήσουν στον καθορισμό Προστατευόμενων Περιοχών Αλιείας. Ανάμεσα στα κριτήρια που αναφέρει για αυτές τις περιοχές είναι: ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και κοράλλια, περιοχές ανάπτυξης και αναπαραγωγής, καταστροφή από αλιευτικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα έπρεπε μέχρι τις 31/12/2008 να είχε προχωρήσει στη δημιουργία νέων περιοχών προστασίας από την αλιεία.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 18 Σεπτέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 131 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57053462
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.