ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ημερίδα για την βιολογική γεωργία στο Δήμο Γόρτυνας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ecocrete , Δευτέρα, 05 Ιούλιος 2004

Η ημερίδα για την βιολογική γεωργία στο Δήμο Γόρτυνας

Η ημερίδα στην Γόρτυνα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 4 Ιουλίου 2004 η ημερίδα με θέμα: "Βιολογική Γεωργία. Πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και τον ¶νθρωπο" που διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος "Γωνιά του Αγρότη" που υλοποιεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Γόρτυνας στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας των Αγίων Δέκα στη Μεσαρά.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Γόρτυνας στα πλαίσια της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης στον ευαίσθητο τομέα της περιοχής του Δήμου σχετικά με την βιολογική καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων. Σποπός της ήταν αφ'ενός η ενημέρωση των αγροτών και αφ'ετέρου η ενθάρυνσή τους να ενταχθούν στα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας.

Οι εργασίες άρχισαν στις 11.30 το πρωί με τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Μιχάλη Δαριβιανάκη και με παρουσία 100 περίπου ενδιαφερομένων.

Ο πρώτος ομιλήτής ήταν ο κ. Μπουγιούρης Κωνσταντίνος, Γεωπόνος, Σύμβουλος Βιολογικών Καλλιέργειών με θέμα: "Υγιές έδαφος = Υγιής τροφή = Υγιής άνθρωπος. Μετάφραση της επιστήμης σε πράξη για την ασφαλή παραγωγή τροφής". Έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση συνοδευμένη από εικόνες, πίνακες και βίντεο για την μεγάλη σημασία της υγείας του εδάφους στις καλλιέργειες και, κατ'επέκταση, στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επίσης παρουσίασε εν συντομία την νεοϊδρυθείσα μη κερδοσκοπική οργάνωση "Μεσογειακός σύνδσμος για την υγεία του εδάφους" που έχει σκοπό να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα.

Κατόπιν μίλησε ο κ. Παπαηλιάκης Μιχαήλ, Γεωπόνο και μέλος του οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων "ΔΗΩ" με θέμα τον "Ευρωπαϊκό κανονισμό 2092/91 περί βιολογικού τρόπου παραγωγής. Διαδικασία ένταξης στην βιολογική γεωργία". Περιέγραψε τους μηχανισμούς της πιστοποίησης και των ελέγχων στο κτήμα και στα προϊόντα και παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνα των ΤΕΙ Ηρακλείου για την περιοχή. ΣΜεταξύ άλλων ανέφερε ότι στον Νομό Ηρακλείου πέρυσι είχαν πιστοποιηθεί 305 βιοκαλλιεργητές με 17.202 στρέμματα. Από την έκταση αυτή το 31% βρίσκεται στις Μοίρες, το 14% στις Αρχάνες, το 11% στην Γόρτυνα, το 8% στο Τυμπάκι, το 7% στο Δήμο Παλιανής και το υπόλοιπο 29% στους άλλους δήμους του Νομού. Το 50% των καλλιέργειών αυτών είναι ελαιώνες. Για τον Δήμο Γόρτυνας ανέφερε ότι δραστηριοποιούνται 37 βιοκαλλιεργητές με 2.362,5 στρέμματα εκ των οποίων το 75% είναι ελαιώνες.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Μπαμπαγιούρης Σωτήρης, Τεχνολόγος γεωπονίας, Υπεύθυνος φυτικής παραγωγής της BIOFORUM Α.Ε.. Τίτλος της εισήγησής του ήταν: Υπαίρθρια οικολογική συγκαλλιέργεια κηπευτικών στο κτήμα φυτικής παραγωγής της BIOFORUM Α.Ε.. Θρέψη φυτών - αθρέψη ανθρώπων". Αναφέρθηκε στην συσωρευμένη εμπειρία πολλών ετών και ανέλυσε τις τεχνικές παραγωγής στο συγκεκριμένο κτήμα και επικεντρώθηκε στα πλεονεκτήματα και στα προβλήματα της βιολογικής καλλιέργειας στην παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων. Ο κ. Μπαμπαγιούρης παρατήρησε ότι η παρουσία των αγροτών σε παρόμοιες ημερίδες είναι περιορισμένη. Στην ημερίδα μόλις 14 παρόντες δήλωσαν ότι είναι αγρότες.

Μετά το διάλλειμα χαιρέτισε την ημερίδα ο κ. Μανώλης Στρατάκης, τ. υπουργός Συγκοινωνιών ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι αυριανοί αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν υψηλή κατάρτηση και πληροφόρηση και ότι το μέλλον του αγροτικού τομέα στη χώρα μας δεν είναι η μαζική καλλιέργεια αλλά θα πρέπει να είναι τα ποιοτικά προϊόντα διατροφής και η υιοθέτηση της βιολογικής γεωργίας ως κύρια μεθόδου αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Καμπουράκης Μανώλης, Γεωπόνος στο Εργαστήρι Συστημάτων Οικολογικής Γεωργίας του ΕΘΙΑΓΕ, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά, μίλησε με θέμα: "Παραγωγή βιολογικών προϊόντων ελιάς. Αναγκαιότητα, προϋποθέσεις". Ο κ. Καμπουράκης τόνισε ότι η βιοκαλλιέργεια της ελιάς είναι μονόδρομος για την επιβίωση του αγρότη και ότι τώρα πλέον οι συνθήκες στην Κρήτη είναι πολύ ευνοϊκές. Η συμβατική γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τώρα να προσαρμόσει το σύστημα ενίσχυσης των αγροτών με τρόπο που να ευνοεί την βιολογική γεωργία. Προς το παρόν η γραφειοκρατία και τα έξοδα που βαρύνουν τον αγρότη για την πιστοποίηση, τους ελέγχους και τις χρηματοδοτήσεις είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Στόχοι κατά την εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας πρέπει να είναι η εξασφάλιση του εισοδήματος του αγρότη, η προσιτή τιμή των προϊόντων για τον καταναλωτή, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας, η παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων και η επιδίωξη τα επίπεδα παραγωγής να είναι παρόμοια με εκείνα της συμβατικής γεωργίας. Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για το βιολογικό ελαιόλαδο και ότι οι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα όπως οι βρώσιμες ελιές. Κατόπιν αναφέρθηκε πιό αναλυτικά σε επιμέρους προβλήματα κατά την εφαρμογή της βιοκαλλιέργειας στην ελιά. Τόνισε ότι οι αγρότες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην βιοποικιλότητα και στην εξυγείανση του εδάφους και ότι θα χρειαστεί να αναπτυχθούν μέθοδοι κομποστοποίησης για μεγαλύτερη παραγωγή κομπόστ.

Οι επόμενοι ομιλητές ήταν ο κ. Χριστοδουλάκης Νικόλαος και η κ. Κατσαμποξάκη Γεωργία, Περιφερειακοί σύμβουλοι Αρχής Διαχείρησης του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης που ανέπτυξαν το θέμα: "ΕΠΑΑ: Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, βιολογική γεωργία - βιολογική κτηνοτροφία". Ο κ. Χριστοδουλάκης παρατήρησε ότι η εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας παρουσιάζει δυσκολίες όπως η μείωση της παραγωγής, το αυξημένο κόστος και η ανοργάνωτη ακόμη αγορά βιολογικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες έχει θεσπίσει θετικότερα μέτρα για την ενίσχυση των βιοκαλλιεργητών που όμως, αν και βελτιωμένα, δεν είναι επαρκή. Η στρεμματική ενίσχυση της δενδρώδους καλλιέργειας (ελιά) είναι αυτή τη στιγμή 770 ευρώ. Οι βιοκαλλιεργητές χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη και απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αντίστοιχα η κ. Κατσαμποξάκη αναφέρθηκε στις συνθήκες και τα προβλήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ, Παπαδόπουλος Γιώργος, Δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου, ο οποίος παρουσίασε τον κανονισμό 1257/99 για την δάσωση γεωργικών εκτάσεων. Ο κανονισμός είναι ενταγμένος στο Έγγραφο Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) του Τρίτου Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης 2000-2006 και έχει στόχο την αύξηση της δασοκάλυψης της χώρας μέσα από την ενθάρρυνση για την δάσωση υφιστάμενων γεωργικών εκτάσεων.

Η ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση του κ. Βαρδαλαχάκη Νικόλαου, Τ. γεωπόνου, με θέμα: Οικολογική καλλιέργεια καρποφόρων δένδρων στο οροπέδιο Κρουσώνα", ο οποίος περιέγραψε τις συνθήκες, τα αποτελέσματα και τα προβλήματα της συγκεκριμένης εμπειρίας. Ακολούθησε σύνομη συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές.

Αριστείδης Παπαδάκης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56173802
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.