ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
184.000 στρέμματα δάσους έχει απωλέσει η Αττική την τελευ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
WWF Ελλάς , Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2009

Το WWF Ελλάς, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα την πρώτη αποτίμηση των πρόσφατων πυρκαγιών στη Β.Α. Αττική, καθώς και μια τεκμηριωμένη εικόνα της απώλειας δασικής γης προς χάριν της οικοδόμησης, μέσα στην τελευταία εικοσαετία.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές της Β.Α. Αττικής ήρθαν να αναδείξουν – πέραν την γύμνιας του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας – ένα επιπλέον φλέγον ζήτημα που αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως απειλή για τον δασικό μας πλούτο: τις εντονότατες οικιστικές πιέσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τμήμα της οποίας περιλαμβάνεται στην αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών, η Αττική έχει απωλέσει, κατά την περίοδο 1987 – 2007, συνολικά 184.187 στρέμματα δάσους κωνοφόρων (πευκοδασών), με τη μετατροπή τους σε άλλου είδους καλύψεις. Αυτές οι αλλαγές  στην κάλυψη, αφορούν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση του οικιστικού ιστού, ο οποίος είτε αναπτύσσεται απευθείας εις βάρος των υψηλών δασών, είτε τα επηρεάζει δευτερευόντως με την οικοδόμηση περιοχών χαμηλής βλάστησης (καμένες περιοχές, θαμνοτόπια κοκ). Μάλιστα, ο αριθμός στρεμμάτων που παρουσιάζεται, ενδεχομένως να υποεκτιμά την πραγματική κατάσταση αστικοποίησης, καθώς η μέθοδος δορυφορικής απεικόνισης που αξιοποιήθηκε δεν καταγράφει με ακρίβεια τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με έντονη βλάστηση.

Η ίδια αυτή οικιστική πίεση αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως απειλή που αντιμετωπίζουν και οι πρόσφατα καμένες περιοχές: την αλλαγή της χρήσης τους προς όφελος της άναρχης επέκτασης των οικισμών και της αυθαίρετης δόμησης. Ειδικότερα στη Β.Α. Αττική, όλοι οι οικισμοί που επλήγησαν αναπτύσσονταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια μέσα σε δάση και λοιπές φυσικές περιοχές.

«Τα στοιχεία μας καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον 5.000 στρέμματα δάσους έχουν οικοδομηθεί  τα τελευταία χρόνια στην Αττική, ενώ η επέκταση των οικισμών σε φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης ξεπερνά τα 70.000 στρέμματα», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία αλλά και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το δάσος ως εν δυνάμει οικόπεδο προς αξιοποίηση».

Ως προς την αποτίμηση των οικολογικών επιπτώσεων, δυσάρεστα είναι τα νέα για το 1/3 των καμένων εκτάσεων που αντιστοιχεί στις αναγεννημένες και αναδασωμένες εκτάσεις του Πεντελικού Όρους που είχαν ξανακαεί στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Στις περιοχές αυτές, η φυσική αναγέννηση καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη και οπωσδήποτε θα απαιτηθούν εκ νέου αναδασώσεις, αφού περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος.

Στις καμένες εκτάσεις που καλύπτονταν από ώριμα δάση Χαλεπίου πεύκης, η φυσική αναγέννηση δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Βασική προϋπόθεση βέβαια παραμένει η απόλυτη προστασία των περιοχών αυτών από οικολογικά ασύμβατες αλλαγές χρήσεων γης.

Επιπλέον, συνέπειες θα υπάρξουν και στην πανίδα της περιοχής, η οποία είχε ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω της έντονης πίεσης από την οικιστική επέκταση αλλά και των επαναλαμβανόμενων παλαιότερων πυρκαγιών. Στην ευρύτερη περιοχή που κάηκε έχει πρόσφατα καταγραφεί σημαντικός αριθμός ειδών πτηνών, ενώ πολλά από τα είδη αμφιβίων και ερπετών προστατεύονται είτε από την εθνική νομοθεσία ή από τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης. Ανάμεσα στα απαραίτητα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν, περιλαμβάνονται και οι αυστηρές ρυθμίσεις και περιορισμοί για τη θήρα σε ολόκληρο τον Νομό.

WWF Ελλάς

Σημειώσεις:

1. Όλες οι εργασίες που απαιτήθηκαν για την προετοιμασία αυτής της αναφοράς εντάσσονται στο πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο ξεκίνησε το 2008 και περιέχει σειρά δράσεων για την αναβάθμιση της δασοπροστασίας στη χώρα, την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών, την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από τα κοινωφελή ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη, καθώς και με την υποστήριξη ιδιωτών.

2. Μπορείτε να βρείτε την πλήρη αποτίμηση του WWF Ελλάς, εδώ: http://politics.wwf.gr/images/stories/pyrkagiaba_attikiaug09_low74dpi.pdf

3. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ, υλοποιεί μια δράση για την αποτύπωση των χρήσεων γης ολόκληρης της χώρας και την εξέλιξή τους κατά την εικοσαετία 1987-2007. Η αποτύπωση γίνεται μέσω δορυφορικών εικόνων μέσης ευκρίνειας (LANDSAT), συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών και επιτόπιων ελέγχων και αυτοψιών. Στη συγκεκριμένη αναφορά περιλαμβάνονται μόνο τα πορίσματα που αφορούν στη ΒΑ Αττική. Τα συνολικά αποτελέσματα αυτής της δράσης για όλη την χώρα θα παρουσιαστούν εντός του έτους.

4. Η αποτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς έγινε με την χρήση των στοιχείων του δορυφόρου MODIS, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας EFFIS, και επιτόπιων καταγραφών σε όλες τις καμένες εκτάσεις. Αξιοποιήθηκαν σειρά δευτερογενών στοιχείων, περιβαλλοντικά δεδομένα από τη διαδικτυακή βάση ΟΙΚΟΣΚΟΠΙΟ (www.oikoskopio.gr) και χαρτογραφικά δεδομένα της ΓΥΣ.

5. Επισυνάπτεται ενδεικτικός χάρτης με την αποτύπωση των δασών που χάθηκαν κατά το 1987 -2007. Επιπλέον, διατίθεται πλούσιο χαρτογραφικό/φωτογραφικό υλικό, σε υψηλή ανάλυση. Για τη διάθεσή του, επικοινωνήστε με τον Ιάσονα Κάντα.
.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 96 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55119430
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.