ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
3η Συνέλευση του Πανελλαδικού Δικτύου Ενάντια στα Μετα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πανελλαδικό Δίκτυο , Δευτέρα, 05 Ιούλιος 2004

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 3η Συνέλευση του Πανελλαδικού Δικτύου Ενάντια στα Μεταλλαγμένα, που συμμετέχουν πάνω από 200 φορείς από όλη την Ελλάδα. Αντιπρόσωποι από τοπικούς Αγροτικούς Καταναλωτικούς, αυτοδιοικητικούς, εργατικούς, παραγωγικούς, περιβαλλοντικούς, οικολογικούς, πολιτιστικούς, υγείας και εκπαίδευσης, φορείς, δικτύων και κινήσεων ως επίσης και πανελλαδικοί φορείς, συζήτησαν σήμερα Σάββατο 3 Ιουλίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας στην Αθήνα, πως θα οργανωθεί καλύτερα η αντίθεσή τους στην επιβολή με το «έτσι θέλω» των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, δηλαδή των μεταλλαγμένων, στην διατροφή μας και στην φύση, παρά την δεδηλωμένη αντίθεση της πλειοψηφίας των καταναλωτών και των αγροτών.

Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες και ενημερωτικές παρεμβάσεις.

Η Συνέλευση ομόφωνα καταδίκασε την σκόπιμη διοχέτευση επιμολυσμένων σπόρων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς για καλλιέργεια, από τις πολυεθνικές εταιρείες των μεταλλαγμένων, με στόχο την δημιουργία κατάστασης γενικευμένης επιμόλυνσης μεγάλων περιφερειών με δυσεπίλυτα προβλήματα.

Η Συνέλευση χαιρέτησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ και τις αποφάσεις όλων σχεδόν των Νομαρχιακών Συμβουλίων της χώρας, για να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες από τα μεταλλαγμένα και εξέδωσε το συνημμένο ψήφισμα.

Η Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε την συνέχιση της ενημέρωσης των καταναλωτών και των αγροτών, χωρίς να αποκλείει και δυναμικές ενέργειες σε αντίστοιχες των πολυεθνικών, όρισε δε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου σαν εβδομάδα έντονης δράσης ενάντια στα μεταλλαγμένα και κάλεσε τα τοπικά Δίκτυα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες

Η Συνέλευση ομόφωνα εξουσιοδότησε την συντονιστική εκτελεστική επιτροπή να παραδώσει το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, τα Πολιτικά Κόμματα, το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, τα Αυτοδιοικητικά όργανα και τους Κοινωνικούς φορείς. Να προωθήσει την δημιουργία τοπικών επιτροπών σε κάθε Δήμο και σε κάθε Νομό και να διοργανώσει την επόμενη Συνέλευση του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα, παίρνοντας όλα τα αναγκαία πρακτικά μέτρα και δράσεις.

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2004
Το προεδρείο της Συνέλευσης

Δείτε παρακάτω το ψήφισμα:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ, ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ !
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ !
ΝΑΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (παραδοσιακά, βιολογικά, ονομασίας προέλευσης) !

Αθήνα 3 Ιουλίου 2004

Εμείς οι εκατοντάδες εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών φορέων υγείας, αγροτικών, καταναλωτικών, αυτοδιοικητικών, εργατικών, παραγωγικών, περιβαλλοντικών, οικολογικών, πολιτιστικών και εκπαίδευσης, με το παρόν κείμενο πού συνυπογράφουμε δηλώνουμε ότι:

Ο εντοπισμός καλλιεργειών επιμολυσμένων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα), σε πολλούς νομούς της Ελλάδας, μας γέμισε με ανησυχία ότι η χώρα μας έγινε ξέφραγο αμπέλι στους άπληστους και «άμυαλους εκπαιδευόμενους μάγους» της βιοτεχνολογίας.

Η σκόπιμη διοχέτευση επιμολυσμένων σπόρων με Γ.Τ.Ο. για καλλιέργεια, αποτελεί μεθόδευση από την πλευρά των πολυεθνικών εταιρειών των μεταλλαγμένων, με στόχο την δημιουργία κατάστασης γενικευμένης επιμόλυνσης μεγάλων περιφερειών με δυσεπίλυτα προβλήματα. Ξεκάθαρος επίσης στόχος είναι η δημιουργία σύγχυσης στους καταναλωτές, αγρότες και γεωτεχνικούς ότι τα πάντα μολύνθηκαν και σε τελική ανάλυση «ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται».

Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνενοχή των εταιρειών εισαγωγής των σπόρων και χωρίς την αδράνεια της πολιτείας και την ανοχή κάποιων υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. ¶λλωστε η Ελλάδα δεν έχει εξειδικεύσει τις αποφάσεις της ΕΕ, δεν έχει δηλαδή ποινικοποιήσει, ως όφειλε, τις δήθεν «παρατυπίες» των εταιριών της βιοτεχνολογίας.

Ο εντοπισμός των επιμολυσμένων σπόρων έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δεν ενημέρωσαν τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με τα αποτελέσματα των ελέγχων ως όφειλαν, πρακτική που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, γιατί

* Όλοι σχεδόν οι νομοί της χώρας έχουν ανακηρυχθεί ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα (ΓΤΟ), με αποφάσεις των Νομαρχιακών τους Συμβουλίων και

* Αρμόδιες για την παρακολούθηση της καταστροφής των επιμολυσμένων καλλιεργειών είναι και οι νομαρχιακές υπηρεσίες.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Κατά Των Μεταλλαγμένων εκφράζει την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία του για τα κρούσματα της ελεύθερης διακίνησης μεταλλαγμένων επιμολυσμένων σπόρων για καλλιέργεια και επισημαίνει:

* Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με επιμολυσμένες καλλιέργειες με ΓΤΟ, γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλούνται δε οι γεωτεχνικοί και οι αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ενημερώνουν το Δίκτυο σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να διοχετεύσει για καλλιέργεια σπόρια, που δεν έχουν υποστεί ΠΛΗΡΗ έλεγχο επιμόλυνσης κατά 100%.

* ¶μεσα να καταστραφούν οι μεταλλαγμένες επιμολυσμένες καλλιέργειες με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου όσο και αυτών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και να πιστοποιηθούν με πρωτόκολλα καταστροφής.

* Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες που παρέλαβαν, εν αγνοία τους, επιμολυσμένο σπόρο από τις εταιρείες εισαγωγής.

* Η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου, που να θωρακίζει την εγχώρια αγροτική παραγωγή και να προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών από την εισβολή των μεταλλαγμένων, εξειδικεύοντας το πρωτόκολλο της Καρθαγένης και τις αποφάσεις του συνόλου σχεδόν των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων:

* ¶μεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης, που δίνει το δικαίωμα να ανακηρυχθεί η χώρα ελεύθερη ζώνη από μεταλλαγμένα.

* Να καθιερωθεί μηδενικός συντελεστής επιμόλυνσης σε σπόρους, τρόφιμα και ζωοτροφές από ΓΤΟ.

* Να εφαρμοστεί υποχρεωτική σήμανση σε ΟΛΑ τα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης, που είναι αποτέλεσμα καλλιέργειας ή εκτροφής ή χρήσης ΓΤΟ.

* Να σταματήσει κάθε ενέργεια χορήγησης αδειών παραγωγής μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων

* Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων καταναλωτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων στους φορείς και υπηρεσίες ελέγχου ΓΤΟ στα τρόφιμα και ζωοτροφές.

* Να καθιερωθούν αυστηρά πρόστιμα και ποινές, σε όσους παράγουν, εισάγουν ή εμπορεύονται μεταλλαγμένα προϊόντα ή ΓΤΟ, χωρίς ειδική άδεια για εργαστηριακή χρήση.

* Να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις στις εταιρίες εισαγωγής σπόρων όταν παρανομούν με ανακριβή (πλαστά) πιστοποιητικά, πέραν της αστικής ευθύνης, που οι εταιρείες θα αναλαμβάνουν για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών.

* Να γίνονται ολοκληρωτικοί και όχι προληπτικοί έλεγχοι των σπόρων, με ευθύνη του κράτους, πριν από κάθε καλλιεργητική περίοδο και να μην επιτρέπεται η σπορά πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων.

* Η κυβέρνηση να χορηγήσει τις πιστώσεις και τα μέσα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υλοποιήσει την εκφρασμένη θέληση της, για να παραμείνει η Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Καλούμε δε τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις τους και να πάρουν αυστηρά μέτρα κάνοντας τα λόγια έργα.

* Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τροφίμων και Γεωργικής Ανάπτυξης να δημοσιοποιήσουν άμεσα τους ελέγχους στους οποίους έχουν προβεί και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Να υπάρξει διαφάνεια και πρόσβαση σε στοιχεία και παραστατικά έγγραφα. Να καταγράφονται σε αρχείο οι χρήστες σπόρων επιμολυσμένων με ΓΤΟ. Να τιμωρηθούν οι εταιρείες εισαγωγής σπόρων και οι υπεύθυνοι για τις ανακρίβειες των πιστοποιητικών, για δόλια πλαστογράφηση επισήμων εγγράφων με σκοπό το κέρδος και την εξαπάτηση των αγροτών και των καταναλωτών.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Κατά Των Μεταλλαγμένων απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους φορείς της χώρας και τους καλεί να αντισταθούν στην απαράδεχτη εισβολή των μεταλλαγμένων στην περιοχή τους, να επαγρυπνούν και να στηρίξουν τις προσπάθειες του Δικτύου, ώστε η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος να παραμείνουν ελεύθερες από μεταλλαγμένα.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Γ. Κωστής – ΒΙΟ.ΖΩ, 210-2282632, 697-8771777 (
biozo@in.gr)
Κ. Ρεβήσιος – Πανθεσσαλική, 694-5107053 (
revis@otenet.gr)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 118 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566412
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.