Η Greenpeace για το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπ. Αγροτικής Ανά |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Θάλασσα - Ακτές
|
Greenpeace
,
Δευτέρα, 07 Σεπτέμβριος 2009
|
H Greenpeace, η οποία μόλις ολοκλήρωσε έρευνα στη θαλάσσια περιοχή των Β. Κυκλάδων, χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χατζηγάκη, να προωθήσει πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό την προστασία της περιοχής [1]. Ο Υπουργός υποσχέθηκε επίσης την προώθηση για έγκριση της χαρτογράφησης λιβαδιών Ποσειδωνίας στην ¶νδρο που πραγματοποίησε πέρσι η Greenpeace σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου, με την επιστημονική συμβολή του Δρ. Παναγιωτίδη και ομάδας δυτών επιστημονικής κατάδυσης [2].
Η ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έρχεται έπειτα από έντονες πιέσεις της Greenpeace και τρεις ερευνητικές αποστολές της οργάνωσης σε συνεργασία με τους Παράκτιους Αλιείς Νοτίου Αιγαίου2, που στόχο είχαν την καταγραφή του βυθού για την ανάδειξη των ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας, όπως προβλέπει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία [3].
Για την αποτελεσματική προστασία των θαλασσών, είναι τώρα απαραίτητη προϋπόθεση η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος καθώς και η αποδοχή των χαρτογραφημένων λιβαδιών Ποσειδωνίας με σκοπό την προστασία της από τα καταστροφικά συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, κάτι που εκκρεμεί εδώ και μήνες.
Τέλος, για να εφαρμόσει η χώρα μας τον Μεσογειακό Κανονισμό Αλιείας, θα πρέπει να καθορίσει θαλάσσια καταφύγια και να προχωρήσει στην καταγραφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Συνεπώς, είναι χρέος της επόμενης κυβέρνησης να εξασφαλίσει την υαλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων αλλά και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα μας οδηγήσουν σε μια βιώσιμη αλιεία και μια πλούσια θάλασσα.
Greenpeace
Σημειώσεις:
1 Δείτε στο http://www.minagric.gr/greek/press/2009/09/greek010909.shtml
2 Δείτε προηγούμενες δράσεις, το ιστορικό της εκστρατείας και οπτικό υλικό στο http://www.greenpeace.org/greece/marine-reserves
3 Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αλιεία στη Μεσόγειο ΕΚ 1967/2006 απαιτεί από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Μεσογείου να προχωρήσουν στον καθορισμό Προστατευόμενων Περιοχών Αλιείας. Ανάμεσα στα κριτήρια που αναφέρει για αυτές τις περιοχές είναι: ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και κοράλλια, περιοχές ανάπτυξης και αναπαραγωγής, καταστροφή από αλιευτικές δραστηριότητες.
. ecocrete.gr . |