ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Συνέδριο για τις Εφαρμογές των ΑΠΕ, 1-2 Σεπτ. 2009 στα Χα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτη , Τετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2009

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
για τις Εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
1 & 2 Σεπτεμβρίου 2009, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Χανιά

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, διοργάνωσε στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2009 Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τις Εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά.

Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κάλυψε τις παρακάτω θεματικές περιοχές: «Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», «Θεολογία και Περιβάλλον», «Βιώσιμο Κτίριο», «Βιομάζα και Βιοενέργεια», «Ενέργεια, Περιβάλλον και Δίκαιο».

Τους σύνεδρους, κατά την έναρξη των εργασιών του, καλωσόρισαν ο καθηγούμενος της Ι. Μ. Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, Αρχιμ. κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου  κ.κ. Δαμασκηνός, ο Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρητης Καθηγητής κ. Νικόλαος Bαρότσης, και ο Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης Καθηγητής Γεώργιος Καρατζάς. Ακολούθησε χαιρετισμός και ευλογία  του Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου μέσω -ειδικά για το συνέδριο- βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Α. Πιτταριδάκης - Πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΔΚ, ο κ. Μ. Βολουδάκης- βουλευτής Χανίων, ο κ. Κ. Βιρβιδάκης - Δήμαρχος Χανίων, ο κ. Δ. Ποντικάκης - Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και εκπρόσωποι του κ. Νικηφοράκη - βουλευτή Χανίων και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Χανίων, ενώ παραβρέθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Λουκάς Γεωργαλάς.

Η ενότητα «Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», αναφέρθηκε στις σύγχρονες τεχνολογίες, κυρίως όμως διαπραγματεύθηκε τη βιωσιμότητα (αειφορία) της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ελαχιστοποίηση των ενδεχομένων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον Καθηγητή Βασίλειο Φθενάκη (Photovoltaic Environmental Research Assistance Center, US Brookhaven National Laboratory, Earth and Environmental Engineering, Columbia University, ΗΠΑ), ο οποίος ήρθε  από τις ΗΠΑ ειδικά για να παραστεί στο συνέδριο, τον Δρα Εμμανουήλ Ζούλια (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), τον Καθηγητή Βασίλειο Γκέκα (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης), τον Καθηγητή Δημήτριο Χριστάκη (ΤΕΙ Κρήτης), τον Κωνσταντίνο Μητρόπουλο (Πρόεδρος Δ.Σ. Naturα Power Α.Ε.) και τον Καθηγητή Γεώργιο Παπαδάκη (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας). Ο συντονισμός έγινε από τους Επ. Καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο, Καθηγητή κ. Κώστα Καλαϊτζάκη και Καθηγητή κ. Γεώργιο Σταυρακάκη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στα πλαίσια της ενότητας «Θεολογία και Περιβάλλον», παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον Καθηγητή Ανέστη Κεσελόπουλο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, την Ι. Μ. Χρυσοπηγής Χανίων, καθώς και βιντεοσκοπημένη παρουσίαση για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο συντονισμός έγινε από τον Επ. Καθηγητή Θ. Τσούτσο. Δόθηκε έμφαση τόσο στο πνευματικό έργο και την ανάγκη τόσο για  πνευματική αφύπνιση όσο και στο πρακτικό έργο της εκκλησίας στα θέματα του περιβάλλοντος.

Κατά την ενότητα «Βιώσιμο κτίριο», υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας κ. Ζωής Καραμάνου, Προέδρου του Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Επ. Καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσου, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη (A.N. Tombazis & Associates Architects), τον Αν. Καθηγητη Νικόλαο Παπαμανώλη (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης) και τον Δρ. Γεώργιο Αγερίδη (Διευθυντή Δνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα από την αξιοποίηση των αρχών της οικολογικής αρχιτεκτονικής με εφαρμογές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας για την υλοποίηση των εθνικών δεσμεύσεων.

Στα πλαίσια της ενότητας «Βιομάζα και Βιοενέργεια» παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον Επ. Καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης), τον Καθηγητή εφαρμογών Ιωάννη Βουρδουμπά (TEI Κρήτης), την Αν. Καθηγήτρια Δέσποινα Βάμβουκα (Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πολυτεχνείου Κρήτης), υπό το συντονισμό του Αν. Καθηγητή Ν. Παπαμανώλη. Οι ομιλητές της ενότητας αυτής αναφέρθηκαν εκτενώς στις σχετικές τεχνολογίες και επισήμαναν ότι η Κρήτη διαθέτει σημαντικό και ανεκμετάλλευτο δυναμικό βιομάζας προς ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον αναφέρθηκαν αναλυτικά στις εφαρμογές των βιοκαυσίμων, τονίζοντας ότι  οι όποιες επιλογές οφείλουν να είναι συμβατές με τα Κριτήρια Αειφορίας (σχέση με τις απαιτούμενες παραγωγικές εισροές -όπως το νερό, τα λιπάσματα και η καλλιεργήσιμη γη- ανταγωνισμός με τον κλάδο τροφίμων κλπ) του συνολικού Κύκλου Ζωής τους.

Στα πλαίσια της ενότητας «Ενέργεια, Περιβάλλον και Δίκαιο» παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον Καθηγητή  Θεόδωρο Παναγόπουλο (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και Επ. Καθηγήτρια Ευπραξία-Αίθρα Μαριά (Γενικό Τμήμα Πολυτεχνείου Κρήτης) σε συντονισμό του Καθηγητή Θεόδωρου Φορτσάκη (Πρόεδρου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών). Έμφαση δοηθηκε στο κανονιστικό πλαίσιο των εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και στην ανάγκη για τη δημιουργία νέου πεδίου για τη νομική επιστήμη.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ενότητα «Μαθήματα, Συμπεράσματα και Προτάσεις» , την οποία συντόνισε ο Καθηγητής Γεώργιος Καρατζάς, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη σύζευξης της τεχνολογίας με την πνευματικότητα, όπως και στο σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην ενίσχυση των δράσεων που προστατεύουν το περιβάλλον. Μάλιστα επίκειται σχετική Διακήρυξη για τη Βιώσιμη Ενέργεια που θα δοθεί στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου των Χανίων από την Χορωδία και Ορχήστρα Νέων «Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος», υπό τη διεύθυνση του μουσικού και Καθηγητή Θεολογίας στο Α.Π.Θ., κ. Χρυσόστομου Σταμούλη.

Την επιστημονική επιμέλεια του συνεδρίου είχαν αναλάβει τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος  του Πολυτεχνείου Κρήτης Γεώργιος Καρατζάς, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος, Βασίλειος Γκέκας, Καθηγητής και Θεοχάρης Τσούτσος, Επ. Καθηγητής.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 55 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186190
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.