ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι 7 περιβαλλοντικές πληγές της Πελοποννήσου σε ερωτήσ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Περιβάλλον
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη , Πέμπτη, 10 Σεπτέμβριος 2009


Οι 7 περιβαλλοντικές πληγές της Πελοποννήσου και το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την περιβαλλοντική εγκατάλειψη της Πελοποννήσου από την κυβέρνηση Καραμανλή, που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βιοποικιλότητα αφορούν 9 νέες ερωτήσεις που κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης – μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ερωτήσεις αφορούν τις επτά «πληγές» της Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν επανειλημμένως αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες, και αφορούν στη:

1. Δυσκολία πρόσβασης των πολιτών της Αργολίδας σε καθαρό νερό
2. Διάβρωση της ακτογραμμής στην Κορινθία
3. Δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ σε περιοχή NATURA στην Μεσσηνία
4. Ρύπανση του Ποταμού Αλφειού στην Ηλεία και Αρκαδία
5. Τεράστιες παράνομες αμμοληψίες στην Αχαΐα
6. Ρύπανση του ποταμού Ευρώτα στην Λακωνία
7. Υποβάθμιση του Όρους Μαίναλου στην Αρκαδία

Για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων:
8. Διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου
9. Διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση ΧΑΔΑ

(Βρείτε παρακάτω πλήρη κείμενα των ερωτήσεων)
 
Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι: «Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος φυσικά προικισμένος. Τα έξι αυτά χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς δεν ασχολήθηκαν με την αντιμετώπιση της υποβάθμισης κρίσιμων περιβαλλοντικών πόρων της Πελοποννήσου. Αντιθέτως, καταγράφεται συστηματική υποβάθμισή τους όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στη περίπτωση των παράνομων αμμοληψιών στην Αχαΐα για την εκτέλεση των έργων της Νέας Εθνικής Οδού στην περιοχή. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Καραμανλή και ο κ. Σουφλιάς δεν διδάχθηκαν από τις τραγικές πυρκαγιές του 2007 και το τεράστιο κόστος σε ζωές, ανθρώπινες περιουσίες και φυσικό πλούτο. Το έγκλημα συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ετοιμάζει μία βραχύβια λύση ανάγκης στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η λύση αυτή απειλεί με υποβάθμιση κρίσιμους περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Η εξαετία Σουφλιά μας διδάσκει την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος την Ελλάδα.

Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στα περιβαλλοντικά αγαθά. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, που προτείνει λύσεις με προοπτική και ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται την περιβαλλοντική προστασία».


Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων:



1. Ποιότητα και ποσότητα υδάτων στην Αργολίδα και σχετικά έργα

Στο Νομό Αργολίδας παρατηρούνται έντονα φαινόμενα λειψυδρίας και υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα, σε περιοχές όπου γίνονται ποιοτικές μετρήσεις, όπως ο Δήμος Ασίνης, η ποιότητα του πόσιμου νερού φαίνεται ότι υπολείπεται κατά πολύ των προβλεπόμενων από την κοινοτική νομοθεσία προδιαγραφών.

H Ελληνική κυβέρνηση θα όφειλε να παρακολουθεί διαρκώς την ποιότητα νερών, να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και με βάση αυτό να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) Έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή στοιχεία για την ποσότητα και την ποιότητα του νερού μέσω προγραμμάτων παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων και ειδικά για τις πιέσεις, επιπτώσεις και οικονομικές παραμέτρους που σχετίζονται με τη χρήση υδάτων, όπως προβλέπεται από την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60);

(β) Έχει υποβληθεί στην Επιτροπή σχέδιο διαχείρισης των υδάτων για την Αργολίδα, όπως προβλέπεται από την ίδια Οδηγία; Τι προβλέπεται για την επίλυση του ζητήματος της ύδρευσης στο Νομό;

(γ) Διαθέτει στοιχεία σχετικά με έργα άρδευσης και ύδρευσης που έχουν υποβληθεί προς ένταξη για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα;


2. Διάβρωση της ακτογραμμής στο νομό Κορινθίας

Στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου και ειδικά στο Νομό Κορινθίας παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα διάβρωσης της ακτογραμμής, προκαλώντας υποχώρηση παραλιών αλλά και άμεσες ζημιές. Παράλληλα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η δυσοίωνη αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί με πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη χρηματοδότηση σχετικών έργων και δράσεων από το ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, εκφράζονται φόβοι πως κάποια από τα ήδη δρομολογημένα έργα μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο πρόβλημα της διάβρωσης. Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) γνωρίζει το προαναφερθέν πρόβλημα; Έχει λάβει ποσοτικά στοιχεία από την Ελληνική κυβέρνηση;

(β) Γνωρίζει ποια έργα του ΕΣΠΑ αφορούν την προστασία από τη διάβρωση;

(γ) Έχει συνεκτιμηθεί ο κίνδυνος της διάβρωσης στην Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση του ΠΕΠ Πελοποννήσου ή σε άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή;


3. Περιβαλλοντικός έλεγχος σε τουριστική επένδυση στη Γιάλοβα

Στη Δυτική Μεσσηνία βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επένδυση η οποία περιλαμβάνει ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εντός της περιοχής ΖΕΠ του Δικτύου NATURA 2000 «Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας Πύλου και Νήσος Σφακτηρία». Μεταξύ άλλων κατασκευάζονται έργα διευθέτησης των υδάτων προκειμένου να αρδευτούν οι εγκαταστάσεις γκολφ τα οποία πιθανώς θα επηρεάσουν άμεσα την ροή των υδάτων προς τη λιμνοθάλασσα. Η τελευταία αποτελεί τον μεγαλύτερο υγρότοπο στη νότια Βαλκανική και φιλοξενεί το 63% του συνόλου των ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Για την περιοχή έχει εκπονηθεί εδώ και χρόνια ειδική περιβαλλοντική μελέτη και διαχειριστικό σχέδιο το οποίο όμως δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) η έγκριση περιβαλλοντικών όρων χωρίς προηγουμένως να υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης και λήψη αντίστοιχων μέτρων προστασίας είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία;

(β) Σε τι στάδιο βρίσκεται η παρακολούθηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κατά την κατασκευή και λειτουργία της εν λόγω επένδυσης;

(γ) Έχουν ληφθεί από την Ελληνική κυβέρνηση τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα που επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία για τη συγκεκριμένη περιοχή, και ιδιαίτερα ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία της ροής των υδάτων στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και την εν γένει χρηστή διαχείριση των υδάτων της περιοχής σύμφωνα και με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60); Παρέχονται στην Επιτροπή στοιχεία παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων σύμφωνα με την ανωτέρω Οδηγία;

(δ) Ποια είναι η στάση της σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις γηπέδων γκολφ σε περιοχές που απειλούνται από αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης, ενόψει μάλιστα και της πρότασης σχετικής οδηγίας για το έδαφος;


4. Ρύπανση Αλφειού Ποταμού

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, έχουν εντοπιστεί στα νερά του Αλφειού ποταμού πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών στοιχείων, τέφρας και βαρέων μετάλλων (μόλυβδος, χαλκός και θειικά στοιχεία) και υψηλές συγκεντρώσεις αποβλήτων των ελαιουργείων.

Μεγάλο τμήμα του ποταμού διέρχεται από περιοχές της Αρκαδίας και της Ηλείας που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές του 2007, ενώ το δέλτα του Αλφειού, του μεγαλύτερου ποταμού της Πελοποννήσου, είχε προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως τόπος κοινοτικής σημασίας του δικτύου NATURA -χωρίς να περιληφθεί στον τελικό εθνικό κατάλογο από τις εθνικές αρχές-. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) γνωρίζει το ζήτημα της ρύπανσης του Αλφειού Ποταμού; Έχει λάβει τα σχετικά στοιχεία της ποιότητας των νερών του στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60);

(β) Γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού, ειδικά σε ότι αφορά τις προβλεπόμενες διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης;

(γ) Κρίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας;


5. Παράνομες αμμοληψίες στην Αχαΐα

Από πρόσφατες αυτοψίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας διαπιστώθηκε ότι γίνεται εκτενής παράνομη αμμοληψία χιλιάδων κυβικών αμμοχάλικου από το χείμαρρο Λιακατά της Αχαΐας.

Επίσης κάτοικοι γειτονικών περιοχών κάνουν λόγο για εγκατάσταση εργοταξίων και εναπόθεση αδρανών υλικών σε διάφορες περιοχές χωρίς προηγούμενη αδειοδότηση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) είναι ενήμερη σχετικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες;

(β) τέτοιου είδους παράνομη αμμοληψία είναι σύμφωνη με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (200/60) και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος και των υδροβιοτόπων;

(γ) διαθέτει στοιχεία σχετικά με το εκτεταμένο στην Ελλάδα φαινόμενο των παράνομων αμμοληψιών


6. Περιβαλλοντική υποβάθμιση και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στον ποταμό Ευρώτα

Το καλοκαίρι του 2009 επιβεβαιώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία. Οι διαθέσιμες ποσότητες υδάτων ήταν και πάλι περιορισμένες, ενώ η διάθεση λυμάτων τόσο από τις γύρω πόλεις και οικισμούς όσο και από βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνεχίζεται αμείωτη.

Ωστόσο, ο Ευρώτας είναι από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας για τα οποία υπάρχει πρόταση σχεδίου διαχείρισης. Σύμφωνα πάντως με καταγγελίες αγροτών της περιοχής, το εν λόγω σχέδιο δεν περιέχει βασικά στοιχεία που αφορούν το υδατικό ισοζύγιο, την τιμολόγηση πιθανών χρήσεων και την πρόνοια για επόπτευση της εφαρμογής του. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή πρόγραμμα παρακολούθησης των υδάτων της λεκάνης απορροής του ποταμού Ευρώτα;

(β) Θεωρεί ότι το σχέδιο διαχείρισης μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνει τα κατάλληλα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία; Κρίνει ότι τηρούνται οι όροι που περιγράφονται στο Παράρτημα VII της ΟΠΥ;

(γ) Θεωρεί ότι στην περίπτωση του Ευρώτα έχουν τηρηθεί οι όροι περί πληροφόρησης του κοινού και διαβουλεύσεων (¶ρθρο 14 της ΟΠΥ); Ποια είναι η άποψη της Επιτροπής για την εν γένει εφαρμογή του άρθρου 14 στην Ελλάδα;


7. Λατομικές δραστηριότητες στο Όρος Μαίναλο

Στη περιοχή Βλαχέρνας του Δήμου Λεβιδίου Αρκαδίας εντός του Όρους Μαίναλο, το οποίο είναι ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000, εκτελούνται από ιδιωτική επιχείρηση εκτεταμένες λατομικές εργασίες, παρά το γεγονός ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής εδώ και ένα τουλάχιστον έτος έχουν επισημάνει παρατυπίες σχετικά με την αδειοδότηση της μονάδας.

Η δραστηριότητα αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από έντονες απειλές για το Όρος Μαίναλο συμπεριλαμβανομένων οικιστικών πιέσεων, πυρκαγιών, ανεξέλεγκτων χωματερών και αδειοδοτήσεων βιομηχανιών χωρίς να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα διαχείρισης. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) έχει λάβει γνώση των παραπάνω καταγγελιών;

(β) Είναι σύμφωνη η δραστηριότητα αυτή με τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43 για τους οικοτόπους;

(γ) Γνωρίζει σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία λήψης μέτρων προστασίας και διαχείρισης του Όρους Μαίναλο από την Ελληνική κυβέρνηση;


8. Διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση στο ζήτημα της διαχείρισης αστικών και άλλων αποβλήτων. Το τελευταίο διάστημα με σκοπό να αποφευχθούν τα πρόστιμα εξαιτίας της εφαρμογής της απόφασης του ΔΕΚ της 6ης Οκτωβρίου 2005, μεθοδεύεται η λύση της δεματοποίησης αποβλήτων για το σύνολο της Περιφέρειας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν μια σειρά από στοιχεία όπως:

• η προμήθεια δεματοποιητών,

• μεθοδευμένες κινήσεις για την ανεύρεση χώρων εγκατάστασης των δεματοποιητών, μεταξύ των οποίων και τοποθεσία εντός πυρόπληκτης ζώνης NATURA στο Δήμο Καλαμάτας και αρχαιολογικός χώρος στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας,

• η εκπόνηση ΜΠΕ για τουλάχιστον δύο χώρους δεματοποίησης (Δήμος Πύλου Ν. Μεσσηνίας, Δήμος Ερμιόνιδας Ν. Αργολίδας).

Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) είναι ενήμερη για τυχόν αλλαγές στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεδομένων των μεθοδευμένων κινήσεων προς την εφαρμογή της λύσης της δεματοποίησης; Ειδικότερα, έχουν εκτιμηθεί συνολικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια και έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη οδός εγκρίσεων;

(β) Σε αρνητική περίπτωση, η αδειοδότηση χώρων δεματοποιητών χωρίς πρότερη αλλαγή του ΠΕΣΔΑ είναι σύμφωνη με την Κοινοτική Νομοθεσία;

(γ) Σε θετική περίπτωση, γνωρίζει ποιοι θα είναι οι τελικοί χώροι απόθεσης των δεματοποιημένων αποβλήτων στην Περιφέρεια;

(δ) Γνωρίζει ποια είναι η πρόβλεψη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την τελική διάθεση των αποβλήτων εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται στην οδηγία 1999/31/ΕΚ;


9. Διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση ΧΑΔΑ

Σύμφωνα με την απόφασης του ΔΕΚ της 6ης Οκτωβρίου 2005, προβλέπεται η διακοπή της λειτουργίας και η αποκατάσταση όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών στην ελληνική επικράτεια μέχρι τις 31.12.2008. Με βάση το ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) έχει ενημερωθεί από τις Ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος αποκατάστασης;

(β) Μπορεί να μου διαθέσει τον κατάλογο των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα καθώς και το στάδιο της αποκατάστασής τους;

(γ) Θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΚ; Σε αρνητική περίπτωση, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΚ και πόσες συνολικά χωματερές αφορά η διαδικασία;


Γραφείο Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη
kriton.arsenis@europarl.europa.eu
Γραφείο Αθήνας: 210 38 96 417
Γραφείο Βρυξελλών:0032 22847873
 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58156818
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.