ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συνέντευξη του Σπ. Κουβέλη στους "Ενεργούς Πολίτες Εύβ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ , Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2009

Λίγες ημέρες μετά τις πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική οι "Έλληνες Ενεργοί Πολίτες" ζήτησαν μεταξύ άλλων πολιτικών, από τον κ. Σπύρο Κουβέλη πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, και υποψήφιο βουλευτή πλέον στην Α' περιφέρεια της Αθήνας, να απαντήσει στο πιο κάτω ερωτηματολόγιο.

1. Φέτος ήταν μια πολύ καλή χρονιά από κλιματολογικές συνθήκες, με χαμηλές θερμοκρασίες, πολλές βροχές και με υψηλή υγρασία. Παρόλα αυτά 212 χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στην Βορειοανατολική Αττική. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν συνθήκες μεγαπυρκαγιάς. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε αλλά και ποιοι;

Η ακυβερνησία, η αδράνεια και η αδιαφορία της δεξιάς κυβέρνησης. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες στέρησαν το νομό της πρωτεύουσας από τα λίγα δάση που της απέμεναν ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Θα ήταν πλεονασμός να μιλήσει κανείς για ευθύνες καθώς τα συμπεράσματα είναι προφανή.

Όπως είναι φανερό, η εν υπνώσει κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτε από τον όλεθρο του 2007, δεν πήρε κανένα μέτρο, δεν σχεδίασε καμία πολιτική παρά τις προειδοποιήσεις αρμοδίων οργάνων, δεν συνετίστηκε και έτσι οδηγήθηκε μοιραία, στην νέα καταστροφική πυρκαγιά, στο νέο όλεθρο του 2009.

2. Τι θα πρέπει να γίνει ώστε να μην βλέπουμε τις ίδιες εικόνες κάθε χρόνο στα βουνά όλης της Ελλάδας;

Μεταξύ άλλων, πρέπει να κηρυχθούν αμέσως τα καμένα δάση αναδασωτέα, να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες που έχουν ήδη συνταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου με άμεση δημοσιοποίησή τους, να προχωρήσει η αυστηρή προστασία των Περιαστικών Όγκων και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση από το κοινό με ήπιες δραστηριότητες αναψυχής και άθλησης δημιουργώντας την πράσινη ραχοκοκαλιά της Αττικής, να προωθηθεί η αναθεώρηση του Χωροταξικού σχεδιασμού και ειδικότερα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής (άμεση απόσυρση του προτεινόμενου από τη ΝΔ σχεδίου) το οποίο θα γίνει το μέσο –εργαλείο για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών και των καταπατήσεων.

3. Πιστεύετε ότι το φαινόμενο των μεγαπυρκαγιών, όπως του 2007, αντιμετωπίζεται;

Μπροστά σε αυτές τις πιθανώς καταστροφές, είναι αναγκαίο η Ελληνική Πολιτεία να προτάξει μία συντεταγμένη πολιτική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει:

• αναθεώρηση του συστήματος δασικής διαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή,

• ενίσχυση των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη προστασίας και διαχείρισης των δασών

• δέσμη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων που αναμένεται να προκύψουν, όπως μεγα-πυρκαγιές, μαζικές ξηράνσεις και εξάπλωση ασθενειών.

Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όμως, εάν ταυτόχρονα η χώρα δεν δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά στη μάχη για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

4. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος αλλά και ο λόγος των εθελοντών ώστε να συμμετέχουν ενεργά, οργανωμένα, και εκπαιδευμένα στην πρόληψη.

Στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αποτελεί σημαντική παράμετρο η κινητοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε δράσεις πρόληψης, πυροπροστασίας, καταστολής και διαχείρισης πυρκαγιών και ενημέρωσης των πολιτών.

5. Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, κανένα πόρισμα, από καμία υπηρεσία (πυροσβεστική, δασαρχείο, αυτοδιοίκηση, πολιτική προστασία, δικαιοσύνη κυβέρνηση κτλ) δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Πιστεύετε ότι σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους υπάρχουν και ποινικές ευθύνες εκτός από πολιτικές και διοικητικές; Και αν ναι, θα πρέπει να προχωρήσουν οι υποθέσεις στο ακροατήριο;

Αν πράγματι αποδειχθεί ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, οι ένοχοι θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

6. Πιστεύετε ότι τα αυθαίρετα ειδικά σε δάση, δασικές περιοχές, και αιγιαλούς, θα πρέπει να γκρεμιστούν, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αμετάκλητες αποφάσεις;

ΚατΆ αρχάς πρέπει να πάψει η αναπαραγωγή του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης. Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη των καταπατήσεων και την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών. Χρειάζεται στοχοθεσία και σαφής πολιτική γης, η οποία θα οδηγεί στη πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, για να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης∙ Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη και Διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και να δημιουργηθεί ο Ενιαίος  Συντονιστικός Φορέας Δασοπροστασίας.  Οι χρήσεις γης και οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις που χτίζονται μΆ αυτές θεωρούνται σημαντικότατη παράμετρος για την αύξηση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών. Και φυσικά στη συνέχεια, άμεσες ρυθμίσεις σε μηχανισμούς και νομοθεσία, ώστε να υπάρξουν κατεδαφίσεις, ώστε η αυθαιρεσία να μην μένει ατιμώρητη.

7. Είναι φανερό ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών δεν έχει αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και δεν ενδιαφέρονται για τον διπλανό τους.
Με ποιο τρόπο μπορεί οι πολίτες της χώρας να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, και νοοτροπία αλληλεγγύης;

Δίνοντας να κατανοήσουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόδα, αλλά αποτελεί πρωταρχικά και ουσιαστικά άμεση ανάγκη. Ο πλανήτης κινδυνεύει, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με πρώτη και ήδη ορατή την έλλειψη νερού, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στις μέρες μας. Σήμερα, η πίεση για συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο  την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τον κόσμο είναι ολοένα και πιο έντονη. Η ανάγκη να στραφούμε προς πράσινες αναπτυξιακές πολιτικές δεν υπαγορεύεται μόνο από ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους αλλά έχει πλέον και καθαρή οικονομική διάσταση. Είναι προφανές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο αιώνα αποδείχτηκε ευεργετικό για την οικονομία, αλλά καταστροφικό για το περιβάλλον. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πλέον μια θεωρητική συζήτηση αλλά αποτελεί πραγματική απειλή ενώ η ανάγκη εφαρμογής ενός νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης εξελίσσεται από εφήμερη μόδα σε συλλογική συνείδηση και αναγκαιότητα.

8. Πιστεύετε ότι ο ρόλος και ο λόγος των bloggers (ασχέτως πιθανών υπερβολών) έχει παίξει ρόλο στην ενημέρωση αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα;  

Πλέον δεν μπορεί να μείνει κρυφό τίποτα εξαιτίας του διαδικτύου. Πόσο κινδυνεύετε εσείς οι πολιτικοί από αυτό;

Αδιαμφισβήτητα, οι bloggers παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σας, θεωρώ ότι ένας καθαρός πολιτικός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη διαφάνεια και την πληροφόρηση. Ίσα-ίσα που στην περίπτωση αυτή θα είναι υποστηρικτής και αρωγός της.

9. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η νέα γενιά δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για πολλά κοινωνικά, περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και απηυδισμένη από τους πολιτικούς και τα κόμματα. Πως οι νέοι θα πειστούν να συμμετέχουν και να δράσουν χωρίς να είναι καχύποπτοι απέναντί σας; Αλλά και πως θα γίνει η παιδεία μοχλός περιβαλλοντικής συνείδησης και χώρο έκφρασης, ιδέας, άποψης, συμμετοχής και δράσης των νέων;

Στην Ελλάδα, δεν υπήρξαν σωστά θεμέλια στην οικοδόμηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Το ζήτημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ερχόταν πάντα σε δεύτερη μοίρα ή δεν αποτέλεσε ποτέ ουσιαστική προτεραιότητα. Αυτό, μαζί με την απουσία υποδομών και κρατικής πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένες καθημερινές οικολογικές πρακτικές των Ελλήνων σε σχέση με τους λοιπούς Ευρωπαίους, όχι όμως και μειωμένη ευαισθησία.  Πιστεύω ότι μπορούν όχι απλά να υποστηρίξουν την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και να την υπηρετήσουν με τη δύναμη και το πάθος, που τους χαρακτηρίζουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

10. Σε τρεις μήνες γίνεται η Διεθνής διάσκεψη στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές. Μετά τα οικτρά αποτελέσματα της αντίστοιχης διάσκεψης στο Μπαλί, ελπίζετε σε κάποιες θετικές εξελίξεις;

Και πως θα επηρεάσετε την διάσκεψη ώστε να βγουν θετικά αποτελέσματα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς;  

Στην Κοπεγχάγη, η συνάντηση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον του πλανήτη. Ωστόσο, θα υπάρξουν χώρες, οι οποίες απλώς θα ακολουθήσουν. Οι χώρες αυτές είναι ως επί το πλείστον μικρού ή μεσαίου μεγέθους, οι οποίες έχουν πολλά άλλα προβλήματα που έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν καταλλήλως, και άλλες προτεραιότητες. Και πολλά από αυτά ανήκουν στην περιοχή της Μεσογείου. Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή, η οποία θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα την πιο έντονη πίεση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Η Ελλάδα-όπως προσφάτως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, εστιάζοντας κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και χώρες της Μαύρης Θάλασσας, γιατί έχουμε μια πραγματική παράδοση της συνεργασίας με την περιοχή αυτή.

Ο στόχος είναι να συνεργαστούν σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος. Στοχεύουμε σε μια συντονισμένη παρουσία, καθώς έχουμε μια ισχυρή φωνή της περιοχής. Αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Κοπεγχάγη.

Η Ελλάδα πρέπει να συντάσσεται με τις χώρες εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες προωθούν ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών πιο προωθημένο και πιο δεσμευτικό. Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη πανευρωπαϊκά και να αποφύγουμε εκπτώσεις στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και εν γένει του περιβάλλοντος, τώρα που αρχίζουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία.

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2009/09/blog-post_1430.html
 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 316 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55120298
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.