Η ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΉΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΖΟΦΕΡΟ Μ |
|
|
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. -
Περιβάλλον
|
Μανόλης Βουτυράκης
,
Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2009
|
Προεκλογική ηθορύπανση
Αιφνιδιαστικά, αλλά όχι μη αναμενόμενα ο πρόεδρος της Κυβέρνησης προκήρυξε εκλογές (4 Οκτωβρίου 2009), κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης, της εσωκομματικής αντιπαράθεσης για τα σκάνδαλα, αλλά και την απαίτηση της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπισθούν (όπως ισχυρίζονται), τα συσσωρευμένα προβλήματα του τόπου με νωπή Λαϊκή Εντολή καλύτερα.
Έτσι κινητοποιήθηκαν οι κομματικοί μηχανισμοί και προκλήθηκε κορύφωση του πολιτικού αμοραλισμού στα πολιτικά κόμματα, αλλά και στους πολίτες. Η νομή της εξουσίας, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε ιδιοτελείς και τυχοδιώκτες πολιτικές, αφού απέφυγαν με κομψό τρόπο την ποινική δίωξη για οικονομικά εγκλήματα που διέπραξαν, κατά του έθνους και των πολιτών. Ατιμώρητοι οι διεφθαρμένοι δημαγωγοί έχουν το θράσος να απαιτούν μια θέση στα ψηφοδέλτια, των κομμάτων εξουσίας κυρίως..
Στη προεκλογική περίοδο, οι έντιμοι και ανιδιοτελείς πολίτες, που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά και να υπερασπισθούν το δίκαιο και τη νομιμότητα, εξουδετερώνονται από τους φαύλους ή τους παρασύρει το ποτάμι της κοινωνικής μόλυνσης και της ηθορύπανσης.
Το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές από τα κόμματα εξουσίας είναι η διαβόητη μονοκομματική «αυτοδυναμία», που ονειρεύονται οι δύο μονομάχοι και οι αυλικοί τους για να νέμονται ανεξέλεγκτα την εξουσία και κυρίως να λεηλατούν ασύδοτοι τα δημόσια ταμεία και το δημόσιο πλούτο με τεχνάσματα τύπου ομολόγων.
Κατά την προεκλογική περίοδο σημασία δεν έχει, η ανύπαρκτη «μάχη ιδεών» και «προγραμμάτων. αλλά η κατανομή των ρόλων στη θεατρική παράσταση που στην εποχή μας σκηνοθετούν όχι επιτελείς των κομμάτων, αλλά μεγάλες διαφημιστικές επιχειρήσεις. και ειδικούς του πολιτικού « μάρκετινγκ», των οποίων οι αμοιβές υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια..
Μεταξύ 1946 και 1990 έγιναν 18 εκλογικές αναμετρήσεις – μερικές φορές με άγριες επεμβάσεις της εξουσίας και κραυγαλέες νοθείες. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος στις εκλογές του 1961 καταγγέλλει «εις τάς εκλογάς αυτάς, δεν επαλαίσαμεν εναντίον της Ε.Ρ.Ε αλλ' είχομεν αντιμέτωπους το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την, ΚΥΠ την χωροφυλακή, τα ΤΕΑ και άλλους σκοτεινούς παράγοντες».
Κατά την προεκλογική αναμέτρηση ωραιοποιούνται τα ψεύδη, η υποκρισία, η α συνέπεια. Θριαμβεύουν ο τσαρλατανισμός και η αναίδεια. Δίνονται μαγικές λύσεις σε προβλήματα αξεπέραστα, η δημιουργούνται προβλήματα για να επιλυθούν. Σήμερα το ελληνικό έθνος βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης κυρίως γιατί οι «πολιτευόμενοι των κομμάτων» χρειάζονται άφθονο χρήμα για τη δημιουργία εκλογικής πελατείας. Τα χρήματα αυτά τα κόμματα εξουσίας αντλούν από τα δημόσια ταμεία, οι εκτός εξουσίας από τα αποκτηθέντα κατά τη θητεία τους στη διαχείριση των κοινών, οι νεότευκτοι από τη προσωπική περιουσία του πολιτικού γονιού τους, οι βαρόνοι από πολυεθνικές (βλέπε Siemens) και εταιρείες για να προωθήσουν τα κερδοσκοπικά σχέδια τους.
Οι πολίτες - ακόμη και σήμερα - έχουν την ψευδαίσθηση ότι εκφράζουν την ελεύθερη βούλησή τους για τη διακυβέρνηση του τόπου, ότι θα εκλέξουν τους άριστους, τους άξιους και αδιάφθορους. Αρκετοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η προεκλογική αντιπαράθεση δεν εκφράζει ιδεολογικές θέσεις και εφαρμόσιμα προγράμματα, ούτε καν το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται. Τα κόμματα εξουσίας στην πραγματικότητα εναλλάσσονται συναδελφικά στην εξουσία και νέμονται τα αγαθά.
Κραυγαλέο παράδειγμα πολιτικής διαφθοράς η συντήρηση με κοινή συμφωνία ή ανοχή των κομμάτων του πολυδάπανου και φαύλου συστήματος των ετεροδημοτών των ψηφοφόρων. Δύο περίπου εκατομμύρια πολίτες μετακινούνται, σε κάθε αναμέτρηση, στη γενέτειρά τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αντί να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό σημαίνει τέσσερις τουλάχιστον ημέρες αργίας και παράλυση του κρατικού μηχανισμού και της παραγωγικής διαδικασίας. Στη σπατάλη αυτή πρέπει να προστεθούν τα καύσιμα εκατοντάδων αυτοκινήτων – σημαντική συναλλαγματική απώλεια –και κυρίως βαρύς φόρος αίματος από τη φονική δράση των τροχοφόρων.
Πως θα αντιμετωπίσουμε ζοφερό μέλλον:
Από τα πρώτα και πολύ δύσκολα προβλήματα τα οποία καλείται να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα είναι φυσικά η εκτέλεση του φετινού, αλλά και η σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που, πέρα από τους σκοπέλους του ελλείμματος αλλά και του δημοσίου χρέους, το οποίο ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, θα έχει να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες δαπάνες για τη νέα γρίπη, τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και αιτήματα των υπουργείων και των παραγωγικών τάξεων.
H κρίση στην οικονομία επηρεάζει και επιδεινώνει όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και υποσκάπτει τα θεμέλια ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας. Η οικολογική κρίση στην Ελλάδα υποβαθμίζει το φυσικό, δομημένο και κοινωνικό περιβάλλον. Ενώ η Ε.Ε. συνεχίζει να καταδικάζει την Ελλάδα, για κακή διαχείριση απορριμμάτων, μη συμμόρφωση προς τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά και υποβάθμιση γενικά του περιβάλλοντος.. Αντί να καταγράψω τα προβλήματα της μετεκλογικής Ελλάδας θα αναφέρω θέσπιση μέτρων για το ξεπέρασμά τους. Εξάλλου τα προβλήματα τα ζει ο Έλληνας κάθε μέρα στο πετσί του. Τα χρέος όλων μας είναι να αποτρέψουμε το ζοφερό μέλλον, να προλάβουμε δηλαδή τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί Ελλάδα με συντηρητικές κυβερνήσεις κυρίως από την μεταπολίτευση και μετά.:
- Χρειάζονται επενδύσεις στην παιδεία και την υγεία, στις υποδομές στην παραγωγή στις επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις πρέπει να βελτιώνουν ποιοτικά την παραγωγική βάση της οικονομίας, να εξασφαλίζουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, να διευκολύνουν νέους τρόπους οργάνωσης, να ενισχύουν τον ανταγωνισμό, να παρέχουν ευκαιρίες απασχόλησης σε ειδικευμένο προσωπικό και να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Αν δεν θέλουμε η προσαρμογή να γίνει επώδυνο για όλους τρόπο χρειάζεται να προετοιμάσουμε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα είναι σαφείς, κατανοητές και ελέγξιμες κατά την εφαρμογή τους, ώστε να έχουμε την αποδοχή των πολιτών.
- Για το περιβάλλον, απαιτούνται περιβαλλοντικοί έλεγχοι, από ένα υπουργείο περιβάλλοντος και όχι από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και μετρητικά όργανα, μηχανοργάνωση και κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να μην δυσχεραίνεται το έργο των περιβαλλοντικών ελέγχων. Σοβαρό εμπόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ωστόσο και η άσκηση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων προς τις τοπικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα είτε να μην δημιουργούν ελέγχους, είτε να «συμμετέχουν» στην έκδοση παράτυπων διοικητικών πράξεων, που ενισχύουν την αυθαιρεσία και τη μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.
- Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επί τέλους και στην Ελλάδα να μην είναι έρμαια των « μεγάλων συμφερόντων». Να σταματήσουν να υποχωρούν στις πιέσεις και να κωλυσιεργούν στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων., αλλά να εφαρμόσουν την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Το μέλλον των παιδιών μας επαφίεται πλέον σε κυβερνήσεις και σε κόμματα, που δεν μας εκπροσωπούν άμεσα, αλλά έμμεσα. Η άποψή μας κατατίθεται με την ψήφο μας κάθε τέσσερα χρόνια. Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δυστυχώς απέτυχε. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, χρειάζεται σύγχρονη ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.ΕΚ
. ecocrete.gr . |
|