ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δυο χρόνια μετά: Ασυντόνιστος και ανεπαρκής ο κρατικός Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
WWF Ελλάς , Τρίτη, 25 Αύγουστος 2009

Οι τεράστιες καταστροφές που βιώνει η ΒΑ Αττική, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας όπως η Σκύρος, η Ζάκυνθος, ο Κιθαιρώνας και η Κάρυστος, επιβεβαιώνουν την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει αποτελεσματικά τα δάση της χώρας μας, δηλώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκταση και το μέγεθος των πυρκαγιών θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Απώλεια βιοποικιλότητας, υποβάθμιση βιοτόπων, πλημμυρικά φαινόμενα και αλλαγή μικροκλίματος είναι ορισμένα από τα πιθανά δυσάρεστα επακόλουθα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μια πιο ακριβή εικόνα της κατάστασης", δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων του WWF Ελλάς.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά τις τεράστιες καταστροφές του καλοκαιριού του 2007, η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τα ίδια χρόνια προβλήματα που γεννά ο ελλιπής σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής, ο κακός συντονισμός των διαθέσιμων δυνάμεων, η ανεπαρκής αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού και η συνεχιζόμενη αδράνεια σε ό, τι αφορά στη σύνταξη των δασικών χαρτών και τη θεσμική θωράκιση των δασών.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί προτάσεις και εισηγήσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, καθώς και πορίσματα από την ίδια την Βουλή των Ελλήνων. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται και δύο προτάσεις του WWF Ελλάς για την αναβάθμιση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας (Μάιος 2008) και την αποτελεσματική αξιοποίηση των εθελοντών στη δασοπροστασία (Ιούλιος 2009).

Το WWF Ελλάς αναγνωρίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, πιλότων και εθελοντών πολιτών που δίνουν αγώνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Μέχρι το δύσκολο αυτό έργο να ολοκληρωθεί και να γίνει δυνατή η πλήρης αποτίμηση της καταστροφής, η περιβαλλοντική οργάνωση υπενθυμίζει μια σειρά από βασικές διαπιστώσεις σχετικά με την κατάσταση της δασοπροστασίας στη χώρα μας:

1. Από το 1998, οπότε και ανατέθηκε στο ΠΣ η δασοπυρόσβεση, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη εξειδίκευσης στις δασικές πυρκαγιές.

2. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα η υπερβολική έμφαση στην καταστολή των πυρκαγιών σε σχέση με την κατά πολύ σημαντικότερη πρόληψη. Οι πόροι που δαπανώνται στην καταστολή είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από αυτούς που επενδύονται στην πρόληψη, ενώ σχεδόν το 75% αυτών διοχετεύονται μέσω των ΟΤΑ, χωρίς ενιαίο σχέδιο αξιοποίησής τους και χωρίς αξιολόγηση της χρήσης τους.

3. Το ΠΣ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα προσωπικού και εξοπλισμού, καθώς έχει αυτήν τη στιγμή περισσότερες από 3000 κενές οργανικές θέσεις. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να διατηρείται μία υπέρμετρη έμφαση στα εναέρια μέσα καταστολής, σε σχέση με τις επίγειες δυνάμεις.

4. Η Δασική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες φτάνουν το 30% για τους δασολόγους, το 70% για τους δασοπόνους και το 55% για τους δασοφύλακες.

5. Το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας παραμένει προβληματικό: τα σχέδια πολιτικής προστασίας ανά ΟΤΑ σχεδόν εξαντλούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, το σύστημα κινητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ οι σημαντικές εθελοντικές δυνάμεις δεν αξιοποιούνται ορθά.

6. Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος, Δασικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας παραμένει ακόμη ένα ζητούμενο. Παρά τις πλήθος επίσημων διαβεβαιώσεων και τυπικών διαδικασιών, δεν υφίσταται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας, κοινής προετοιμασίας και από κοινού στρατηγικού σχεδιασμού.

7. Το δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες της χώρας παραμένουν στα αζήτητα χωρίς καμία εμφανή πρόθεση άμεσης προώθησής τους.

"Η δεύτερη επέτειος μετά την τραγωδία της Πελοποννήσου δεν θα μπορούσε να είναι πιο απαισιόδοξη. Ο κρατικός μηχανισμός δείχνει και πάλι ασυντόνιστος και ανεπαρκέστατος απέναντι στον "στρατηγό άνεμο". Μαζί με τις προφανείς πολιτικές ευθύνες αυτής της ανεπάρκειας, τονίζουμε για πολλοστή φορά την ανάγκη για βαθιές τομές στο σύστημα δασοπροστασίας της χώρας μας. Διαπιστώσεις και αναλυτικές προτάσεις έχουν γίνει εδώ και καιρό. Βούληση και σοβαρότητα είναι πλέον τα κύρια ζητούμενα", δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893,
d.karavellas@wwf.gr
Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893,
c.liarikos@wwf.gr 

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Δείτε την έκθεση του WWF Ελλάς "Ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση: Πρόταση για ουσιαστική βελτίωση του συστήματος προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές" (Μάιος 2008)
http://politics.wwf.gr/images/stories/political/dasikipolitiki/protasi%20dasoprostasias_may%202008_opt.pdf
2. Δείτε την πρόταση του WWF Ελλάς "Εθελοντισμός, δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα" (Ιούλιος 2009) στο
http://www.wwf.gr/images/pdfs/ethelontismos-dasoprostasia.pdf

Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Ελλάς

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 25 Αύγουστος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 71 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55119313
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.