ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετος στη σύμβαση για βιβλιοθήκη και λυρι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ελεύθεροι χώροι
Συνασπισμός , Σάββατο, 25 Ιούλιος 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του ειδικού αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανού στο σ/ν για την κύρωση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος για την κατασκευή Εθνικής Βιβλιοθήκης και Λυρικής Σκηνής στο χώρο του πρώην ιπποδρόμου.  

«H Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή είναι δύο απολύτως αναγκαία για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό δημόσια κτίρια, οφείλουν όμως και να έχουν δημόσια χαρακτηριστικά. Μια μεγάλη όπερα στην Αθήνα, μια μεγάλη βιβλιοθήκη τη θέλουμε και τη στηρίζουμε, όπως τόνισε και η βουλευτής μας η ¶ννα Φιλίνη στην επιτροπή της βουλής, και μια σωστή χωροθέτηση και μια διαφανή διαδικασία για τη σύμβαση θα τα ψηφίζαμε και με τα δύο χέρια από όπου και αν προέρχονταν.

Η χωροθέτηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου μπορεί να μην είναι εκ θέσεως ασύμβατη με το αστικό και το φυσικό περιβάλλον. Ο πρώην Ιππόδρομος έχει υποδειχθεί και από πολεοδόμους του ΕΜΠ ως μία καλή θέση για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Όμως η χωροθέτηση στον πρώην Ιππόδρομο έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: την προβληματική σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Η σύνδεση με το τραμ είναι προβληματική και η απουσία σύνδεσης με μετρό προφανής και ακριβώς  γιΆ αυτό το λόγο έρχεται η κατασκευή ενός αδικαιολόγητα μεγάλου χώρου στάθμευσης 1000 οχημάτων. Έχουμε δηλαδή αποθέωση της «λογικής χρήσης ιδιωτικού αυτοκινήτου».

Πρέπει να πούμε εδώ πως οι ανεξέλεγκτες χωροθετήσεις μεγάλων εμπορικών χρήσεων και χρήσεων αναψυχής μέσω της ΑΕ Ολυμπιακών Ακινήτων, του ΣΕΦ και ιδιωτών έχουν επιβαρύνει ήδη την περιοχή στα σημεία μάλιστα που έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί  και αποδοθεί σε ελεύθερη δημόσια χρήση.

Η συνολική εφαρμογή του μεταολυμπιακού σεναρίου, που περιλάμβανε αποξήλωση των «λυομένων» και ολοκλήρωση των πάρκων, του καναλιού κ.α. στην ακτή, που θα αναβάθμιζε σημαντικά την περιοχή και θα ελάφραινε τις αρνητικές επιπτώσεις από τη δημιουργία των κτιρίων του πολιτιστικού πόλου στον πρώην Ιππόδρομο, ως γνωστόν ακυρώθηκε, έτσι ο πληθυσμός της ακτής, του Πειραιά, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, του Παλαιού Φαλήρου αγωνιά  βλέποντας το θαλάσσιο μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους να καταλαμβάνονται μέρα με τη μέρα από κερδοσκοπικές εμπορικές χρήσεις.

Ως προς το θεσμικό μέρος, η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιδρύματος Νιάρχου είναι πρωτοφανής, ακόμη και συγκρινόμενη με τα αντίστοιχα παραδείγματα και την παράδοση των μεγάλων ευεργεσιών του 19ου αιώνα.

Υπάρχουν δύο σημεία κατά τη γνώμη μας πολύ σοβαρά που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση, από την πλευρά του επίσημου κράτους, αθέμιτων έως ακόμα και παράνομων πρακτικών:

1) Όπως φαίνεται από τις ως τώρα υπογραφείσες συμβάσεις το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» έχει επίσημη έδρα στις Βερμούδες, δηλαδή σε ένα φορολογικό παράδεισο, που χρησιμοποιούν όλες οι off shore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν.

Ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί ένα κοινωφελές ίδρυμα έχει επιλέξει ως έδρα ένα φορολογικό παράδεισο; Αυτό που μας ενδιαφέρει  είναι ότι το επίσημο κράτος, με την ψήφιση του τυπικού νόμου, δεν αποδέχεται μόνο τη δωρεά, αλλά αποδέχεται και επικροτεί ταυτόχρονα την τακτική όλων των αυτών των, οποιασδήποτε μορφής, νομικών προσώπων που προφανώς φοροδιαφεύγουν και  έρχονται μετά να λάβουν ηθική νομιμοποίηση, με τη δωρεά ενός μέρους των φόρων, που δεν κατέβαλαν ως όφειλαν.

2) Επίσης, ο νόμος προβλέπει ότι οι δωρεές φορολογούμενων προς τον Οργανισμό, τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Μπορεί δηλαδή κάποιος, που έχει μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, να δωρίσει π.χ. 1.000.000 ευρώ χωρίς κανείς να τον ρωτήσει πώς απόκτησε αυτά τα χρήματα.

Επίσης, ως προς τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό. Οι εργαζόμενοι  με ψηφίσματά τους καταγγέλλουν ότι στη νέα όπερα καταργούνται ειδικότητες, θα γίνει χρήση προγραμμάτων stage και λόγω του ακριβού εισιτηρίου  θα γίνει απρόσιτη στο ευρύ κοινό.

Τέλος, να  σημειώσουμε την αυθαίρετη επιλογή του αρχιτέκτονα, ανεξάρτητα αν αυτός και η συγκεκριμένη ιδέα του είναι καλή, κατά παράβαση της μόνιμης θέσης του ΤΕΕ και των ελλήνων μηχανικών για διαφάνεια και διεθνείς ή πανελλήνιους διαγωνισμούς στα δημόσια κτίρια.

Με αυτή τη σύμβαση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Με τους πρώτους σχεδιασμούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 έγινε  κύριο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας πρώτα και των κατοίκων έπειτα να ελευθερωθεί το θαλάσσιο μέτωπο και η πόλη να στρέψει πάλι το βλέμμα της (κυριολεκτικά) στη θάλασσα. Επίσης το 2002  προβλεπόταν η βύθιση της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος της παλιάς παραλιακής και κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού, για να προστατευθούν οι περιοχές από πλημμύρες. Τα  έργα αυτά παραπέμφθηκαν πρώτα στη δεύτερη φάση (μεταολυμπιακή)  και από κει, ως συνήθως,  στις ελληνικές καλένδες.

Η περιοχή έχει υπερτοπικό χαρακτήρα και είναι  το μοναδικό μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Δεν μπορούμε να την εξετάζουμε αποσπασματικά. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε το χώρο του ιπποδρόμου, όταν εκκρεμεί η μετατροπή του γηπέδου τάε-κβον-ντο σε συνεδριακό κέντρο και, σχέδιο αξιοποίησης της παραλίας Μοσχάτου με μια σειρά επενδύσεων ψυχαγωγίας  κοινού, που θα επιβαρύνουν την περιοχή.»

Από το γραφείο τύπου του Συνασπισμού

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 25 Ιούλιος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 173 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155372
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.