Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετος στη σύμβαση για βιβλιοθήκη και λυρι |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Ελεύθεροι χώροι
|
Συνασπισμός
,
Σάββατο, 25 Ιούλιος 2009
|
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ
Βασικά σημεία της τοποθέτησης του ειδικού αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανού στο σ/ν για την κύρωση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος για την κατασκευή Εθνικής Βιβλιοθήκης και Λυρικής Σκηνής στο χώρο του πρώην ιπποδρόμου.
«H Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή είναι δύο απολύτως αναγκαία για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό δημόσια κτίρια, οφείλουν όμως και να έχουν δημόσια χαρακτηριστικά. Μια μεγάλη όπερα στην Αθήνα, μια μεγάλη βιβλιοθήκη τη θέλουμε και τη στηρίζουμε, όπως τόνισε και η βουλευτής μας η ¶ννα Φιλίνη στην επιτροπή της βουλής, και μια σωστή χωροθέτηση και μια διαφανή διαδικασία για τη σύμβαση θα τα ψηφίζαμε και με τα δύο χέρια από όπου και αν προέρχονταν.
Η χωροθέτηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου μπορεί να μην είναι εκ θέσεως ασύμβατη με το αστικό και το φυσικό περιβάλλον. Ο πρώην Ιππόδρομος έχει υποδειχθεί και από πολεοδόμους του ΕΜΠ ως μία καλή θέση για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Όμως η χωροθέτηση στον πρώην Ιππόδρομο έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: την προβληματική σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Η σύνδεση με το τραμ είναι προβληματική και η απουσία σύνδεσης με μετρό προφανής και ακριβώς γιΆ αυτό το λόγο έρχεται η κατασκευή ενός αδικαιολόγητα μεγάλου χώρου στάθμευσης 1000 οχημάτων. Έχουμε δηλαδή αποθέωση της «λογικής χρήσης ιδιωτικού αυτοκινήτου».
Πρέπει να πούμε εδώ πως οι ανεξέλεγκτες χωροθετήσεις μεγάλων εμπορικών χρήσεων και χρήσεων αναψυχής μέσω της ΑΕ Ολυμπιακών Ακινήτων, του ΣΕΦ και ιδιωτών έχουν επιβαρύνει ήδη την περιοχή στα σημεία μάλιστα που έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί και αποδοθεί σε ελεύθερη δημόσια χρήση.
Η συνολική εφαρμογή του μεταολυμπιακού σεναρίου, που περιλάμβανε αποξήλωση των «λυομένων» και ολοκλήρωση των πάρκων, του καναλιού κ.α. στην ακτή, που θα αναβάθμιζε σημαντικά την περιοχή και θα ελάφραινε τις αρνητικές επιπτώσεις από τη δημιουργία των κτιρίων του πολιτιστικού πόλου στον πρώην Ιππόδρομο, ως γνωστόν ακυρώθηκε, έτσι ο πληθυσμός της ακτής, του Πειραιά, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, του Παλαιού Φαλήρου αγωνιά βλέποντας το θαλάσσιο μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους να καταλαμβάνονται μέρα με τη μέρα από κερδοσκοπικές εμπορικές χρήσεις.
Ως προς το θεσμικό μέρος, η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιδρύματος Νιάρχου είναι πρωτοφανής, ακόμη και συγκρινόμενη με τα αντίστοιχα παραδείγματα και την παράδοση των μεγάλων ευεργεσιών του 19ου αιώνα.
Υπάρχουν δύο σημεία κατά τη γνώμη μας πολύ σοβαρά που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση, από την πλευρά του επίσημου κράτους, αθέμιτων έως ακόμα και παράνομων πρακτικών:
1) Όπως φαίνεται από τις ως τώρα υπογραφείσες συμβάσεις το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» έχει επίσημη έδρα στις Βερμούδες, δηλαδή σε ένα φορολογικό παράδεισο, που χρησιμοποιούν όλες οι off shore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν.
Ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί ένα κοινωφελές ίδρυμα έχει επιλέξει ως έδρα ένα φορολογικό παράδεισο; Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι το επίσημο κράτος, με την ψήφιση του τυπικού νόμου, δεν αποδέχεται μόνο τη δωρεά, αλλά αποδέχεται και επικροτεί ταυτόχρονα την τακτική όλων των αυτών των, οποιασδήποτε μορφής, νομικών προσώπων που προφανώς φοροδιαφεύγουν και έρχονται μετά να λάβουν ηθική νομιμοποίηση, με τη δωρεά ενός μέρους των φόρων, που δεν κατέβαλαν ως όφειλαν.
2) Επίσης, ο νόμος προβλέπει ότι οι δωρεές φορολογούμενων προς τον Οργανισμό, τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Μπορεί δηλαδή κάποιος, που έχει μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, να δωρίσει π.χ. 1.000.000 ευρώ χωρίς κανείς να τον ρωτήσει πώς απόκτησε αυτά τα χρήματα.
Επίσης, ως προς τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό. Οι εργαζόμενοι με ψηφίσματά τους καταγγέλλουν ότι στη νέα όπερα καταργούνται ειδικότητες, θα γίνει χρήση προγραμμάτων stage και λόγω του ακριβού εισιτηρίου θα γίνει απρόσιτη στο ευρύ κοινό.
Τέλος, να σημειώσουμε την αυθαίρετη επιλογή του αρχιτέκτονα, ανεξάρτητα αν αυτός και η συγκεκριμένη ιδέα του είναι καλή, κατά παράβαση της μόνιμης θέσης του ΤΕΕ και των ελλήνων μηχανικών για διαφάνεια και διεθνείς ή πανελλήνιους διαγωνισμούς στα δημόσια κτίρια.
Με αυτή τη σύμβαση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Με τους πρώτους σχεδιασμούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 έγινε κύριο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας πρώτα και των κατοίκων έπειτα να ελευθερωθεί το θαλάσσιο μέτωπο και η πόλη να στρέψει πάλι το βλέμμα της (κυριολεκτικά) στη θάλασσα. Επίσης το 2002 προβλεπόταν η βύθιση της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος της παλιάς παραλιακής και κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού, για να προστατευθούν οι περιοχές από πλημμύρες. Τα έργα αυτά παραπέμφθηκαν πρώτα στη δεύτερη φάση (μεταολυμπιακή) και από κει, ως συνήθως, στις ελληνικές καλένδες.
Η περιοχή έχει υπερτοπικό χαρακτήρα και είναι το μοναδικό μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Δεν μπορούμε να την εξετάζουμε αποσπασματικά. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε το χώρο του ιπποδρόμου, όταν εκκρεμεί η μετατροπή του γηπέδου τάε-κβον-ντο σε συνεδριακό κέντρο και, σχέδιο αξιοποίησης της παραλίας Μοσχάτου με μια σειρά επενδύσεων ψυχαγωγίας κοινού, που θα επιβαρύνουν την περιοχή.»
Από το γραφείο τύπου του Συνασπισμού
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 25 Ιούλιος 2009 )
|