ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ενεργειακή πολιτική: αγαθόν εν ανεπαρκεία! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
ΕΛΕΤΑΕΝ , Τετάρτη, 22 Ιούλιος 2009

Ενεργειακή πολιτική: αγαθόν εν ανεπαρκεία!
Στο δίλημμα "Λιθάνθρακας ή Πυρηνικά" απαντάμε με ερώτηση:
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, έχει στείλει επιστολή στο ΣΕΕΣ με την οποία θέτει το δίλημμα πυρηνικά ή λιθάνθρακας: "Στείλαμε προ εβδομάδας επιστολή στο ΣΕΕΣ όπου επιμένουμε ότι βέλτιστη λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας είναι οι ανθρακικές μονάδες. Αλλά εάν δε θέλει η κυβέρνηση η μόνη εναλλακτική λύση είναι τα πυρηνικά", φέρεται να δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.

Θεωρούμε σημαντική την εξέλιξη αυτή επειδή είναι η τελευταία μιας σειράς δηλώσεων και γεγονότων που αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό της Χώρας.

Συνοπτικά:
1. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης έχει αποκλείσει την πυρηνική ενέργεια και τον λιθάνθρακα, δηλώνοντας την αγάπη του για την πράσινη ενέργεια και ξεκινώντας συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Χώρας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. 6 μήνες μετά, ακόμη μένει να αποδειχθεί ότι αυτό δεν έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.
2. Η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία συμμετέχουν κρατικοί και κυβερνητικοί λειτουργοί, με έκθεση της, αναγορεύει την Πυρηνική ενέργεια σε σημαντική παράμετρο του ενεργειακού μας σχεδιασμού απαξιώνοντας παράλληλα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
3. Το διεθνώς αρμόδιο όργανο για τον ενεργειακό σχεδιασμό, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει παραγκωνιστεί ήδη από το 2006 από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), ένα όργανο που δεν υφίσταται στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί να το καταστήσει πανίσχυρο, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για αυτό.
4. Το ΣΕΕΣ, που πρωτοτυπώντας στην Ε.Ε., σε κάθε του έκθεση Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού υπερθεματίζει για το λιθάνθρακα, μετά το διαδοχικό άδειασμα του από τους Υπουργούς Ανάπτυξης, αποφάσισε να μην δημοσιεύσει την φετινή έκθεση, με τη δικαιολογία της ρευστότητας του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος.
5. Αντί εκθέσεως, όμως, το ΣΕΕΣ φέτος, κυκλοφόρησε ένα κατευθυνόμενο κατά των ΑΠΕ (ισχυρίζεται απώλεια θέσεων εργασίας λόγω ΑΠΕ!) ερωτηματολόγιο, με το οποίο διερευνά τις θέσεις φορέων επί θεμάτων Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού. Παραδόξως στους αποδέκτες του ερωτηματολογίου δεν περιλαμβάνεται κανένας σύνδεσμος ή φορέας των ΑΠΕ.
6. Μετά από τρία (3) ολόκληρα χρόνια από τον Νόμο 3468/Ιούνιος 2006 και μετά από μεγάλη πίεση από την αγορά και την κοινωνία, ανακοινώθηκαν οι αυστηροί όροι και διαδικασίες πολεοδομικής αδειοδότησης των μικρών φωτοβολταϊκών. Τούτο δε, επειδή ο πανίσχυρος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μόνος αυτός μεταξύ των ομολόγων του, θεωρεί ότι το περιβάλλον βλάπτεται από αυτά. Για τον ίδιο λόγο προφανώς, δε τίθεται θέμα απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει τη λύπη της για την απουσία ενεργειακής πολιτικής και για το κλίμα μιζέριας που διατρέχει τον ενεργειακό κλάδο και ειδικά τον κλάδο των ΑΠΕ στη Χώρα, με ευθύνη της Πολιτείας και δηλώνει:
1. Επί της διλημματικής επαναφοράς των πυρηνικών ή του λιθάνθρακα από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η άποψη μας είναι ότι η ενεργειακή πολιτική της Χώρας δεν μπορεί να ασκείται με εκούσιες ή ακούσιες διαρροές της Διοίκησης της ΔΕΗ, ή άλλων κρατικών λειτουργών. Τα δημόσια αξιώματα απαιτούν και δημόσια ευθύνη.
2. Η απουσία πραγματικού Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού αλλά και βραχυχρόνιας στρατηγικής, είναι έκδηλη στον ενεργειακό κλάδο. Η αδυναμία ή απροθυμία της Κυβέρνησης να προωθήσει μια πράσινη ενεργειακή ατζέντα και να συμμετάσχει στην κοσμογονία ανάπτυξης των ΑΠΕ που παρατηρείται παγκοσμίως και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας (Desertec), δεν βλάπτει μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και την εικόνα της Χώρας μας και ακυρώνει κάθε προσπάθεια δημιουργίας θετικού επενδυτικού κλίματος.
3. Τα αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά μηνύματα που στέλνει η Κυβέρνηση και οι κρατικοί λειτουργοί, με αποκορύφωμα το δημόσιο πλέον "καπέλωμα" του Υπουργείου Ανάπτυξης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δημιουργούν κλίμα για την ανάπτυξη αντιδραστικών θέσεων εναντίον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από εκφραστές αναχρονιστικών δυνάμεων που έχουν να ωφεληθούν από την καθυστέρηση ή και την αναστολή ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Σήμερα, που ακόμη και η πρόσφατη σύνοδος G8 καθώς και όλες οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της, είχαν στην κορυφή της ατζέντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που σημαίνει με πολύ απλά λόγια άμεση αλλαγή ενεργειακών πηγών, δηλαδή υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ελλάδα εξακολουθεί να παλεύει με τα μαύρα φαντάσματα του ενεργειακού παρελθόντος.

Η χώρα του Απόλλωνα, του Αίολου, του Ποσειδώνα και του Ήφαιστου, συνεχίζει να αρνείται να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους.

Γιατί;

Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ
Εκδότης "ΑΝΕΜΟλόγια" και "Energy point"
www.eletaen.gr - eletaen@eletaen.gr
Τηλ 0030 210 8081755

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 22 Ιούλιος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57105324
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.