ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ζωή μας κύκλους κάνει Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 22 Ιούλιος 2009

1) Εισαγωγή: Ζούμε σήμερα μια πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία όμως είναι επανάληψη της κρίσης του '29 με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά. Έχουμε πανικοβληθεί από τον ιό των χοίρων ή της νέας γρίπης, η οποία εμφανίστηκε το 1918 ως "Ισπανική γρίπη" και αργότερα ως Ασιατική Γρίπη με εκατομμύρια νεκρούς. Όμως τότε η διεθνής κοινότητα δεν είχε αντιβιοτικά, πόσω μάλλον, αντιικά φάρμακα και εμβόλια. Η 30ετία ως και 40ετία είναι ο "χρονικός κύκλος" που χωρίζει μια επιδημία γρίπης στον κόσμο από την επόμενη. Υπάρχουν επίσης οικολογικές κρίσεις, όταν το περιβάλλον γίνεται δυσμενές για την επιβίωση ενός είδους (ή πληθυσμού). Μερικά παραδείγματα οικολογικών κρίσεων (αποψίλωση και ερημοποίηση, με αφανισμό πολλών ειδών), (την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ, ακολούθησαν και άλλες που δεν έγιναν γνωστές). Επίσης, οι επιδημίες, οι λιμοί, ο αντίκτυπος από την μόλυνση της ατμόσαφιαρας, οι διατροφικές κρίσεις και σκάνδαλα, δημιουργούν κύκλους στη ζωή του ανθρώπου.
Οι μεγαλύτερης σημασίας κύκλοι, είναι αυτοί της ύλης. Η ζωντανή ύλη δημιουργείται από βασικές ανόργανες ουσίες, με την επίδραση της ηλιακής ενέργειας. Υπάρχει όμως και ο δημιουργός των πάντων (Θεός), ο ποίος συμβάλει τόσο στο μικρόκοσμο της ύλης, με την αναπαραγωγή του DNA, στην οποία δεν μπορεί να συμμετέχει ο άνθρωπος, όπως και στο υλικό αστρικό σύμπαν, όπου τα πάντα κινούνται με ακρίβεια υπο την καθοδήγηση του πλάστη.

2) Οι γνωστοί κύκλοι της ύλης: H ύλη σε αντίθεση με την ενέργεια δεν υποβαθμίζεται(λόγω εντροπίας), αλλά υφίσταται μόνο διάφορους μετασχηματισμούς από τη μια μορφή στην άλλη. Η αρχή διατήρησης της μάζας είναι γνωστή από αρχαιότατους χρόνους "μηδέν εκ του μη όντος γίγνεσθαι και μηδέν εις το μη όν φθείρεστε".
Οι θεμελιώδεις φυσικοί κύκλοι της ύλης είναι: ο κύκλος του νερού (Η20) ο κύκλος του άνθρακα (C), ο κύκλος του οξυγόνου (O2), και ο κύκλος του αζώτου (N2
α) Ο κύκλος του νερού: Είναι ο πλέον γνωστός και περιλαμβάνει τα νέφη, τα οποία παγώνουν, πέφτουν στη γη με τη μορφή βροχής ή χιονιού. Έτσι το νερό επιστρέφει στην πηγή του. Ένα μέρος κατακρατείται από τα φυτά και τα ζώα που το έχουν ζωική ανάγκη. Κάθε στάδιο του κύκλου επιτελεί ένα συγκεκριμένο οικολογικό ρόλο: Οι βροχές επιτρέπουν την ανάπτυξη της φυτικής ζωής, η διήθηση εξασφαλίζει την τροφοδότηση των υπόγειων υδάτινων ροών και διαποτίζει το έδαφος, ενώ οι υδάτινες ροές τροφοδοτούν τα ποτάμια κ.λπ.
β) Ο κύκλος του άνθρακα: Tα φυτά αντλούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το νερό και τον μετατρέπουν σε ζωντανή ύλη. Ο άνθρακας αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα με την αναπνοή των φυτών και των ζώων ή στο έδαφος από τα πτώματα και τα περιττώματα. Η θάλασσα παίζει επίσης το ρυθμιστή για την ατμόσφαιρα, απορροφώντας το πλεόνασμα του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.
γ) Ο κύκλος του οξυγόνου: To οξυγόνο με τον άνθρακα συνεργάζονται για την δημιουργία της ζωής, στην οποία είναι εξίσου απαραίτητο. Ακολουθεί τον ίδιο κύκλο με τον άνθρακα αλλά σε αντίθετη φορά: αφού παραχθεί με την φωτοσύνθεση, συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα όπου το αντλούν τα ζώα και τα φυτά. Όπως κι ο άνθρακας, διαθέτει δύο δεξαμενές, τη θάλασσα και την ατμόσφαιρα που εξισορροπούνται μεταξύ τους.
δ) Ο κύκλος του αζώτου: Το άζωτο συμμετέχει στη σύνθεση της ζωντανής ύλης, όπως το οξυγόνο και ο άνθρακας. Βρίσκεται ως συστατικό της ατμόσφαιρας σε ποσοστό 71%, ενώ το οξυγόνο σε 21%, δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί όπως είναι από τα περισσότερα φυτά. Οι μικροοργανισμοί το μετατρέπουν σε σύνθετα σώματα, όπως είναι τα νιτρικά άλατα (λιπάσματα), που απορροφούνται από τις ρίζες των φυτών και να εισχωρήσουν έτσι στις τροφικές αλυσίδες.

3) Οι κύκλοι της ζωής στη φύση: Καθώς εκμεταλλευόμαστε τη Γη, παρεμβαίνουμε στους κύριους φυσικούς κύκλους και στους κύκλους της ζωής, στον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα. Έτσι έχουμε βάλει σε κίνδυνο την ισορροπία που αυτή προσπαθεί να
διατηρήσει για να συνεχισθεί η ζωή. Για παράδειγμα, στην ξηρά μειώσαμε δραστικά τον πράσινο μανδύα των δασών και των φυτών, και η καταστροφή προχωρεί γρηγορότερα από οποτεδήποτε στο παρελθόν. Αυτή η διαδικασία έχει επιταχυνθεί από την όξινη βροχή.
Η συνεχής αλλαγή σημαίνει η ζώσα και νεκρή ύλη εναλλάσσονται στη Γη. Τίποτα δεν εξαφανίζεται, απλά μεταφέρεται σε μια άλλη ουσία. Ένα δένδρο συντηρεί εκατό είδη πουλιών, ζώων και εντόμων, που με την παρουσία τους και τα περιττώματα τους εμπλουτίζουν το έδαφος που τρέφει το δένδρο. Κάποιος κόβει ένα δένδρο, το καίει και ο καπνός φτάνει χιλιόμετρα μακριά. Η στάχτη εναποτίθεται σε ένα κήπο, όπου αναπτύσσονται εδώδιμα λαχανικά. Κάποτε ο νοικοκύρης πεθαίνει και τον θάβουν μέσα στη γη. Ένα δένδρο φυτεύεται πάνω από το μνήμα και ο κύκλος συνεχίζεται.
Στο πλέγμα της ζωής όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σε αέναους κύκλους. Σ' ένα ατέλειωτο κύκλο γέννησης, θανάτου, αποσύνθεσης και αναγέννησης υπάρχει συνεχής συμπλήρωση και ανανέωση. Επί τρία δισεκατομμύρια χρόνια η ζωή στη Γη άντεξε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, πολέμους, γεωλογικούς μετασχηματισμούς. Όμως το σύνολο διατήρησε τη σταθερότητα και την ισορροπία του. Η ζωή στη Γη, αν βέβαια το θελήσουμε μπορεί να μην παύσει να συνεχίζεται όσο λάμπει ο ήλιος.
 
4) Όλα συνδέονται με όλα (το φαινόμενο της πεταλούδας) : Ολόκληρο το οικοσύστημα της Γης λειτουργεί ως ενισχυτής. Μια διαταραχή σ' ένα μέρος του μπορεί να έχει επιπτώσεις σ' ένα άλλο μακρινό σημείο. Όταν χτίστηκε λ.χ. το φράγμα του Ασσουάν στην Αίγυπτο, τα παγιδευμένα νερά του Νείλου σταμάτησαν να φέρουν αργιλώδη λάσπη στα μέχρι τότε γόνιμα χαμηλά εδάφη. Αυτό είχε δύο κυρίως επιπτώσεις. Όχι μόνο στέρησε την Αίγυπτο, από εκατομμύρια στρέμματα εύφορης γης αλλά στέρησε επίσης την Ανατολική Μεσόγειο από τα μεγάλα παράκτια λιβάδια θαλασσίων φυκιών, στα οποία μεγαλώνουν τα κοπάδια της αιγυπτιακής σαρδέλας. Στην περίπτωση αυτή, η μεταφερόμενη όχληση συνέβαλε σημαντικά στη μεγάλη υποβάθμιση των αλιευτικών πεδίων της Μεσογείου. Η Αίγυπτος υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει πολλή από την υδροηλεκτρική ενέργεια του φράγματος για την παραγωγή λιπασμάτων ώστε να αντιμετωπισθεί η έλλειψη της ιλύος. Στο φράγμα, τώρα, η λάσπη που κατακρατείται σιγά-σιγά εκτοπίζει το νερό και το έργο καταλήγει να είναι αντιοικονομικό. Κανείς δεν είχε προβλέψει τις επιπτώσεις αυτές.

5) H επικίνδυνη παρέμβαση του ανθρώπου στους κύκλους:
Ο άνθρωπος αντλεί απερίσκεπτα τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και δημιουργεί διαταράξεις και φαινόμενα, τα οποία οδηγούν στην αυτοκαταστροφή με σκοπό το οικονομικό κέρδος και τις εφήμερες απολαύσεις, αδιαφορώντας για τις επόμενες γενιές. Κατασκευάζει τεράστια φράγματα (Ασσουάν) με αποτέλεσμα να εξατμίζονται τεράστιες ποσότητες ύδατος (10.000 δις κυβικά), να κατακλύζονται καλλιεργήσιμα εδάφη, να κατακρατούνται φερτές ύλες, ιλύς και θρεπτικά άλατα, να δημιουργείται η ανάγκη τεχνικών λιπασμάτων, να αναπαράγονται παράσιτα, με αποτέλεσμα ο αγροτικός πληθυσμός να πλήττεται από μεγάλες επιδημίες.
Η υπερεκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων (ενώσεων του άνθρακα), και η καύση τους για παραγωγή ενέργειας συντελεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο κύκλος του οξυγόνου, μπορεί να διαταραχθεί με τις συνεχείς καύσεις (όπου δεσμεύεται οξυγόνο και αποδεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα). Στο νερό η μεταβολή της περιεκτικότητας του οξυγόνου έχει σοβαρότερες συνέπειες. Με τα λύματα που διοχετεύονται από τον άνθρωπο στις λίμνες, τα ποτάμια και τις θάλασσες, αυξάνονται τα φύκια, απορροφώντας μεγάλες ποσότητες οξυγόνου (ευτροφισμός) με αποτέλεσμα να το στερούν από τα ψάρια τα οποία ψοφάνε.
Τα νιτρικά λιπάσματα με βάση το άζωτο εμπλουτίζουν τα φτωχά εδάφη και επιλύουν τροφοδοτικά προβλήματα. Μερικά όμως προϊόντα, πάρα πολύ περιεκτικά σε άζωτο, είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως συμβαίνει με το άζωτο και οι υπερβολικές ποσότητες φωσφορικών αλάτων μπορούν να προκαλέσουν τον καταστρεπτικό ευτροφισμό.

Συμπέρασμα: O άνθρωπος είναι στο κέντρο των κύκλων της ζωής, αλλά όμως δεν είναι ο ίδιος ο κύκλος της ζωής. Ανήκουμε στον κόσμο, αλλά αυτός ο κόσμος δεν μας ανήκει, δεν είναι κτήμα μας. Είμαστε διαχειριστές της ζωής και όχι οι ιδιοκτήτες της. Δεν είμαστε δούλοι του κόσμου, ούτε όμως γίναμε και αφεντικά του. Με απλά λόγια ο άνθρωπος δεν είναι το κέντρο των κύκλων της ζωής, αλλά συνυπάρχει με αυτούς.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567619
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.