ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εποχή εκ-πτώσεων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 14 Ιούλιος 2009

1) Το ποσοστό της ηθικής έκπτωσης
Σε μια εποχή οργανωμένων συμφερόντων, μυστικών υπηρεσιών, επιστημονικής εξαπάτησης του κοινού, συνθετικών προϊόντων, συνασπισμών της διεθνούς αγυρτείας, κοινωνικής και ηθικής κατάπτωσης, δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη η πνευματική περιοχή.Η πνευματική εκδήλωση και συμπεριφορά του ανθρώπου, είναι φαινόμενα κοινωνικά και δεν μπορούν να ξεφύγουν από το γενικό κλίμα της ηθικής έκπτωσης.
Ο ακατάλυτος νόμος της αύξησης της εντροπίας στη φυσική (της έκπτωσης δηλαδή των ανωτέρων μορφών ενέργειας σε κατώτερες) έχει απόλυτη ισχύ στη κοινωνία μας. Το στοιχείο της ανανέωσης που θα μείωνε την εντροπία και θα εξευγένιζε την ενέργεια απουσιάζει, εμποδιζόμενο να εμφανισθεί και να αναπτυχθεί απο άκαμπτες αρτηριοσκληρωτικές δομές.
Μέχρι σήμερα η κύρια ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν περιορισμένη στους βιολογικούς στόχους της επιβίωσης και της αναπαραγωγής. Η ποσότητα του χρόνου και της προσοχής που ο άνθρωπος θα μπορούσε να αφιερώσει σε αξίες όπως η τέχνη
η φιλοσοφία, η επιστήμη, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιο-ηθική, η σωτηρία της ψυχής, δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού που ήταν αναγκασμένος να αφιερώνει για την οικονομική πρόοδο. Αλλά σήμερα αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόοδο της επιστήμης και των κοινωνικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών, σε αντίθεση με τις πρωτόγονες μορφές μηχανικής οργάνωσης, της καταναγκαστικής εργασία από κάθε μορφή εξωτερικής σκλαβιάς. Παρ' όλη αυτή την εξέλιξη οι καθημερινές δραστηριότητες της κοινωνίας μας εξακολουθούν να χύνονται μέσα σε μήτρες απηρχαιωμένες, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα, την αποδιοργάνωση, την έκπτωση και την κατάπτωση.
Οι εκπτώσεις που κάναμε μέχρι σήμερα (και δυστυχώς τις συνεχίζουμε) στις αξίες και θεσμούς, στη προστασία του περιβάλλοντος, τις παραδοσιακές δομές της οικογένειας, έχουν δημιουργήσει ρωγμές στις δομές της κοινωνίας οι οποίες δημιουργούν τριγμούς επικίνδυνους. Αν δεν αντισταθούμε στην ολοένα αυξανόμενη πίεση της παγκοσμιοποίησης, ίσως οδηγήσει το εύθραστο οικοδόμημά μας σε κατάρρευση.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αυξάνεται, οι κλιματικές αλλαγές αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου δημιουργούν ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία οδηγούν σε περιβαλλοντική μετανάστευση και την υποβάθμιση της ζωής γενικά. Η αμφισβήτηση κυριαρχεί όλο και σε μεγαλύτερα στρώματα, οι διαμαρτυρίες γίνονται όλο και πιο ενεργητικές. Η ματωμένη σημαία των φοιτητικών αγώνων ευτυχώς σηκώνεται με μεγάλη όμως δυσκολία και στεφανώνει κάποιες ελπίδες για το μέλλον της ανθρωπότητας. Τα νιάτα των πέντε ηπείρων και των πέντε φυλών αντιστέκονται σήμερα για καλύτερη παιδεία, εργασία και ποιότητα ζωής. Ο αγώνας όμως είναι άνισος, μπροστά στη διαφθορά της εξουσίας, η οποία έχει μολύνει τους πολίτες και τη φύση. Το ποσοστό της ηθικής έκπτωσης είναι πολύ μεγάλο.

2) Εκ-πτώσεις θεσμών : Στις μέρες μας ο πολιτικός αμοραλισμός έχει προκαλέσει ισχυρό κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς την πολιτική και το κράτος, έχει συμβάλει ισχυρά στη δοκιμασία της κοινωνικής συνοχής. Η πλειοψηφία των πολιτικών δεν μπορεί να καταλάβει πλέον τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Η δικαιοσύνη αποδίδεται ή δεν αποδίδεται ανάλογα με τις προσδοκίες αυτών που έχουν ταχθεί να την υπερασπίζουν, η αξιοκρατία περνά μέσα από τα πολιτικά γραφεία και οι τίμιοι διώκονται ή μένουν στα αζήτητα. Οι ισχυροί ελέγχουν τα πάντα με θεατές ή συνένοχους την κεντρική εξουσία. Οι πολίτες αισθάνονται αδύναμοι και προσπαθούν να επιζήσουν ατομικά. Η μοναδική διέξοδος από το τέλμα της διεφθαρμένης εξουσίας, είναι πλέον η αυτοργάνωση των πολιτών μέσα από ανεξάρτητα κινήματα ιδεών και η αξιοποίηση τω χιλιάδων πληροφοριών σε γνώση. Μια γνώση που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός έχει αποδείξει ότι δεν αποτελεί ότι δεν αποτελεί πλέον εργαλείο λύσης προβλημάτων, αλλά δημιουργεί καθημερινά νέα προβλήματα που χρειάζονται λούση. Είναι στο χέρι όλων μας αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί ΄η όχι. Το μέλλον των παιδιών μας εξαρτάται από μας και δεν πρέπει κανείς ν' αφήσει αυτή την κατάσταση εδραιωθεί.
 
3) Οι νέοι δεν κάνουν εκπτώσεις : Οι νέοι - αν αληθινά είναι νέοι και δεν πάσχουν από πρόωρο γήρας, αποτέλεσμα της καταναλωτικής κοινωνίας -αντιστέκονται και δεν δέχονται κανένα συμβιβασμό ανέντιμο. Ακόμη και τη ζωής τους θυσιάζουν για να υπηρετήσουν τα ιδανικά. Και αξίζει να υπογραμμίσουμε εδώ πως οι νέοι είναι η μόνη ομορφιά του κόσμου. Αν έλειπαν οι νέοι, ο κόσμος θα καταντούσε ένα πεδίο σαχλής συναλλαγής και έκπτωσης, χωρίς καμία έξαρση.
Είναι φανερό ότι οι νέοι διαθέτουν αντοχή και ανιδιοτέλεια. Από τους ώριμους λείπει η ψυχική δύναμη για να επιτελέσουν το σωστό και το έντιμο. Έτσι οι ώριμοι, για να αποφύγουν τα οδυνηρά αποτελέσματα του ανελέητου ελέγχου των νέων προσπαθούν να τους φιμώσουν με κάθε τρόπο. Συνήθως μετέρχονται ύπουλες και επικίνδυνες μεθόδους.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος σε άρθρο του με τίτλο "όχι στη χρυσή μετριότητα" αναφέρει για τους νέους.
"Ενώ στην Ελλάδα υπάρχει καλό δυναμικό, γιατί και φαντασία έχουμε και μυαλό και όρεξη για δουλειά έχουμε και ενθουσιασμό, νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα φθόνου, ότι δηλαδή προσπαθεί ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου. Στην κατηγορία των ανθρώπων που αποτελούν τη "χρυσή μετριότητα" ανήκουν πολύ περισσότεροι από τους ικανούς και αυτό κατεβάζει το επίπεδο. Οι καλοί θα σηκωθούν και θα φύγουν, όπως γίνεται, και θα μείνει ο τόπος όπως έχει μείνει.Θέλουμε αλλαγή νοοτροπίας και θέλουμε πολιτικά κόμματα, και μιλάω για όλα, να ενωθούν και να σταματήσουν να παίζουν μπιλιάρδο πάνω στις πλάτες των νέων. Αυτό σημαίνει νέος: να έχεις όνειρο, ελπίδα και μια επαναστατικότητα, γιατί δεν έχεις βολευτεί και είσαι γνήσιος Όπως πρέπει να είναι όλοι οι άνθρωποι. Αυτό γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης από διάφορα κόμματα και μερικά λόγω της ιστορίας τους έχουν ειδικευτεί στην εκμετάλλευση των νέων για να φτάσουμε να είμαστε συνέχεια στους δρόμους και να μην γίνεται τίποτα.

4) Ζούμε σε μια εποχή διαρκών εκπτώσεων: Από τις παραπάνω παρατηρήσεις προκύπτει ότι η εποχή μας, εκτός των οικονομικών εκπτώσεων λόγω οικονομικής κρίσης, ζούμε διαρκώς σε καθεστώς εκπτώσεων: Σε τιμές. Σε ανθρώπους. Σε λόγια. Σε τραγούδια. Σε πολιτικές. Σε ταινίες. Πόσο άραγε μετρά η αξία του καθένα μας; Και μέχρι που θα φτάσουμε τη διαρκή έκπτωση;

Εάν αποφασίσεις να απαρνηθείς την εκ -πτωση; Τότε κλείνεσαι στο μικρόκοσμό σου και πληκτρολογείς σε chat, χάνεσαι για ώρες σε strategy games, λιώνεις για ώρες μπροστά στη τηλεόραση, αποχαυνωμένος. Ακούς τις play list από ραδιόφωνα στους δρόμους με τα ακουστικά στ' αυτιά, διαβάζεις δημοσιογράφους σε εφημερίδες που πληρώνονται από ειδικούς λογαριασμούς. Κατεβάζεις τόνους ποτά φαρμάκια για να διασκεδάσεις. Που και που χάνεσαι και σε ψεύτικους, χάρτινους κόσμους, γιατί δεν αντέχεις τον αληθινό. Θύμα και ταυτόχρονα μέτοχος. Ακούσιος ή ακόμα και συνειδητός παίκτης μιας παρτίδας καλοστημένης. Κρυφοκοιτάς μαζί με μια ολάκερη χώρα όσα είχες να αγγίξεις από την εφηβεία σου, περιοδικά και ταινίες που σε έκαναν να κλείνεσαι για ώρες στην τουαλέτα. Μόνο που τότε δεν υπήρχε τόσο έντονη μυρωδιά βόθρου. Περπατάς ολομόναχος στην Αβέρωφ. Οι τιμές πέφτουν. Όπως και οι άνθρωποι. Πιο χαμηλά. Σε τιμές εξευτελιστικές. Δεν πάει παρακάτω.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.ΕΚ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167872
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.