ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ελλάδα: ένας απέραντος σκουπιδότοπος που καπνίζει. Φτά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απορρίμματα - Ανακύκλωση
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2009

ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι γινόμαστε αποδέκτες πολλών καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων και συνεχιζόμενης λειτουργίας ΧΑΔΑ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και αρχαιολογικούς χώρους. Την στιγμή που ο πρωθυπουργός με μεγάλη περηφάνια εγκαινιάζει το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης, συνεχίζει να λειτουργεί ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (!), ενώ τα σκουπίδια καίγονται ανεξέλεγκτα στον ΧΑΔΑ του Δήμου ¶γιου Κήρυκου Ικαρίας και στον ΧΑΔΑ του Δήμου Βέροιας, πλάι στην κοίτη του Αλιάκμονα.

H Ελλάδα παραμένει τραγικά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε αποτυγχάνοντας να εφαρμόσει την κοινοτική πολιτική σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων που θέτει ως στόχο την εφαρμογή της ιεραρχίας ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ. Υπάρχει όμως διέξοδος από το φαύλο κύκλο των σκουπιδιών και σήμερα που ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι καλούνται όλοι, οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνίες, η κεντρική Διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων στις περιοχές Καταφυγίου, Οξέ και Φάρου Ικαρίας για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση του παράνομου ΧΑΔΑ που υποδέχεται τα απορρίμματα του Δήμου ¶γιου Κήρυκου Ικαρίας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την εφαρμογή της νομοθεσίας με την άμεση έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο Δήμο αλλά και σε όλους τους Δήμους της χώρας. Τα απορρίμματα στον ΧΑΔΑ ¶γιου Κήρυκου καίγονται ανεξέλεγκτα εδώ και 30 ημέρες (!!) με την εγκληματική ανοχή και αδιαφορία της Δημοτικής αρχής και παρά τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων που απαιτούν να σταματήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αυτό το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα.

Πέρασαν οι εποχές που γινόταν ανεκτές από την κοινωνία τέτοιου είδους εγκληματικές πρακτικές όπως η ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων που είναι αιτία έκλυσης των ισχυρά τοξικών και καρκινογόνων διοξινών και φουρανίων αλλά και εκατοντάδων άλλων αέριων ρύπων που μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας προκαλώντας μη αντιστρεπτές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, στα χωριά Καταφύγι, Οξές και Φάρος που βρίσκονται κοντά στον ΧΑΔΑ υπάρχουν μετρήσεις από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αποδεικνύουν την σοβαρή αύξηση των διοξινών σε κτηνοτροφικά προιόντα (!). Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καταστρέφονται οικονομικά ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν κατακόρυφη αύξηση σοβαρών ασθενειών τα τελευταία χρόνια - υπόψη ότι ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ είναι ενεργός και "καπνίζει" εδώ και 30 χρόνια (!!). Η τοξική -επιβαρημένη με βαριά μέταλλα- τέφρα που παράγεται μέσω της ανεξέλεγκτης καύσης διασπείρεται από τους ισχυρούς ανέμους στην παρακείμενη περιοχή ρυπαίνοντας τα νερά και εδάφη καθώς και το πολύτιμο δάσος της περιοχής. Η Δημοτική αρχή πρέπει άμεσα να κατανοήσει την σοβαρότητα του θέματος, να αναλάβει τις σοβαρές της ευθύνες, να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία προχωρώντας άμεσα στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών: συσκευασιών, χρησιμοποιημένων ελαστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, ηλεκτρικών συσσωρευτών, βιοαποικοδομήσιμων οργανικών υλικών, υλικών εκσκαφών κατεδαφίσεων (μπάζα), ξεκινώντας συγχρόνως μια εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να πετύχει δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς τελική διάθεση. Θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την λειτουργία του παράνομου ΧΑΔΑ και να προχωρήσει στην ουσιαστική εξυγίανση και αποκατάσταση του Τα αδρανή υπολείμματα που προκύπτουν μετά την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να διατίθενται με ασφαλή τρόπο σε χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Οι παραπάνω δοκιμασμένες λύσεις μπορούν, εκτός των άλλων, να αποφέρουν μεγάλο οικονομικό όφελος για τους κατοίκους, αλλά συγχρόνως προϋποθέτουν και την δική τους συμβολή στη λύση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς μπροστά σε αυτό το αυτοκαταστροφικό μοντέλο "διαχείρισης" σκουπιδιών που ακολουθείται στη χώρα μας και δηλώνουμε ότι θα φέρουμε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω του ευρωβουλευτή μας αλλά και όλης της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών για να σταματήσει το έγκλημα των ΧΑΔΑ σε όλη την Ελλάδα.

Ζητάμε από τους ενεργούς πολίτες σε όλες της περιοχές της Ελλάδας να συμβάλλουν στην καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων για μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ καταγραφή όλων των ΧΑΔΑ (ενεργών και μη) ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο ρυπασμένων περιοχών και να παρακολουθηθεί η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση και εξυγίανση αυτών των χώρων.

Διαβάστε το κείμενο πολιτικών προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων για την Βιώσιμη Διαχείριση των Απορριμμάτων: http://www.ecogreens-gr.org/Docs/PolicyDocuments/OP_Theseis_Aporrimmata.pdf

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
Πληροφορίες: Μαρία Βιτωράκη , τηλ. 6977523766
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, 409770, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2009 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57105352
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.