ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προς μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας δασών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 24 Ιούνιος 2009

1) Ελεγεία στο δάσος:
Πριν καλά - καλά αρχίσει η θερινή περίοδος άρχισαν πάλι να καίνε τα δάση μας και φέτος. Ετσι έγινε και πέρσι και πρόπερσι και τα προηγούμενα χρόνια με την ίδια περίπου συχνότητα, ένταση, καταστροφή, αγανάκτηση και μοιρολατρία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν τα δάση είναι οι πυρκαγιές. Και δεν μιλάμε για τυχαίες πυρκαγιές αλλά για εμπρησμούς. Όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει ο Μιχάλης Μοδινός, σε σχετικό άρθρο στη "Νέα Οικολογία" στις περιστικές περιοχές η συχνότητα των πυρκαγιών είναι ευθέως ανάλογη με την τιμή της γης.
Πάντα βρίσκεται μια μικρή αφορμή από κάποιο ανέμελο, αδιάφορο και ανεύθυνο διαβάτη (ένα σπίρτο, ένα καμένο τσιγάρο, ένας συγκεντρωτικός φακός ηλιακής ακτινοβολίας), πάντα καιροφυλαχτεί όμως και ο καταπατητής, ο οικοπεδοφάγος, ο εμπρηστής που εσκεμμένα και για συγκεκριμένα συμφέροντα, για να βάλει φωτιά και να αποκομίσει συμφέροντα, προς όφελός του ή προς όφελος άλλων. Τι θα έλεγε όμως ο ποιητής βλέποντας τα δένδρα να καίγονται:
"Είδα από μακριά δένδρα να καίγονται και μαζί με αυτά ολόκληρα οικοσυστήματα ζωών και φυτών. Είδα τα δάση ανυπεράσπιστα και απροστάτευτα να χάνονται μέσα στη πύρινη λαίλαπα και να μετατρέπονται σε κρανίου τόπο γεμάτα τέφρα. Και λυπήθηκα σαν να ήταν κάποια ζωντανά πλάσματα που τα βρήκε ξαφνικά η συμφορά και τα αφάνισε.
Έτσι είναι τα δένδρα. Υπάρξεις ζωντανές που δίνουν τροφή στον Έλληνα αγρότη και βοηθάνε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και της φαμίλιας του. Πλάσματα ζωντανά που τα φύτεψαν οι άγγελοι του θεού, για να ομορφαίνουν το κλίμα των τόπων της γης, για να συγκρατάνε το χώμα κάτω από τις ρίζες τους και ν' αποφεύγεται η καταστροφή για να στέκονται δυνατοί και ασυμβίβαστοι ηνίοχοι πάνω στο ολοπράσινο τους άρμα στους χείμαρρους και να μην αφήνουν το νερό να χάνεται τόσο γρήγορα από τη γη που τόχει μεγάλη ανάγκη για να μην πάψει ν' ανασαίνει δροσερά και λεύτερα.
Υπάρξεις που στολίζουν και γίνονται προστάτες τα δένδρα, ακόμα και στα μυτερά βράχια. Πνοές ζωντανές που δίνουν απλόχερα τους καρπούς τους, τις ρίζες τους, τα φύλλα τους, τη σάρκα τους, τα πάντα, για να ζήσουν και να ευτυχίσουν οι άνθρωποι που τόσες φορές - αλίμονο, μπαίνουμε ιερόσυλοι στην πολιτεία τους.
Όσο για την άποψη του συναισθήματος τι να πούμε; Συγκίνηση και χαρά, αγαλλίαση και εξύψωση της ψυχής, καθαρή σκέψη, αισθανόμαστε σαν περπατούμε μέσα στα δένδρα ιδιαίτερα τη νύχτα που η αύρα ζαλισμένη από το μυστήριο της κάνει τα φύλλα τους να σιγοψιθυρίζουν και τα πουλιά να ψέλνουν ύμνους στο πλάστη ενώ η καρδιά μας χτυπάει γλυκά απ' την υπέρτατη ευδαιμονία και λειτουργεί αρμονικά καθώς ανασαίνει το οξυγόνο που είναι φιλτραρισμένο από τους πιο αφιλόκερδους φίλους".

2) Η εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας (έλλειψη Δασολογίου):
 H παρατηρούμενη έως σήμερα αδυναμία κατάρτισης Δασολογίου από την ελληνική Διοίκηση, προς διασφάλιση του δασικού περιβάλλοντος από κάθε απειλή φθοράς, οικοπεδοποιήσεων, καταπατήσεων κ.λ.π. σε μια συγκυρία αναγκαιότητας έντασης προστασίας των δασών σε διεθνή κλίμακα, καταδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία και άγνοια μεγάλης μερίδας της Πολιτείας και της κοινωνίας. Δεδομένων των δραματικών συνεπειών των πυρκαγιών των τελευταίων ετών, με πιο χαρακτηριστικές αυτές του θέρους 2007 στην Πελοπόννησο, και τις πρόσφατες στον Υμηττό (ο οποίος καίγεται τουλάχιστον για 6η φορά) σε συνδυασμό με την κατάρτιση από ετών Δασολογίου σε χώρες ήδη αποτελεσματικότερης εφαρμογής νομοθεσίας αλλά και κλιματικών συνθηκών λιγότερο ευνοϊκών προς ανάπτυξη πυρκαγιάς, είναι θέμα προτεραιότητας η αξιόπιστη και ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας και διαχείρισης δασών.
Η δέσμευση της Ελλάδας προς εναρμόνιση με τις διακηρύξεις και τις βασικές κατευθυντήριες της διάσκεψης του Ρίο για το περιβάλλον και του πρωτοκόλλου του Κιότο καθώς και της αρχής της αειφορίας, την καθιστά υπόχρεη ένταξης της περιβαλλοντικής συνιστώσας σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές της πολιτικές.
Η απουσία Δασολογίου στην Ελλάδα σχετίζεται, κυρίως, με την έλλειψη στοχευόμενης πολιτικής προστασίας και άρτιας διαχείρισης και μη συνεχιζόμενες εκκρεμμότητες συναφών με το περιβάλλον θεμάτων (Κτηματολόγιο, Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο, χρήσεις γης κ.λ.π )

3) Δωδεκάλογος προστασίας Δασών:
Κατόπιν των προαναφερομένων και προς ανατροπή της ισχύουσας αρνητικής κατάστασης για την προστασία των δασών προτείνονται τα ακόλουθα:
1) Μείωση της πολυνομίας στη δασική νομοθεσία και καθορισμός αποδεκτού νομικού ορισμού του δάσους και της δασικής έκτασης, ισχύοντος για τα εμπλεκόμενα μέρη, το οποίο ν' ακολουθεί η κατάρτιση δασικών χαρτών.
2) Εκτεταμένη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την ανίχνευση, τον έλεγχο και την πρόληψη, καθώς και δορυφορικών εικόνων που διασφαλίζουν ταχύτητα, υψηλή ποιότητα και πιστότητα και αξιοπιστία αποτελέσματος σε απεικονίσεις υφιστάμενης κατάστασης και κατάρτιση χαρτών.
3) Αποσαφήνιση του ζητήματος επιλογής χρησιμοποίησης αεροφωτογραφιών για την κατάρτιση δασικών χαρτών. Σύμφωνα με το Ν.32 08 /2003 τα αναγκαία στοιχεία για τον προσδιορισμό των δασών και δασικών εκτάσεων λαμβάνονται από την παλαιότερη και την πλησιέστερη προς το χρόνο κατάρτισης του δασικού χάρτη αεροφωτογραφία. Εάν η εξεταζόμενη αεροφωτογράφιση δεν καλύπτει την εξεταζόμενη περιοχή χρησιμοποιείται η αεροφωτογράφιση του έτους 1960. Έτσι έχει ανακύψει ζήτημα σχετικά με την χρησιμοποίηση των αεροφωτογραφιών έτους 1945 ή 1960. Η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει την χρησιμοποίηση των αεροφωτογραφιών έτους 1960 ως προσεγγίτερων στην πραγματικότητα. Αντίθετα, οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν την χρησιμοποίηση των αεροφωτογραφιών του 1945, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ευνοείται ο αποχαρακτηρισμός χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων (στις πυρκαγιές του 2007, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ πολιτείας και Μ.Κ.Ο σχετικά με το θέμα αυτό, ειδικά για τις καμένες εκτάσεις στη Πάρνηθα). Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό, όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των δασών και την εν συνεχεία οικοδόμησή τους. Η λύση πρέπει να βρεθεί με κοινή συναίνεση δεδομένου του επείγοντος λόγω των καταστρεφικών εμπρησμών από καταπατητές.
4) Επίλυση του ζητήματος των διεκδικήσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών, με εξεύρεση κοινά αποδεκτού τρόπου αντιμετώπισης των κοινωνικοοικονομικών θεμάτων που θίγουν οι εκπρόσωποί τους.
5) Σύσταση ενιαίου φορέα για τη διοίκηση και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του δημόσιου με αποστολή τη συγκέντρωση και αξιολόγηση τεκμηρίων και αποδεικτικού υλικού υπέρ του δημοσίου και ενδυνάμωσης των θέσεών του, για το σύνολο των διαφιλονικούμενων δασών της χώρας με έμφαση σε αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος μεγάλες εκτάσεις.
6) Στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με επαρκές και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό προς επίσπευση των διαδικασιών κατάρτισης των δασικών χαρτών και εφαρμογής της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας, που καθορίζουν επακριβώς την διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών.
7) Προώθηση του Χωροταξικού ζητήματος της χώρας σε συνάρτηση και με την κατάρτιση Δασολογίου (και δασικών χαρτών) και Κτηματολογίου και κατόπιν της οριοθέτησης χρήσεων γης, ζητήματα που έχουν επιλυθεί στις χώρες της Ε.Ε.
8) Σεβασμός και τήρηση των επιταγών των προαναφερομένων και ενδεχομένων μελλοντικών διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρεται η συνθήκη του Ρίο, η οποία εισάγει την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και η παράλληλη έκδοση της Ατζέντα 21 και η συνακόλουθη συνθήκη του ¶μστερνταμ της Ε.Ε., με την οποία εντατικοποιεί τις δράσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως καλούνται να πράξουν τα κράτη μέλη.
9) Συστηματική προστασία των ιδιαίτερα ευαίσθητων οικολογικά περιοχών, των Εθνικών Δρυμών και γενικότερα των ενταγμένων στο δίκτυο NATURA 2000 προστατευομένων περιοχών και των σπανίων σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας τους.
10) Ενίσχυση και επαρκής λειτουργία και άρτια διαχείριση των προβλεπομένων προς σύσταση από τη νομοθεσία Φορέων Διαχείρισης
11) Ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με εισαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο σύνολο των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης.
12) Κυρίως, εξέλιξη των διαδικασιών προς κατάρτιση και εφαρμογή Δασολογίου, για διασφάλιση επαρκούς προστατευτικής πολιτικής των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας, αντιμετώπιση και αποτροπή της εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, και επιδιώξεων αποχαρακτηρισμού και καταπατήσεων, κυρίως σε περιοχές που δέχονται έντονη οικιστική πίεση (κυρίως περί τα αστικά κέντρα) και είναι προσφορές για τουριστική αξιοποίηση.

Πηγές: 1) Περιβάλλον & Δίκαιο (1/2009). 2) Περιβαλλοντική Επιμόρφωση: Μανόλης Βουτυράκης. 3) Περιβάλλον & Ποιότητα ζωής: Μπάμπης Δερμιτζάκης 3) Σεμινάριο: Κοινοτικό Περιβαλλοντικό Δίκαιο & Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 4) Δοκίμια: Γιάννης Κωτσαδάμ

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 95 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567481
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.