ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 28 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη Θήβα; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απορρίμματα - Ανακύκλωση
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ , Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2009

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΡΥΦΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΜΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, ετοιμάζει η κατασκευαστική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και κατασκευάστρια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Θήβας. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου που έχουν συστήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με δ/ντα σύμβουλο τον Λ. Μπόμπολα. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων γύρω από τον ΧΥΤΑ και έχει καταθέσει σχετική πρόταση.

H διεθνής εμπειρία έχει αναδείξει σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την καύση των αποβλήτων όπως τη μεταφορά διοξινών και φουρανίων στο έδαφος, στην επιφάνεια των φυτών και στις ανοιχτές υδάτινες μάζες. Επίσης το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία είναι υπερδιπλάσιο της ανακύκλωσης και θα κληθούν να το πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες τους. Στη χώρα μας δεν υπάρχει πλήρης απογραφή των πηγών διοξινών και πολιτική αντιμετώπισής τους, όπως δεν υπάρχει αξιόπιστη ποιοτική και ποσοτική αποτύπωση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.
Σε περίπτωση που αυτή η μονάδα κατασκευαστεί θα χρησιμοποιεί προφανώς σκουπίδια και από άλλες περιοχές γιατί η ποσότητα των οικισμών της Θήβας είναι ανεπαρκής - εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 10% της απαιτούμενης ποσότητας. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η μονάδα να υποδέχεται σκουπίδια από την Αττική, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανότητα υποδοχής (έστω και από την πίσω πόρτα) των βιομηχανικών αποβλήτων Σχηματαρίου - Οινοφύτων - Θήβας και ιδιαίτερα των επικίνδυνων, που σήμερα διατίθενται παράνομα στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση της περιοχής, στις ανεξέλεγκτες ενεργειακές εγκαταστάσεις και στις πολιτικές που μετατρέπουν τη Βοιωτία σε σκουπιδότοπο. Για το θέμα είναι ενήμεροι τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας όσο και ο Δήμαρχος Θήβας Ν. Σβίγγος. Ο τελευταίος, γνωρίζοντας προφανώς τα σχέδια της ΗΛΕΚΤΩΡ αλλά χωρίς να ενημερώσει τους δημότες, έκανε δύο εκδηλώσεις από τον περασμένο Αύγουστο, (στην Κεντρική πλατεία και στο Συνεδριακό Κέντρο) για την ωφελιμότητα των εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. Επίσης μαζί με συνεργάτες του επισκέφθηκε το Παρίσι για να διαπιστώσει ότι … τέτοιες μονάδες είναι ακίνδυνες για το περιβάλλον. Ασφαλώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για μεθοδεύσεις πίσω από την πλάτη των πολιτών της Θήβας.

Όσο για την Κυβέρνηση και τους βουλευτές Βοιωτίας, αναρωτιόμαστε: Θα καταργήσουν τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία προστατεύεται η Υλίκη, που ορίζει απόσταση δέκα χλμ για εργοστάσια ενώ ο ΧΥΤΑ απέχει μόλις έξι; Θα μας ενημερώσουν ποια και πόσα σκουπίδια θα υποδέχεται; Θα μας ενημερώσουν γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος και όχι π.χ. η Αττική αφού η αντίστοιχη μονάδα βρίσκεται μέσα στο Παρίσι; Γιατί επιλέγουν την ασύμφορη λύση της μεταφοράς;

Απαιτούμε την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να εκφραστεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας. Η ιστορική πόλη της Θήβας υποφέρει εδώ και χρόνια από την ασύδοτη βιομηχανική ρύπανση. Το νερό της πόλης είναι μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο, το διυλιστήριο καθυστερεί παρά τις δεσμεύσεις και τα βιομηχανικά απόβλητα από τα οποία είναι κορεσμένη η περιοχή κινδυνεύουν να καταστρέψουν τον νέο ΧΥΤΑ. Δεν αρκεί ο Μπόμπολας να κερδίζει και το ΥΠΕΧΩΔΕ να απαλλαγεί από τα σκουπίδια της Αττικής χωρίς πολιτικό κόστος. Πρέπει και οι πολίτες της Βοιωτίας να επιβιώσουν.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
15/6/2009
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 97 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57000005
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.