ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ Ή ΟΥΤΟΠΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ , Τρίτη, 16 Ιούνιος 2009
"Η υπέρτατη εξουσία ανήκει στην εκκλησία του Δήμου, η δικαιοδοσία των αρχόντων είναι περιορισμένη σε δευτερεύοντα ζητήματα"
Αριστοτέλης (Πολιτικά)

 
1) Αναβίωση του συμμετοχικού πνεύματος της Αθηναϊκής δημοκρατίας
 
O πολιτικός αμοραλισμός που έζησε ο ελληνικός λαός κατά τη προεκλογική περίοδο έδειξε ότι τα πάντα είναι θεμιτά προκειμένου να εγκλωβισθούν οι ψηφοφόροι στo Α ή Β κόμμα. Από το 1855 τα "πολιτικά τζάκια" - μερικές οικογένειες που δημιούργησαν κομματική πελατεία κερδίζουν την πλειοψηφία με ρουσφέτια προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, με άφθονο χρήμα από το δημόσιο ταμείο ή με χρηματοδοτήσεις από άτομα και ομάδες συμφερόντων που επιθυμούν προσβάσεις στην εξουσία για να προωθήσουν τα κερδοσκοπικά τους σχέδια, με δημοσκοπήσεις και κατευθυνόμενους δημοσκόπους και με γκρίζες διαφημίσεις.
 
Χρειάζεται επομένως υπέρβαση των κομμάτων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με διαδικασίες άμεσης ή συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου το κυρίαρχο συστατικό θα είναι η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.
 
Η λαϊκή βούληση πρέπει να γίνεται δια μέσου άλλων συσσωματώσεων και διαδικασιών δημοψηφισμάτων για μια γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών και άμεση συμμετοχή στις αποφάσεις., ώστε να μειωθούν οι ευκαιρίες διαπλοκής των πολιτικών.
 
Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που συνακολουθεί την πολιτική εξουσία υπάρχει η ελπίδα της αναβάπτισης των θεσμών με την αναστήλωση των βασικών αρχών και του πνεύματος της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας, με αναγέννηση και προσαρμογή σημερινά δεδομένα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, των ζυμώσεων ευρωπαϊκών χωρών και την αναβίωση του συμμετοχικού πνεύματος.
 
Μπροστά στη βαρβαρότητα που απειλεί τους λαούς με την αχαλίνωτη επέλαση του οικονομικού "νεοφιλευθερισμού" εντείνονται και πυκνώνουν οι κινήσεις για μια πανανθρώπινη στροφή προς την άμεση δημοκρατία. Πολλαπλασιάζονται οι φωνές για συμμετοχή, αυτονομία, αυτοπροσδιορισμό και αυτοδιοίκηση.
 
Η σύγχρονη δημοκρατία είναι αντιπροσωπευτική. Η υιοθέτηση συμμετοχικών θεσμών παραμένει ακόμη στη χώρα μας αδύναμη. Όσες πρωτοβουλίες έχουν κατά καιρούς αναληφθεί δεν οδηγήθηκαν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η συμμετοχή έτσι παραμένει ο αδύναμος κρίκος του πολιτικού μας συστήματος. Επιβάλλεται γι’ αυτό να επιδιώξουμε με κάθε πρόσφορο μέσο την ενίσχυση της και να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει η εφαρμογή δημοψηφισμάτων με ηλεκτρονική ψηφοφορία για μεγάλα προβλήματα της χώρας.
 
Η άμεση δημοκρατία είναι μια διαδικασία που δίνει έμφαση στην άμεση εμπλοκή των εκλογέων στην διοίκηση και τη διαχείριση της πολιτικής. Ετυμολογικά βέβαια, όλες οι κυβερνήσεις που ονομάζονται "δημοκρατικές" στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών στις παραδοσιακές αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες όμως, περιορίζεται η συμμετοχή των πολιτών μόνο στην ανάδειξη αντιπροσώπων κάθε τέσσερα χρόνια, οι οποίοι αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα κάτι που αναπόφευκτα επιφέρει τη την διακυβέρνηση σε μια επαγγελματική
 
2) Τα άλυτα προβλήματα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
 
Οι θεσμοί που θεμελιώνουν το πολίτευμα, οι συνταγματικές αρχές, η "λαϊκή κυριαρχία", ή "ελεύθερη βούληση" του πολίτη, τα κόμματα, η "λαϊκή ετυμηγορία, το κοινοβούλιο, έχουν ολότελα ξευτελισθεί εξαιτίας της πολιτικής διαφθοράς και του αυταρχισμού της εξουσίας. Εδώ και ενάμιση αιώνα. Αναξιόπιστοι θεσμοί και ανυπόληπτοι προκαλούν άλλοτε καγχασμούς και χλεύη και άλλοτε οργή και απέχθεια.
 
Ο "κυρίαρχος λαός" καλείται κάθε τέσσερα χρόνια στις κάλπες και χρησιμοποιείται αναιδώς ως πρόσχημα και σκηνικό για το παιγνίδι μερικών επιτηδείων, που αποκαλούνται κόμματα για την κατάκτηση της εξουσίας και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Τα κόμματα εξουσίας και οι κοινοβουλευτικοί εκλεκτοί τους εκπροσωπούν οικονομικά συμφέροντα και όχι του πολίτες. Κόμματα - εκλογές - βουλή, έχει μετατραπεί σ’ ένα σκοτεινό τρίπτυχο. Μοναδική διέξοδος στα προβλήματα αυτά είναι η ανάπτυξη της πληροφοριακής τεχνολογίας και της τεχνολογίας των επικοινωνιών.
 
3) Τα επιτεύγματα της τεχνολογίας ως μία εναλλακτική μορφή άσκησης του εκλογικού δικαιώματος (Ηλεκτρονική ψηφοφορία: electronic voting/e - voting):

 
Η δραματική μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ψηφοφόρων που παρουσιάσθηκε στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο (περίπου 50% αποχή) προκάλεσε την έντονη ανησυχία των φορέων διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας, αλλά και των πολιτών που ενδιαφέρονται πραγματικά για την εμβάνθυση της Δημοκρατίας και αναζητούν νέες μορφές άμεσης συμμετοχής στους πολιτικούς θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος.
 
Στα πλαίσια εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, η πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σε περιορισμένου εύρους εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται συνήθως σε επίπεδο τοπικών αρχών. Στη Γερμανία π.χ. και συγκεκριμένα στο Μπάντεν Βύρτερμπεκ και στο Σλέβιγκ Χολστάιν πραγματοποιείται ένας πολυσήμαντος πειραματισμός συμμετοχής όλων των πολιτών στις αποφάσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Η συμμετοχή εκφράζεται με τακτικά δημοψηφίσματα. Ειδικά στο Σλέβιγκ - Χολστάιν (πληθυσμός 186.000 ψυχές) έγιναν το 1990 23 δημοψηφίσματα για την εκπαίδευση, το οδικό δίκτυο, την πολεοδομία, τους θορύβους, την καθαριότητα τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία κ.α. Πολλά από τα δημοψηφίσματα ανέτρεψαν αποφάσεις της τοπικής κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην αρχηγία του κόμματος με ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών του ΠΑΣΟΚ.
 
Το βασικά ζητήματα που απασχόλησαν στην Ελλάδα την Ομάδα Εργασίας ΣΤ-4 του ΥΠΈΣΔΑ και που συζητήθηκαν κατά την διαβούλευση ήταν και η διαμόρφωση προτάσεων με στόχο την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Λόγω του μεγάλου εύρους των εφαρμογών που ενσωματώνονται στην έννοια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κρίθηκε αναγκαίο, η μελέτη να επικεντρωθεί στην ηλεκτρονική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος η οποία πραγματοποιείται μέσω χρήσης του διαδικτύου είτε άλλων δικτύων παρέχοντας στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να προβούν στην κατάθεση μιας ασφαλούς και μυστικής και μυστικής ψήφου, με την βοήθεια υπολογιστικών συστημάτων. Σύμφωνα με την οριοθέτηση αυτή δύο είναι τα θεμελιώδη στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαίτερη την ιδιαίτερη φύση της ηλεκτρονικής ψήφου και τη διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό από τα υπάρχοντα συστήματα εκλογικής διαδικασίας:
 
A) H δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος η οποία πραγματοποιείται από απόσταση, χωρίς την αυτοπρόσωπη, επομένως, παρουσία του ψηφοφόρου στο εκλογικό τμήμα.
 
B) Η χρήση υπολογιστικού συστήματος και κατά συνέπεια αυτοματοποιημένων μεθόδων για την οργάνωση και τη διεξαγωγή της όλης εκλογικής διαδικασίας.
 
Η ρίψη μιας ηλεκτρονικής ψήφου μέσω διαδικτύου πρέπει να συνοδεύεται από επαρκείς εγγυήσεις ασφάλειας ότι η ταυτότητα του ψηφοφόρου δεν θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της επεξεργασίας της ψήφου, όπως επίσης και ότι το περιεχόμενο της δεν θα μεταβληθεί, λόγω μη αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος. Με βάση τα παραπάνω, ηλεκτρονικό εκλογικό σύστημα ορίζεται το σύστημα εκείνο που είναι προορισμένο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διεξαγωγής μιας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
 
Μετά από την παραπάνω ανάλυση, δεν πρέπει να θεωρηθεί ουτοπική αντίληψη η επαναφορά της συμμετοχικής διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αντίθετα σύμφωνα με τον ¶γγλο φιλόσοφο και οικονομολόγο John Stuart Mil, στη κοινωνία του μέλλοντος ο λαός θα παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στ διαχείριση των κοινών. Η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, έχει τύχη μεγάλης χρηματοδότησης και μεγάλου πλήθους έργων με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων και τη μελέτη των δυνατοτήτων των συστημάτων αυτών, καθώς και την εξέταση της δυνατότητας εφαρμογής της στη πράξη σε ευρεία κλίμακα.
 
Πηγές: 1) Περιβαλλοντική επιμόρφωση: ΗΘΟΡΥΠΑΝΣΗ. Μαν. Βουτυράκης. 2) Κυριάκος Σιμόπουλος, Η διαφθορά της εξουσίας. 3) e-business Forum - Ομάδα εργασίας ΣΤ-4. 4) Διαδίκτυο
 
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ –ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167777
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.