ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σταματήστε την αιματοχυσία στο Περού - σώστε τον Αμαζό Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Σ.Ε. ecocrete , Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2009
 
Ο αγώνας των ιθαγενών της Αμαζονίας στο Περού, άρχισε στις 9 Απρίλη. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση της γης τους, ενάντια στα σχέδια υπερεντατικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αμαζονία (η κυβέρνηση του ¶λαν Γκαρθία παρέδωσε σε πολυεθνικές πετρελαίου 42 εκατομμύρια εκτάρια γης –το 72% της περουβιάνικης Αμαζονίας- δίνοντάς τους την δυνατότητα να εξαντλήσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου).
 
1350 ιθαγενικές κοινότητες  ξεκίνησαν τον αγώνα αποφασισμένες να προστατέψουν τη γη τους –και τη ζωή τους- από την καταστροφή. Η εξέγερση πήρε μεγάλες διαστάσεις με μπλόκα στα ποτάμια για να παρεμποδιστεί η διέλευση των πετρελαιοφόρων πλοίων, με σκληρές συγκρούσεις, με καταλήψεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Στις 11 Μάη η κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρη την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η εξέγερση συνεχίστηκε παρά την σκληρή καταστολή.
 
Στις 5 Ιούνη, ειδικές μονάδες της αστυνομίας ξεκίνησαν με βομβαρδισμό δακρυγόνων από ελικόπτερα και συνέχισαν σε μάχες σώμα με σώμα πυροβολώντας στο ψαχνό.
 
Κοντά στους 50 φτάνουν οι ιθαγενείς νεκροί. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Υπάρχουν 9 αστυνομικοί νεκροί και κρατούνται, στα γραφεία μιας πετρελαϊκής εταιρίας, 38 αστυνομικοί όμηροι καθώς και ένα στέλεχος της εταιρίας.
 
Η διαμαρτυρία της Avaaz
 
Η κυβέρνηση του Περού αντιμετωπίζει με τη βία τις γηγενείς ομάδες που διαμαρτύρονται για την καλπάζουσα ερήμωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου από τις εταιρείες άντλησης πετρελαίου και ξύλευσης. Το τροπικό δάσος είναι ένας θησαυρός για τον πλανήτη – Συμπαρασταθείτε στους αγωνιζόμενους ιθαγενείς του Περού υπογράφοντας τη διαμαρτυρία της Avaaz που θα σταλεί στον Πρόεδρο του Περού, ¶λαν Γκαρσία, για να σταματήσει η βία και να σωθεί ο Αμαζόνιος:
 
 
 
Η κυβέρνηση του Περού επέτρεψε με νομοθεσία σε μεγάλες εταιρείες άντλησης πετρελαίου, αγροτικής εκμετάλευσης και ξύλευσης να καταστρέψουν με ταχείς ρυθμούς το τροπικό δάσος της Αμαζονίας.
 
Οι γηγενείς λαοί διαμαρτύρονται ειρηνικά εδώ και δύο μήνες απαιτώντας με ψηφίσματα να αποσυρθούν οι νόμοι που επιτρέπουν την ερήμωση του τροπικού δάσους και των ανθρώπων που ζουν εκεί, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για το κλίμα στον πλανήτη. Ο Πρόεδρος ¶λαν Γκαρσία απάντησε στέλνοντας τις ειδικές δυνάμεις για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες με τη βία και χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως τρομοκράτες.
 
Οι ομάδες των ιθαγενών είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία του πλανήτη. Ας σταθούμε πλάι τους καλώντας τον Πρόεδρο Γκαρσία (ο οποίος, όπως είναι γνωστό, ανησυχεί για τη διεθνή του φήμη) να σταματήσει αμέσως τη βία και να ανοίξει το διάλογο. Χρησιμοποιήστε την παραπομπή παρακάτω για να υπογράψετε την επείγουσα παγκόσμια διαμαρτυρία. Ένας προεξέχων και σεβαστός λατινοαμερικάνικος πολιτικός θα την παραδώσει στην κυβέρνηση εξ ονόματός μας.
 
 
Περισσότερο από το 70% του Περουβιανού Αμαζονίου έχει ήδη δεσμευτεί για εκμετάλλευση με επενδύσεις δισεκατομμυρίων από εταιρείες-κολοσσούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η αγγλογαλλική Perenco και οι νοτιοαμερικάνικες ConocoPhillips και Talisman Energy. Οι εξορυκτικές αυτές βιομηχανίες έχουν ένα πολύ φτωχό ιστορικό σεβασμού των τοπικών κοινοτήτων και του περιβάλλοντος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ιθαγενείς ζητούν να κατοχυρωθεί διεθνώς το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για όποια νομοθεσία αφορά στις περιοχές τους.
 
Εδώ και δεκαετίες ο κόσμος και οι γηγενείς λαοί παρακολουθούν την εξορυκτική βιομηχανία να καταστρέφει το τροπικό δάσος που για κάποιους είναι το σπίτι τους ενώ για όλους μας είναι ένας θησαυρός ζωτικής σημασίας. Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αποκαλέσει τον Αμαζόνιο "πνεύμονα του πλανήτη", διότι δεσμεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και παράγει οξυγόνο.
 
Οι διαμαρτυρίες στο Περού είναι οι μεγαλύτερες και οι πιο απελπισμένες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να αποτύχουν. Υπογράψτε την διαμαρτυρία, και ενθαρρύνετε τους φίλους και την οικογένειά σας να κάνουν το ίδιο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε να φέρουμε τη δικαιοσύνη στους γηγενείς λαούς του Περού και να αποτρέψουμε τη συνέχιση της βίας από όλες τις πλευρές.
 
Η Avaaz είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών θα λαμβάνονται υπόψη στα κέντρα λήψης αποφάσεων. (Avaaz σημαίνει "φωνή" σε πολλές γλώσσες.) Η Avaaz δε χρηματοδοτείται από κυβερνήσεις ή εταιρίες, και αποτελείται από μια διεθνή ομάδα που εδρεύει στην Οττάβα, το Λονδίνο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Νέα Υόρκη, το Μπουένος ¶ιρες, και τη Γενεύη. Επικοινωνίας: Τηλ.: +1-888-922-8229 (US) ή +55 21 2509 0368 (Brazil), http://www.avaaz.org.
 
Σ. Ε. ecocrete

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 147 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57018547
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.