ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νέα απόφαση του Ευρωκοινοβούλιου για τις κεραίες Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κεραίες Τηλεφωνίας Τηλεοπτικές - Κινητά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ , Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2009

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο έκθεση-καταπέλτης για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Καθοριστική η συμβολή του Οικολογικού και Καταναλωτικού κινήματος

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας πλέον βρίσκονται παντού. Μας έχουν κυριολεκτικά περικυκλώσει. Τις βλέπουμε ενταγμένες στους πολεοδομικούς ιστούς, δίπλα σε νοσοκομεία και σχολεία, μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς. Η κατάσταση ειδικά στη χώρα μας έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Το πρόβλημα βέβαια είναι εμφανές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό το λόγο η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση με τίτλο "Σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία". Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την προπαγάνδα τους. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό, προτείνοντας μια σειρά από μέτρα που έχουν πια την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την απόφαση ενισχύονται τα επιχειρήματα των πολιτών που αντιδρούν στην ασυδοσία εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Στην ουσία το Ευρωκοινοβούλιο αποδέχεται και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό, ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Απειλείται η δημόσια υγεία και αυτό πρέπει να σταματήσει.

H έκθεση θεωρεί ότι τα όρια που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1999 (55 Volt/m) δεν είναι πια αξιόπιστα και πρέπει να επανεξεταστούν. Επισημαίνει ακόμη τη ραγδαία επέκταση τεχνολογιών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τις τελευταίες δεκαετίες και άρα την διαρκή ανάγκη επανεξέτασης των ορίων και των μέτρων προστασίας του κοινού. Ήδη 9 κράτη μέλη έχουν μειώσει προληπτικά τα όρια σε εθνικό ή σε περιφερειακό επίπεδο. Η Επιτροπή προτείνει ότι εκτός από τις θερμικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι βιολογικές επιπτώσεις.

Η Έκθεση καλεί επίσης τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίζουν πλέον τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτρο-υπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια πρέπει να τίθενται με κριτήριο τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς).

Σχετικά με την τοποθέτηση των κεραιών, η Έκθεση ζητά τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οίκοι ευγηρίας και τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να παραμένουν σε ασφαλή απόσταση από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Ζητά επίσης να καταρτιστεί οδηγός διαθέσιμων τεχνολογιών, οι οποίες είναι αποτελεσματικές για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Συμπεριλαμβάνει ακόμα όλες τις συσκευές με ακτινοβολίες στα κριτήρια που θέτει για την πιστοποίηση του υγιεινού περιβάλλοντος των κτιρίων, δηλαδή και το ασύρματο internet και τα ασύρματα τηλέφωνα. Οι εν λόγω συσκευές θα πρέπει να έχουν μελετηθεί προτού διατεθούν στην αγορά, αλλά και να διασφαλίζουν τα απαιτούμενα όρια ως προς το επίπεδο έκθεσης μιας κατοικίας σε μικροκύματα. Διαφορετικά οι συσκευές αυτές δεν πρέπει να διατίθενται στους καταναλωτές.

Παράλληλα, συνιστάται να διατεθούν πόροι για μια εκστρατεία ενημέρωσης της ευρωπαϊκής νεολαίας σχετικά με πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, ενώ ασκείται κριτική στις επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες των εταιριών και ειδικά στις προσφορές δωρεάν χρόνου ομιλίας σε εφήβους. Ζητείται ακόμη και η προειδοποιητική σήμανση όλων των συσκευών που εκπέμπουν ακτινοβολία.

Τέλος, η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες τείνουν να εξαιρούν από την ασφαλιστική κάλυψη κινδύνους που σχετίζονται με τις ακτινοβολίες, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη αναγνωρίσει τον κίνδυνο και αποφεύγουν να επωμιστούν το οικονομικό ρίσκο.

Για άλλη μια φορά οι οικολογικές οργανώσεις, οι ενώσεις καταναλωτών και οι ενεργοί πολίτες επέτυχαν μια νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο αξιοποιώντας τη συνεργασία τους με τις πολιτικές δυνάμεις των Πρασίνων και της Οικολογίας.

31-5-2009
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 56 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107096
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.