ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Κυβέρνηση για τις Προστατευόμενες Περιοχές: Τα ψεύτι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Οικολόγοι Πράσινοι , Τρίτη, 02 Ιούνιος 2009

Πριν μερικές μέρες μόλις ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δήλωνε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ότι «το περιβάλλον είναι μεγάλη προτεραιότητα που πρέπει να υπηρετείται όχι με λόγια, αλλά στην πράξη», ενώ στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Προστασία της Βιοποικιλότητας – πέρα από το 2010» τόνισε ότι: “στη νέα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, διαθέτουμε από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο πάνω από 4 δις ευρώ για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε συστήσει μέχρι στιγμής 27 Φορείς Διαχείρισης για περιοχές Νatura 2000 και έχουμε εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

Παρέλειψε(?), όμως, να μας πει ότι η Διϋπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον ίδιο και με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά στις 26 Μαΐου αποφάσισε «καταργήσεις και συγχωνεύσεις 255 επιχειρήσεων και υπηρεσιών του Δημοσίου», μεταξύ των οποίων και οι 29 Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) των Προστατευόμενων Περιοχών. Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας της Κυβέρνησης για «εξοικονόμηση δαπανών αλλά και εξορθολογισμό και απλοποίηση της λειτουργίας του Δημοσίου», οι 29 ΦΔ συγχωνεύονται σε 13, με γεωγραφικά κριτήρια, παρότι αφορούν ετερόκλητα οικοσυστήματα και διαφορετικές ανάγκες προστασίας.

Επίσης, σε μία διοικητική περιφέρεια, αυτή του Β. Αιγαίου, δεν υπάρχει κανείς ΦΔ ενώ σε άλλες τρεις οι συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα καθώς εκεί υπάρχει μόνο 1 ΦΔ ανά περιφέρεια. Η μεγάλη «σφαγή» γίνεται σε κάποιες περιφέρειες όπου συγχωνεύονται 4 ΦΔ με ετερόκλητα οικοσυστήματα και διαφορετικές ανάγκες προστασίας, όπως της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Ηπείρου. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι γίνεται με τους φορείς που ανήκουν σε 2 διοικητικές περιφέρειες (Όλυμπος, Βίκος-Αώος, Αμβρακικός). Φυσικά δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την έδρα των φορέων, το προσωπικό (συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους) και άλλες …λεπτομέρειες που θα ξεκαθαριστούν μέσα στο… καλοκαίρι.

Η απόφασή της Διϋπουργικής είναι εξοργιστικά ανεξήγητη, αφού σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο των Φορέων Διαχείρισης τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων δεν αμείβονται, οι Φορείς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με 1 ευρώ καθώς χρηματοδοτούνται αποκλειστικά μέχρι τώρα από τους πόρους του ΔΆ ΚΠΣ (ΕΠΠΕΡ) και η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί μέχρι τουλάχιστον το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Και έρχεται σε μια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί προεκλογικά να μας πείσει ότι και αυτή έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και η πράσινη πολιτική δεν είναι κάτι ξένο προς την πολιτική της.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε εγκληματική την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, που αφήνει στην τύχη τους ολόκληρα φυσικά οικοσυστήματα διεθνούς οικολογικής σημασίας και που επικαλείται την οικονομική κρίση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αν την πολιτική της διέκρινε μια έστω πράσινη νότα, θα ήξερε ότι η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών περιοχών αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο της περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και της πολιτικής για την απασχόληση, την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και του περιορισμού των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Η υποβάθμιση αλλά και η απουσία διαχείρισης δεν στερεί τη χώρα μόνο από έναν μοναδικό πλούτο αλλά και από την υλική βάση για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στην περιφέρεια και την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας.

Με άλλα λόγια, η προστασία και διαχείριση των φυσικών προστατευόμενων περιοχών μπορεί να αποτελέσει λύση και όχι εμπόδιο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Θεματική Ομάδα Περιβάλλον
των Οικολόγων Πράσινων


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 231 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55082965
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.