ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αξιοποίηση του προγράμματος "εξοικονομώ" ζητά η δ. κ. "Η Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Σ.Ε. ecocrete , Κυριακή, 24 Μάιος 2009

Αξιοποίηση και εφαρμογή του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Υπ. Ανάπτυξης στο Δ. Ηρακλείου


Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλείου, Αλεξάκης Νίκος και Τρουλλινός Θεόφιλος σε ερώτησή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρουν ότι στις 27 Μαρτίου 2009 το Υπ. Ανάπτυξης ζήτησε από τους Πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων που είναι πιστοποιημένοι για την διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για ένταξή τους στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Υπουργείου.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» σχεδιάστηκε σε συνεργασία του Υπουργείου με την ΚΕΔΚΕ, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για να δώσει ευκαιρίες αναβάθμισης των υποδομών και των εγκαταστάσεων των δήμων. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην προώθηση δράσεων επίδειξης, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας από 10%-40%, θα ανέλθει σε 100.000.000 ευρώ. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 70%.

Οι άξονες παρεμβάσεων που καλύπτει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι:

– Δημοτικά κτίρια: επεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων με συνδυασμένες δράσεις, όπως ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (θερμομονώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, φύτευση δωμάτων, χρήση σκιάστρων, κ.λπ.), αναβάθμιση εγκαταστάσεων θέρμανσης/ψύξης και φυσικού/τεχνητού φωτισμού, και εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ενέργειας (ΒΜS).

– Κοινόχρηστοι χώροι: ολοκληρωμένες επεμβάσεις εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό, και επεμβάσεις βιοκλιματικού χαρακτήρα για τη βελτίωση του μικροκλίματος και της ενεργειακής αποδοτικότητας σε αστικούς χώρους (π.χ. πλατείες, πάρκα).

– Μεταφορές: επεμβάσεις σε οχήματα του δημοτικού στόλου για τη βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας (π.χ. χρήση βιοκαυσίμων ή φίλτρων), μελέτες αστικής κινητικότητας και συγκοινωνιακές μελέτες.

– Τεχνικές υποδομές: βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, αντλιοστασίων κ.λπ.

– Διάδοση, δικτύωση και ενημέρωση: ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κοινωνικών φορέων (πολιτών, αγοράς, δημοτικών και άλλων φορέων) σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο μέγιστος επιλέξιμος για χρηματοδότηση προϋπολογισμός κυμαίνεται από 700.000 έως 6.000.000 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό των δήμων. Ο ελάχιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 500.000 ευρώ. Η κατανομή του παραπάνω προϋπολογισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει 55%-65% για δημοτικά κτίρια, 15%-30% για κοινόχρηστους χώρους, 0-15% για μεταφορές, 0-4% για τεχνικές υποδομές, 2%-5% για δράσεις διάδοσης και 0%-10% για υποστήριξη του προγράμματος.

Οι φάκελοι - αιτήσεις των δήμων θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 22 Ιουνίου 2009, και να περιλαμβάνουν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης 2009-2015, σχέδιο υλοποίησης 2009-2011, δικαιολογητικά συμμετοχής και ολοκληρωμένες ενεργειακές μελέτες - προμελέτες για κάθε κτίριο, πλατεία κ.λπ. που προτείνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Όπως είναι φυσικό το Πρόγραμμα λειτουργεί ανταγωνιστικά, πράγμα που σημαίνει πως όποιος καταφέρει να υποβάλει έγκαιρα ολοκληρωμένη και καινοτόμα πρόταση έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί και να ενταχθεί.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη" εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για να ενταχθεί ο Δ. Ηρακλείου και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις του στο Πρόγραμμα, ζητούν να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου η δημοτική αρχή θα ενημερώσει το σώμα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι τώρα ή σε ποιες σκοπεύει να προβεί και πότε υπολογίζουν πως θα έρθει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο η τελική πρόταση ώστε να υποβληθεί έγκαιρα, εντός της προθεσμίας.

Σ. Ε. ecocrete

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 136 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57018064
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.