ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προσπαθούμε να διώξουμε την αλήθεια Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Αεροδρόμια
Τ. Μάρας , Τετάρτη, 20 Μάιος 2009

Πρόθεση μας είναι η προστασία της Πεδιάδας και των κατοίκων


• Απαγόρευση επιδείνωσης των όρων επιβίωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (σύμφωνα με το σύνταγμα ).

• Συνολική αντιμετώπιση των επεμβάσεων που επιχειρείται στην γη και στα βουνά (σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο).

• Η ανάγκη πραγματικής διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών (σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε. Ε. ).

Προσπαθούμε να διώξουμε την αλήθεια. Δεν μιλάμε γι αυτήν που είναι αντίθετη της κατασκευής του έργου, αλλά επικρίνουμε αυτούς που την υποστηρίζουν. Με λίγα λόγια μιλάμε για τους πολίτες που εκφράζουν την άρνηση τους ως προς την κατασκευή του.

Αλλά ας ξεκινήσουμε.

Όλοι συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητη η μετεγκατάσταση του αερολιμένα Αλικαρνασσού με την κατασκευή ενός νέου στην Κρήτη. Οι λόγοι πολλοί. Ασφάλεια του αστικού κέντρου, των πτήσεων, οικονομική ανάπτυξη του νησιού, καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προοπτική για το μέλλον.

Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τις θέσεις μας γιατί θέλουμε συμμάχους και όχι αντιπάλους. Πρόθεση μας είναι να ενημερωθούν καλύτερα οι νέοι και οι νέες μας. Είναι δικαιολογημένη η αγωνία τους όσον αφορά το μέλλον τους. Υπάρχουν στοιχεία και έγγραφα τα οποία παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα από αυτήν που ο καθένας μας έχει στο μυαλό του. Διαφωνούμε με την επιλογή της τοποθέτησης του.

Στο Καστέλι υπάρχει ήδη ένας ενεργός αερολιμένας για την εξυπηρέτηση των εθνικών αναγκών της χώρας μας. Η πολιτεία θέλει να κατασκευάσει δίπλα του, ένα άλλο, πολιτικό αυτή την φορά. Τέσσερις φορές μεγαλύτερο περίπου. Μιλάμε για την πλήρη καταστροφή του κάμπου αφού σύμφωνα με τα σχέδια διχοτομείται ολόκληρη η πεδιάδα και καταστρέφονται οικισμοί. Θα ξεριζώσουν πάνω από 150.000 δένδρα, θα χαμηλώσουν βουνά, θα μοιράσουν την πεδιάδα σε δύο κομμάτια με ένα κλειστό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Το Καστέλι θα βρεθεί κυριολεκτικά αποκομμένο, πίσω ακριβώς από το αεροδρόμιο. Θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο ανάγλυφο της περιοχής. Οι κλιματολογικές συνθήκες επίσης θα αλλάξουν. Ο θόρυβος και οι ρύποι θα αυξηθούν κάθετα στο κλειστό λεκανοπέδιο της πεδιάδας.

Με έγγραφο του, το ΤΕΕ ανατολικής Κρήτης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: Οι οικισμοί Ρουσοχώρια - Ευγγελισμός - Αρχάγγελος - Λιλιανό - Καρδουλιανό - Σκλαβεροχώρι και μέρος του Καστελλίου πρέπει να μετεγκατασταθούν.

Μας λένε θα αναπτυχθούμε οικιστικά, θα αυξηθούν τα έσοδα μας από την έλευση ταξιδιωτών και πολλά άλλα. Στην Αλικαρνασσό υπήρξε οικιστική ανάπτυξη γιατί βρίσκεται όμορα με το αστικό κέντρο του Ηρακλείου. Ο αερολιμένας δεν βοήθησε καθόλου στην οικονομική τους ευμάρεια. Οι πολίτες που ταξιδεύουν δεν επισκέπτονται καν την πόλη τους. Ούτε ένα μπουκάλι νερό δεν αγοράζουν από αυτήν. Τα πάντα κινούνται μέσα στον αερολιμένα. Ένας από τους λόγους που θέλουν να το διώξουν είναι και αυτός. Θέλουν την ησυχία τους και έχουν δίκιο.

Μας φέρνουν παράδειγμα τον αερολιμένα των Σπάτων. Είναι ατυχές. Η Αθήνα είναι μια πόλη 6.000.000 κατοίκων. Οι οικισμοί που υποδέχτηκαν το αεροδρόμιο είχαν ήδη τις υποδομές τους και επίσης ήταν κοντά στο αστικό κέντρο. Ο πληθυσμός ήταν από τότε μεγάλος και τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά. Δέχτηκαν κάποιους πολίτες και αύξησαν τον πληθυσμό τους. Αλλά γιατί έγινε αυτό ; Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ρωτάμε. Θα μετοικήσουν από το Ηράκλειο πολίτες εργαζόμενοι προς το Καστέλλι, σε ένα τόπο όπου θα αυξηθούν οι ρύποι και ο θόρυβος ; ; ; Γιατί όχι σε άλλους οικισμούς, μακριά από τους ρύπους και τον θόρυβο, αφού ο χρόνος μεταφοράς στην εργασία τους θα είναι στο μέλλον ακόμη μικρότερος;

Μας λένε ότι θα δημιουργηθούν καινούργιες και πολλές θέσεις εργασίας. Συμφωνούμε μαζί τους, αλλά κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τον κατασκευαστή ιδιώτη να προσλάβει εργαζόμενους από την γύρω περιοχή. Ποιες λύσεις θα βρεθούν για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που ζουν από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αφού σίγουρα καλλιέργειες τους θα υποβαθμιστούν και το εισόδημα τους θα μειωθεί. Που θα μετοικήσουν οι κάτοικοι γενικότερα ; Τι θα κάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους ; Πώς θα ζήσουν;

Στην απαντητική επιστολή του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Νομάρχη Ηρακλείου ο Υπουργός δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί να μετεγκατασταθούν κάποιοι «οικιστές» και όχι οικισμοί. Ξεχνούν επίσης να μας πουν πόσες θέσεις εργασίες θα χαθούν και γιατί θα γίνει αυτό ; Μα θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Θυμηθείτε τι έγινε στο Ηράκλειο πρόσφατα με μεγάλο πολυκατάστημα. Το μόνο που θα γίνει σίγουρα είναι η καταστροφή των εμπορικών καταστημάτων όλων των οικισμών γύρω από το αεροδρόμιο. Θα αδυνατούν οι σημερινοί επαγγελματίες, καταστηματάρχες και λοιποί να αντέξουν στον ανταγωνισμό των μεγάλων super market και εμπορικών ανώνυμων επιχειρήσεων. Παραδείγματα έχουμε πολλά, τα μεγάλα ξενοδοχεία της παραλίας συρρίκνωσαν το εισόδημα των αντίστοιχων οικογενειακών μικρών, τα μεγάλα επίσης super market μείωσαν το εισόδημα των μικρών παντοπωλείων αναγκάζοντας πολλά να κλείσουν. Εναγωνίως ο Πρωθυπουργός της χώρας μας μιλάει για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμείς μάλλον θέλουμε την καταστροφή μας.

Για τις απαλλοτριώσεις, κάποιοι θεωρούν ότι θα πλουτίσουν πουλώντας την γη τους . Μπορούν πολύ εύκολα να ανακαλύψουν τι χρήματα θα πάρουν. Έχουν γίνει πολλές απαλλοτριώσεις τα τελευταία χρόνια στο Νομό μας και αν ενημερωθούν θα καταλάβουν σε τι πρέπει να προσδοκούν. Ο τρόπος των αποζημιώσεων έχει ήδη αναφερθεί στην επιστολή του ΥΠΕΧΩΔΕ προς την Νομάρχη Ηρακλείου. Ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα πληρωθούν ικανοποιητικά από κάποιους ιδιώτες για το εμπορικό κέντρο και την πύλη του αερολιμένα και μόνο αυτοί.

Η πολιτισμική Βαβέλ που θα υπάρξει, η καταστροφή των ιστορικών οικισμών, ο κοινωνικός αναβρασμός που θα επικρατήσει, ο αφανισμός ενός φυσικού πνεύμονα και για όλα τα παραπάνω, είναι οι λόγοι που μας βρίσκουν αντίθετους με την επικείμενη κατασκευή αυτού του αερολιμένα.

Θέλουμε και ελπίζουμε ότι οι τεχνοκράτες της πολιτείας μπορούν να βρουν τον τόπο, τον χώρο όπου δεν θα υπάρχουν οικισμοί και όπου η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι ολιγότερο δυνατή με την εγκατάσταση του. Αν τώρα θα βρίσκεται λίγο μακρύτερα από το αστικό κέντρο του Ηρακλείου, οι ταχύτεροι και ασφαλέστεροι δρόμοι θα μειώσουν τον χρόνο μεταφοράς των πολιτών από και προς αυτό.

Τον τόπο μας μπορούμε να τον αναπτύξουμε με άλλες μορφές ήπιας ανάπτυξης χωρίς να επιφέρουμε σε αυτόν δραματικές αλλαγές. Οι άνθρωποι εύκολα καταστρέφομε αλλά δύσκολα δημιουργούμε. Δεν πρέπει να κρύβουμε την οδηγία 42 της Ε.Ε. , ότι κυρίαρχος όσο αφορά την ζωή του είναι ο άνθρωπος και αυτόν πρωτίστως πρέπει να προστατεύουμε.

Στην σύμβαση του ¶αρχους, η κατασκευή αερολιμένων, τα διυλιστήρια και τα χημικά εργοστάσια θεωρούνται από τις πιο καταστρεπτικές υποδομές που υποδέχεται ένας τόπος.

Η οδηγία της ICAO συνιστά: Να μην δημιουργούνται οικισμοί κάτω των 3.000 μέτρων περιμετρικά του αεροδρομίου, την κατάργηση καλλιεργειών με αντικατάσταση συμβατών στην λειτουργία του αεροδρομίου. Δηλαδή τίποτε. Παρόλα αυτά θεωρείται απαραίτητη η κατασκευή του στην πεδιάδα μας. Ζητάμε από την πολιτεία να σεβαστεί τα δικαιώματα μας. Δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να ζούμε με τους ρύπους και των θόρυβο των αεροσκαφών. Ζητούμε να κάνει το χρέος της απέναντι μας.

Θα αγωνιστούμε για την ματαίωση της κατασκευής αυτού του έργου στην περιοχή μας με τον οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο. Το δίκιο που έχουμε θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Δεν θέλουμε να χάσουμε την ιστορικότητα μας, την ανθρωπιά, τον πολιτισμό μας. Νιώθουμε χαρούμενοι που βλέπουμε μέσα στα μάτια των συγχωριανών μας την ανησυχία και τα ερωτηματικά.

Είναι για εμάς η πρώτη αλλά και η μεγαλύτερη επιτυχία

Τ.  Μάρας
Από το ιστολόγιο "ΟΧΙ Αεροδρόμιο στο Καστέλλι" (http://aerodromio.pblogs.gr)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 238 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58155739
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.