ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συμβούλους για το λιμάνι στη νότια Κρήτη αναζητά η Νομ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Φυσικό Περιβάλλον, Φυσικοί Πόροι της Κρήτης
Δίκτυο "ΟικοΚρήτη" , Σάββατο, 16 Μάιος 2009

"Συμβούλους αναζητά η Νομαρχία Ηρακλείου για να αξιολογήσουν τον περιβόητο φάκελο των μελετών που αφορούν στο λιμάνι του νότου" διαβάσαμε στην Πατρίδα. Και αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει στη Νομαρχία και με καθυστέρηση τριετίας και αφού το Υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε το έργο στις καλένδες, αποφάσισε ότι το ποσό των 605.000 ¤ που έχει ήδη ξοδευτεί, για ένα έργο που η περιοχή έχει απορρίψει, δεν είναι αρκετό!


Αν η κα Σχοιναράκη εκτιμά ότι περισσεύουν κονδύλια για ξόδεμα και προτίθεται να φέρει, κατόπιν εορτής, το θέμα σε συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε ότι από το Νοέμβριο του 2006 και ως την τελευταία επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Γ. Βλάχου το Ιανουάριο φέτος, ζητούσαμε ματαίως να ενταχθεί το θέμα σε ημερήσια διάταξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπως εξάλλου είχε κάνει η αντίστοιχη αρχή του Ρεθύμνου.

Η Νομάρχης αλλά και το Συμβούλιο όφειλαν να είχαν μελετήσει και συζητήσει:

• Από το Μάρτιο του 2007 τη Μελέτη για την «προκαταρκτική εκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή διεθνούς εμβέλειας λιμανιού στο Τυμπάκι» με ανάδοχο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και δαπάνης 53.550 ευρώ, η οποία και συντάχθηκε κατόπιν ερωτηματολογίου και παραγγελίας της Νομαρχίας μετά την επίσκεψη του κ. Κεφαλογιάννη το Νοέμβριο του 2006.

• Από το Μάρτιο του 2008 το φάκελο που της απέστειλε για δημοσίευση το ΥΠΕΧΩΔΕ και που περιείχε την με αρ. οικ101233/1-2-2008 Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του Έργου: «Λιμενική εγκατάσταση στο Τυμπάκι Ν.Α. Ηρακλείου» καθώς και την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «Έργου ανάπτυξης λιμενικών εγκαταστάσεων στο Τυμπάκι Ν. Ηρακλείου Κρήτης και οικολογικές μελέτες βάσης για θέματα χερσαίας χλωρίδας, πανίδας και θαλάσσιου περιβάλλοντος», που εκπονήθηκε από την ENVECO Α.Ε. και κόστισε 83.000 ¤

• Από τον Αύγουστο του 2008 την Αίτηση Ακύρωσης της παραπάνω θετικής γνωμοδότησης επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κατέθεσε η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στο ΥΠΕΧΩΔΕ και κοινοποίησε παράλληλα στη Νομαρχία Ηρακλείου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

• Επίσης από τον Αύγουστο το 2008 το φάκελο με το σύνολο μελετών που μοίραζε ο αναρμόδιος πλέον κ. Κεφαλογιάννης στις Νομαρχίες και τους Δημάρχους.

Υποτιμά η Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών όχι μόνο τους υφισταμένους της, αλλά και όλους τους φορείς που από το 2005 μελετούν και επιχειρηματολογούν ενάντια στο σχεδιασμό διαμετακομιστικού σταθμού. Κάνουμε σαφές ότι η όποια αναμόχλευση και επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης σχεδιασμού διαμετακομιστικού σταθμού στο Νότο -με όποια πρόφαση - θα βρει απέναντί της πρώτα απΆ όλα τους κατοίκους και τους φορείς του Νότου, αλλά και το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης.

Εάν προτίθεται η Νομάρχης Ηρακλείου να επαναφέρει τη συζήτηση για την ανάπτυξη της Νότιας Κρήτης μέσω ενός εμπορικού και επιβατικού λιμανιού, ο σχεδιασμός θα πρέπει να αποδεσμευτεί πλήρως από το σχεδιασμό ενός διαμετακομιστικού σταθμού και τις όποιες μελέτες τον ακολούθησαν και που αφορούσαν σε ένα έργο τέρας – το 6ο στον κόσμο λιμάνι σε μέγεθος σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κ. Συνολάκη. Το εάν θα μπορούσε ένα εμπορικό-επιβατικό λιμάνι να λειτουργήσει προς όφελος του Νότου, το μέγεθος, η επίδραση στο περιβάλλον, η βιωσιμότητά του θα πρέπει να εκτιμηθεί από νέες οικονομοτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ανάλογες του μεγέθους του έργου που θα τεθεί προς συζήτηση.


Η Γραμματεία του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη"

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 'ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ'
Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι οργανώσεις (από δυτικά προς ανατολικά): Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», Οικολογική Ομάδα Ψηλορείτη, Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Φίλοι του Δάσους της Κέρης", Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, Σύλλογος Προώθησης ΑΠΕ και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Σύνδεσμος Γουρνών «Ανάπτυξη και Περιβάλλον», Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαλλίων «ο Ποταμός», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βιάννου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού, Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης, Οικολογική Ομάδα Σητείας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου.  Ιστότοπος: www.ecocrete.gr, Εφημερίδα "Φουρόγατος".


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 50 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227813
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.