ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εκρηκτική η κατάσταση με τα σκουπίδια και τα λύματα στ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απορρίμματα - Ανακύκλωση
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Π.Κ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ , Κυριακή, 10 Μάιος 2009

Εκρηκτική η κατάσταση της διαχείρισης των σκουπιδιών και των αστικών λυμάτων στη Φθιώτιδα

Η πρόσφατη τραγική εμπειρία του Μαλιακού ανέδειξε τα προβλήματα της διαχείρισης των σκουπιδιών και των αστικών λυμάτων ως θέματα πρώτης προτεραιότητας. Δυστυχώς, υπάρχουν εγκληματικές καθυστερήσεις και τεράστιες πολιτικές ευθύνες (δήμοι, Νομαρχία, Περιφέρεια, Υπουργεία). Όλοι άφησαν και πέρασε πολύτιμος χρόνος και χάθηκαν σημαντικά οικονομικά "εργαλεία". Η απουσία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και σχεδιασμού για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των λυμάτων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει οδηγήσει σε εκρηκτική μεγέθυνση του προβλήματος και στο Νομό μας. Ποιες είναι οι διαπιστώσεις:
- Έχουμε μια ολοένα αυξανόμενη ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων
- Η αδυναμία της διοίκησης (κεντρικής και τοπικής) για την αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης με σκοπό την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση - κομποστοποίηση των απορριμμάτων, αποδεικνύει ότι με διαχρονική ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα βιωσιμότητας στο θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και μετάθεση του κόστους στις επόμενες γενιές.
- Η λειτουργία ακόμα και σήμερα πολλών ανεξέλεγκτων χωματερών (X.A.Δ.Α), επίσημα μίας τουλάχιστον σε κάθε δήμο, αποτελεί μόνιμη απειλή για την υγεία και το περιβάλλον χωρίς, από την άλλη, να αποφεύγει η χώρα μας την απειλή με μεγάλα πρόστιμα από την ΕΕ (της τάξης των 34.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά χώρο), αφού δεν τηρείται τη νομοθεσία που η ίδια ψήφισε.
- Η έλλειψη λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών και, ασφαλώς, η μη σωστή λειτουργία των ήδη υπαρχόντων.
- Η λαθεμένη κατά τη γνώμη μας επιλογή για τρεις ΧΥΤΑ στο Νομό και η προσπάθεια χωροθέτησης των ΧΥΤΑ Λαμίας και Λοκρίδας με προχειρότητα που συναντά τη σθεναρή αντίσταση των τοπικών κοινωνιών, με τη λογική του "όχι σκουπίδια στην αυλή μου". Μόνο τα ποσά των μελετών αν αθροίσει κανείς, θα συμπεράνει ότι όλα γίνονται για τις μελέτες και όχι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όμως οι ανάγκες είναι πιεστικές. Γι' αυτό προτείνουμε να γίνει επείγουσα περιφερειακή αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ριζική αναπροσαρμογή του προγραμματισμού. Προτείνουμε:
- Το άμεσο κλείσιμο, την αποκατάσταση και απορρύπανση όλων των ΧΑΔΑ κατά μήκος της λεκάνης του Σπερχειού.
- Τη λειτουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού ΧΥΤA, συμπεριλαμβανομένης Μονάδας Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας με Σταθμούς Μεταφόρτωσης ανά επαρχία.
- Την άμεση ένταξη όλων των Δήμων της περιοχής στα Συλλογικά Εναλλακτικά Συστήματα Διαχείρισης, τα οποία προωθούν την ανάκτηση, την αξιοποίηση και την ανακύκλωση των Υλικών και ταυτόχρονα την έναρξη μεγάλης καμπάνιας για την προώθηση της ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους και σε όλα τα ανακυκλώσιμα είδη με αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των υποδομών σε κάδους, αυτοκίνητα αποκομιδής και κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση των απορριμμάτων που θα καταλήγουν για ταφή.
- Την άμεση επέκταση και εκσυγχρονισμό του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας.
- Την μελέτη για μεταφορά με αγωγό των οικιακών λυμάτων των παραποτάμιων οικισμών του Σπερχειού στον βιολογικό της Λαμίας, ακόμα και της Σπερχειάδας-Μακρακώμης και την κατασκευή αντίστοιχων δικτύων αποχέτευσης.
- Τη μελέτη για μεταφορά των αστικών λυμάτων της Στυλίδας επίσης στον Βιολογικό της Λαμίας.
- Να ξεκαθαριστεί η νόμιμη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καμένων Βούρλων και να γίνει η επέκτασή του για να μπορέσει να δεχτεί και τα λύματα του Μώλου και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Όχι άλλες μελέτες για τις μελέτες. Όχι άλλη προχειρότητα. ¶μεσα μέτρα τώρα. Δεν μπορεί να κρατά ο δήμος Λαμίας τη μελέτη επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού στο συρτάρι από το 2004. ¶ρα το πρόβλημα υπάρχει εδώ και μια δεκαετία! Δεν μπορεί να έχουν γίνει τόσες μελέτες ως τώρα χωροθέτησης των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΑ να μην έχουμε. Δεν μπορεί να μιλάμε για ανακύκλωση και να έχουμε ένα αυτοκίνητο αποκομιδής στους δήμους της Λοκρίδας, το οποίο περνάει μια φορά την εβδομάδα. Δεν μπορεί να γεμίζουμε το Σπερχειό και τα ρέματα, τις παράκτιες περιοχές και όλες τις στροφές των δρόμων με άχρηστα υλικά οικοδομών - πολύτιμα όμως αν ανακυκλωθούν. Ακόμα και αν προχωρήσει η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ Λαμίας και Λοκρίδας, ο ορίζοντας του έργου αποπεράτωσης δεν μπορεί να είναι συντομότερος από το 2015. Θέλουμε σύγχρονα έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων και Βιολογικούς καθαρισμούς με το μάτι στραμμένο στο μέλλον!

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος
τηλ 2231021007 6977261256
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 127 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57090518
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.