ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Να σταματήσει άμεσα το πυρηνικό πρόγραμμα στο Μπέλενε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου , Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2009

Στις 25 Απριλίου 2009, μόλις 1 ημέρα πριν τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ, η περιοχή γύρω από τη θέση όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί ο πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε της Βουλγαρίας συγκλονίστηκε από ένα σεισμό μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Σόφιας επικράτησε πανικός σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ στις κοντινές πόλεις Σβιστόφ και Νικόπολ, οι κάτοικοι έμειναν έξω από τα σπίτια τους για πάνω από μία ώρα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν το ίδιο με  το σεισμό του 1977 που είχε προκαλέσει το θάνατο 120 ανθρώπων και είχε καταστρέψει πάνω από τα 2/3 των κτιρίων  του Σβιστόφ.

Ο σεισμός αυτός είναι μια ακόμη προειδοποίηση προς τη Βουλγαρική Κυβέρνηση και όσους έχουν την ευθύνη χρηματοδότησης και κατασκευής του σταθμού αυτού. Το εκπληκτικό είναι οτι 3 ημέρες πριν από το σεισμό (22-4-09) στη Γ.Σ. των μετόχων της Γερμανικής Εταιρείας RWE που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του 49% του έργου και προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ανησυχίες των μετόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE  Γιούργκεν Γκρόσμαν ανακοίνωσε για πρώτη φορά οτι η εταιρεία θα κάνει μελέτες για τη σεισμικότητα της περιοχής.

«Μιά τέτοια ανακοίνωση είναι ομολογία της ανευθυνότητας με την οποία προχωρά η υλοποίηση του σταθμού αυτού. Μελέτες για τη σεισμικότητα θα έπρεπε να έχουν εκπονηθεί  στην αρχή του προγράμματος και όχι τώρα που ο σχεδιασμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδοτήσεων» σχολίασε ο Πρόεδρος  του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου Θανάσης Αναπολιτάνος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οτι την ανησυχία τους δεν εκφράζουν μόνο οικολογικές οργανώσεις. Όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Γερμανικού Οργανισμού Urgewald, στη ΓΣ των μετόχων της RWE  αρκετοί ήταν αυτοί που επέκριναν τη χρηματοδότηση του προγράμματος στο Μπέλενε. Πιό χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Union Investment Group που κατέχει 4,5 εκατομμύρια μετοχές της RWE  και μεταξύ άλλων είπε: «Η συμμετοχή στην κατασκευή αυτού του σταθμού είναι ανεύθυνη πράξη. Είναι αδιανόητο να σχετίζεται η Διοίκηση της RWE με αυτή την ωρολογιακή βόμβα».  

Υπενθυμίζουμε οτι για το Μπέλενε,  ο πρώην και για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Βουλγαρικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Δρ Γκεόργκι Κατσίεφ, έδωσε συνέντευξη στις Βρυξέλλες κάνοντας έκκληση στην Κομισιόν να μην εγκρίνει το πρόγραμμα λόγω υψηλού ρίσκου, έκκληση που ωστόσο δεν εισακούστηκε. Υπενθυμίζουμε ακόμα οτι πριν από 2 μήνες αποχώρησε από τη χρηματοδότηση του προγράμματος στο Μπέλενε ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός SUEZ.

Μετά και αυτές τις εξελίξεις το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου:

1. Επισημαίνει  οτι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ζητήσει, με βάση την ισχύουσα Διεθνή Συνθήκη Espoo, την οποία έχουν προσυπογράψει Ελλάδα και Βουλγαρία, όλα τα στοιχεία του Προγράμματος στο Μπέλενε και να  πράξει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και επιβάλλεται από τη Συνθήκη αυτή.

2. Τονίζει την ανάγκη να απομακρυνθεί κάθε σκέψη εμπλοκής της ΔΕΗ ή άλλου φορέα στη χρηματοδότηση του επικίνδυνου αυτού προγράμματος. Η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης την  Πέμπτη 23-4-09 ότι το θέμα δεν έχει τεθεί επίσημα από τη Βουλγαρία, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί εφόσον προκύψει ζήτημα, είναι   αποκαλυπτική.

3. Ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να δεσμευτεί οτι δεν πρόκειται να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια που θα  παράγεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες και να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή.

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
ΤΕΕ/Τμ. Δωδεκανήσου, Μητροπόλεως 4, Ρόδος, Τ.Κ. 85100, Ελλάδα
Τηλ.. (0030)6936656947, FAX: (0030) 2241022462
URL: http://www.manw.org - E-mail: info@manw.org

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 371 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57100622
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.