ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Γη μας χρειάζεται Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πλανήτης Γη
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Σάββατο, 25 Απρίλιος 2009

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον πλανήτη Γη και στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ανάγκη που εντείνεται αν λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία του ΟΗΕ για τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΟΗΕ τα 2/3 του πλανήτη κινδυνεύουν ήδη με διάβρωση και ερημοποίηση, ενώ περίπου 150 εκ. συνάνθρωποί μας αναμένεται να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες μέχρι το 2050 εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και των περιβαλλοντικών καταστροφών που αυτές θα επιφέρουν. Ο ΟΗΕ διαπιστώνει επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας παγκοσμίως με αποτέλεσμα ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών και των οικοτόπων τους να είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ.
Από την άλλη:
- Tο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ζει στις ανεπτυγμένες χώρες, καταναλώνει περισσότερο από το 80% των φυσικών πόρων της γης, δημιουργώντας έτσι ένα δυσανάλογο χάσμα που οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στην άνιση κατανομή του πλούτου.
- Σήμερα σε μια μέρα καταναλώνουμε όσα κατανάλωναν οι άνθρωποι σε ένα ολόκληρο χρόνο, πριν από διακόσια χρόνια
- Αν και ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, πάνω από 2,8 δισεκατ. άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερο από 2 Ευρώ τη μέρα

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή πίεση πάνω στο φυσικό περιβάλλον από τις καταναλωτικές και παραγωγικές μας συνήθειες και το δικαίωμα του αναπτυσσόμενου κόσμου στη (βιώσιμη) ανάπτυξη πρέπει να βρούμε λύσεις/προτάσεις που να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις γενεές.

Η τελευταία διάσκεψη στο Πόζναν της Πολωνίας τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν άκρως απογοητευτική. Απέναντι στην οικονομική κρίση οι κυβερνήσεις στην ΕΕ θυσίασαν και το περιβάλλον και πάνω στις προτάσεις της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου επικράτησαν οι πιέσεις των εθνικών κυβερνήσεων και των βιομηχανικών τους λόμπυ καθιστώντας ακόμα πιο ανεπαρκές το "Ενεργειακό Πακέτο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρώπη έχασε την πρωτοπορία στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος και την ευκαιρία να εγκαινιάσει μια στροφή της οικονομίας της σε βιώσιμη κατεύθυνση, δείχνοντας το δρόμο στην υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Όσο για τη χώρα μας: αυτή συνεχίζει να διαθέτει την πιο σπάταλη και ρυπογόνο οικονομία στην Ευρώπη των 15.
Σήμερα ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία έλλειμμα για το 2008 5% επί του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή η χώρα μας έχει ένα ακόμα πιο υψηλό έλλειμμα. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας (5.9 εκτάρια ανά κάτοικο) είναι 3.5 φορές μεγαλύτερο από τη φέρουσα ικανότητα της χώρας μας (έλλειμμα 4.2 εκτάρια ανά κάτοικο). Ζούμε εξαντλώντας τις δυνατότητες της γης που μας φιλοξενεί.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Ζούμε πια στην εποχή της κλιματικής κρίσης και οι όποιες αποφάσεις παρθούν τώρα θα έχουν να κάνουν με το πόσο βαθιά θα είναι αυτή η κρίση και με το αν θα μπορέσουμε ή όχι στο μέλλον να σταθεροποιήσουμε ξανά το κλίμα και να προστατέψουμε τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να ηγηθεί στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος. Οι πολίτες, οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις περιμένουν από τους ευρωβουλευτές και τους αρχηγούς κρατών να λάβουν φιλόδοξες πολιτικές αποφάσεις για την προστασία του κλίματος. Αύριο θα είναι ήδη πολύ αργά.
¶λλωστε, η προστασία του κλίματος είναι μια ευκαιρία για να στραφούμε προς μια βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία και να δημιουργήσουμε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε πράσινα επαγγέλματα. Είναι τώρα που πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Χρειαζόμαστε μια ενεργειακή επανάσταση. Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση θα μοιάζει αστεία μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση που θα προκαλέσει το κλιματικό χάος, όπως δείχνουν πολλές μελέτες και έρευνες.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα έχουν θέσει το θέμα της προστασίας του κλίματος ως ένα από τα 3 κεντρικά θέματα της Κοινής τους Καμπάνιας. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020 κατά 40% σε σχέση με το έτος βάσης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε επίσης να εργαστούμε τόσο μέσα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή όσο και σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας μια και οι κυβερνήσεις δεν έχουν πείσει μέχρι σήμερα ότι δεσμεύονται να κάνουν πράξη όσα έχουν συνυπογράψει για "αναστροφή των τάσεων απώλειας ειδών και οικοτόπων μέχρι το 2010". Ήδη η Ελληνική κυβέρνηση παραπέμπει για την επίτευξη του στόχου από το 2010 στο …2023 με το σχέδιο "Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα" που έχει δώσει στη δημοσιότητα.

Για την Ελλάδα, τέλος, προτείνουμε ένα ουσιαστικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών, με βασικούς άξονες:
- την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς, μέσα από μέτρα οικονομικής και τεχνικής στήριξης, καθορισμό ελάχιστων προδιαγραφών και ανώτατων ορίων, ανταποδοτική φορολόγηση των ρυπογόνων μορφών ενέργειας, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
- τον δραστικό περιορισμό της χρήσης λιγνίτη αλλά και των άλλων ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και ανάπτυξη σε ευρεία κλίμακα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στις κοινωνικές επιχειρήσεις και τον οικιακό τομέα
- την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων κτιρίων με προτεραιότητα στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά
- την ουσιαστική συρρίκνωση των οδικών μεταφορών, με επανεξέταση των σχεδίων για νέους αυτοκινητόδρομους, ενίσχυση του σιδηροδρόμου, στήριξη των μαζικών συγκοινωνιών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων πεζών και ποδηλατών.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πληροφορίες:
Μιχάλης Πετράκος 6942984455
Βάσω Νάκου 6974278090
Νίκος Χρυσόγελος 6936672882
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 25 Απρίλιος 2009 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 142 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57016593
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.