ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
¶γγελος, Λευτέρης, Νικήτας. Το κόμμα των Αγγέλων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Φυσικό Περιβάλλον, Φυσικοί Πόροι της Κρήτης
Αντώνης Ανηψητάκης , Πέμπτη, 23 Απρίλιος 2009

του Αντώνη Ανηψητάκη

¶γγελος Ελεφάντης, 1936. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 1944. Νικήτας Λιοναράκης, 1950. Με τη σειρά που ήρθαν. Νικήτας Λιοναράκης, 10-10-2007. ¶γγελος Ελεφάντης, 29-5-2008. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 16-12-2008. Με τη σειρά που "έφυγαν".

Δεν τους έζησα, δεν ήταν φίλοι μου, ήταν όμως πνευματικοί μου δάσκαλοι, εν αγνοία τους. Ελάχιστες ήταν οι φυσικές επαφές μου μαζί τους. Συνοπτικά τις αναφέρω.

¶γγελος Ελεφάντης. Νοέμβρης 2006. Χτυπάει το κινητό μου. "Είμαι ο ¶γγελος Ελεφάντης, μου μίλησε για σας ο Δραγασάκης και σας ζητώ να γράψετε ένα άρθρο στα Ενθέματα της Αυγής για το θέμα του Κάβο Σίδερο, 3000-3500 λέξεις. Προθεσμία μια βδομάδα. Μπορείτε;" Τρελή χαρά, αλλά και κάποια αμηχανία, ένεκα του πληθυντικού. "Ο ¶γγελος Ελεφάντης! Πόσο χαίρομαι. ¶γγελε, δεν ξέρεις τι πνευματικές απολαύσεις μου χαρίζεις επί τρεις συναπτές δεκαετίες, τα κείμενά σου έπρεπε να διδάσκονται στα σχολειά, να μαθαίνουν τα παιδιά να σκέφτονται και να γράφουν...". Με έκοψε, έκοψε και τον πληθυντικό. Κλείσαμε κι έμεινα αμφίθυμος, κορδωμένος απ’ τη τιμή και κυρτωμένος απ’ την ευθύνη. Δεν μ' άφησε να του πω για την σχεδόν ηδονική προσμονή μου να περιμένω τον "Πολίτη", την "Εποχή", την "Αυγή" να τον διαβάσω. Και οποία απογοήτευση αν συνέβαινε, και συνέβη μερικές φορές, "Πολίτης" χωρίς Ελεφάντη. Τι μ' άρεσε πέρα απ’ το απαράμιλλο ύφος. Η καθαρότητα, ως απόσταγμα επίπονης σκέψης, πλατιάς μόρφωσης. Η δυνατότητα να μυεί χωρίς να παρασύρει. Πάντοτε έδινε στον αναγνώστη τη δυνατότητα, αλλά και την ευθύνη να διαφωνήσει, να αναστοχαστεί, να πάει παραπέρα. Σαρώνοντας συνεχώς τα αυτονόητα για δικούς και αντιπάλους, έχτιζε και ανανέωνε συνεχώς την ταυτότητα της Αριστεράς, διεκδικώντας την ηγεμονία των ιδεών της σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς.

Έκτοτε ανταλλάξαμε e-mail, τηλέφωνα, μου ξανάβαλε στα "ενθέματα" ένα αρθράκι για το Οροπέδιο του Καθαρού στο Λασίθι, τον ευχαρίστησα με κάποια ποιήματα, "δεν είμαι αρμόδιος να τα κρίνω, αλλά σου προτείνω να είσαι ο ανθολόγος του μήνα στην Αυγή, τον Απρίλιο του 2007. Βάλε και κρητικά αν θες". Έβαλα Κορνάρο και Κωστή Φραγκούλη. Τελευταία επαφή ένα μακρύ τηλέφωνο, συζήτηση για το βιβλίο Ιστορίας της Μαρίας Ρεπούση, για να ‘ρθει να μιλήσει στη Σητεία. Θα 'ρθω μου λέει αλλά θέλω να μιλήσω για την Αντίσταση. Δεν το έτρεξα, βιάστηκε κι αυτός να "φύγει", δεν έγινε.

"...Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν χρήματα για την ενίσχυση του περιοδικού "ο Πολίτης", έγραφαν οι εφημερίδες την ημέρα της κηδείας του ¶γγελου.

Λευτέρης Παπαγιαννάκης. ¶λλο ίνδαλμα αυτός. Δεν ξέρω πόσες δεκάδες φορές, τον έχω αναφέρει γραπτά και προφορικά για την εργασία του, μαζί με τον Αρθούρο Ζερβό, για το ενεργειακό της Κρήτης. Μέσα δεκαετίας του 1990, προσπαθούν να μας καρφώσουν στον Αθερινόλακκο, πέραν πάσης λογικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής ένα μαζουτοφόρο εργοστάσιο. Αντιστεκόμαστε και βρήκαμε στο Λευτέρη, το μάννα των επιχειρημάτων. Η Κρήτη μπορεί, συνδυάζοντας ΑΠΕ και αποθήκευση της ενέργειας σε αντλησιοταμιευτήρες νερού αναστρέψιμης λειτουργίας, να απεξαρτηθεί σταδιακά απ’ τα ορυκτά καύσιμα. Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί και αλλού μπορεί και στην Κρήτη. Πρότειναν τρία σενάρια. Ένα αισιόδοξο χωρίς νέο συμβατικό εργοστάσιο, ένα ρεαλιστικό μ’ ένα νέο συμβατικό εργοστάσιο, κι ένα απαισιόδοξο με δυο συμβατικά εργοστάσια. Όλα τα σενάρια πάντως είχαν ως στόχο την απεξάρτηση. Κάναμε κόμπο την εργασία του Λευτέρη και του Αρθούρου διεκδικήσαμε το αισιόδοξο σενάριο. Παλέψαμε, χάσαμε. 13 χρόνια μετά τα πράγματα είναι πιο άσχημα κι απ’ το απαισιόδοξο σενάριο. Ας όψεται το εγχώριο πετρελαϊκό λόμπι μα κυρίως η κατηφορική αδράνεια του πολιτικού συστήματος κεντρικού και αυτοδιοικητικού, που κατά τα άλλα ομνύει στην αειφορία...

2006 συναντώ το Λευτέρη στις προκαταρκτικές συνάξεις του ομίλου που τελικά ονομάστηκε ΑΡΣΗ, με φιλοδοξία να "σηκώσει" την ΑΡιστερά ΣΗμερα. Μέσα απ’ την ΑΡΣΗ παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ένα νομοσχέδιο, όπλο για μια αριστερά που την ενδιαφέρει να αλλάξει τον κόσμο σήμερα και που γι αυτό το λόγο την ενδιαφέρει η εξουσία. Βλέπω στο Λευτέρη το πρότυπο του τι σημαίνει να είσαι αριστερός σήμερα. Δυστυχώς όμως η Αριστερά που θα αξιοποιούσε τέτοιες προγραμματικές επεξεργασίες και τέτοιους ανθρώπους δεν υπάρχει.
Υπάρχει η αριστερά της καταγγελίας, η αριστερά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με κινήματα και ποσοστά, αλλά όχι η αριστερά των λύσεων. Ο Λευτέρης αντιμετωπίστηκε εχθρικά απ’ την πλειοψηφία του Συνασπισμού.
Σε κάποια συνάντηση πήρα το τηλέφωνό του, για να έρθει κι αυτός στο Λασίθι να μιλήσει για την παιδεία.
Πάλι δεν το έτρεξα, πάλι βιάστηκε κι εκείνος... Δεν έγινε.
"...Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στον λογαριασμό της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου", έγραφαν οι εφημερίδες την ημέρα της κηδείας του Λευτέρη.

Νικήτας Λιοναράκης. Φοιτητής, άκουγα το όνομα του στο Ρήγα. 5 χρόνια μεγαλύτερος εκείνος, δεν συναντηθήκαμε. Χρόνια μετά, τη δεκαετία του ’80, προσπαθούσα να τον ακούσω στο κρατικό ραδιόφωνο, δεν έπιανε τότε καλά στη Σητεία, να πάρω ιδέες απ’ την άλλη φωνή της επαρχίας, που αυτός πρωτοπόρος είχε βαλθεί να αναδείξει. Το “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα” δεν ήταν γι αυτόν σύνθημα. Ως δημοσιογράφος, στην εκπομπή του «Στις γειτονιές της Ελλάδας», είχε βαλθεί να αντιστρέψει την ιεραρχία κέντρου-περιφέρειας, αναδεικνύοντας προβλήματα, αλλά και παραδειγματικές προσπάθειες που συνέβαιναν μακριά απ’ το κέντρο. Προσπάθειες της αυτοδιοίκησης αρχικά και αργότερα της κοινωνίας των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων. ¶νθρωπος της δράσης, άφησε ως τελευταίο εκβάν το συντονισμό 800 μη κυβερνητικών οργανώσεων για να περάσουν στο Σύνταγμα τα δικαιώματα της κοινωνίας των πολιτών, της μοναδικής ίσως ελπίδας ανανέωσης του πολιτικού συστήματος.

Σ' αυτή την τελευταία προσπάθεια συναντηθήκαμε. Η Οικολογική Ομάδα Σητείας ήταν μια απ' τις οργανώσεις που τον έκαμαν να καμαρώνει "απ’ τη Σητεία ως τον Έβρο...". Ψάχνοντας τα mail μου βρήκα το τελευταίο με ημερομηνία 2.10.2006:

"Αγαπητέ Ανηψητάκη Αντώνη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και οι οργανωτές της Ημερίδας με θέμα "Κοινωνία Πολιτών-Σύνταγμα-ΜΚΟ", προχώρησαν σε μια ενδιαφέρουσα καινοτομία. Ζήτησαν από στελέχη των ΜΚΟ και της "Καμπάνιας των 700 ΜΚΟ για την Συνταγματική αναβάθμιση της Κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεών της", να αναλάβουν να οργανώσουν και να διευθύνουν τις εργασίες των workshops που θα γίνουν στα πλαίσια της Ημερίδας. Τα στελέχη αυτά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ! Ούτε, φυσικά, όσοι θα προσκληθούν ως εισηγητές.
Στα πλαίσια αυτά σου ζητώ να συμμετάσχεις, ως εισηγητής, στο παρακάτω workshop.
Έχει τον τίτλο, "ΜΚΟ κόμματα και πολιτική. Διακριτοί ρόλοι". Υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Βερνίκος.
Στην Ημερίδα θα παρευρεθούν εκατοντάδες εκπρόσωποι ΜΚΟ, άλλοι ειδικοί και τεχνοκράτες και τα αρμόδια για την εκπόνηση του "κυβερνητικού προγράμματος" του ΠΑΣΟΚ στελέχη.
Την ίδια συμμετοχή θα έχει η Καμπάνια και στις ανάλογες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα που θα θελήσουν να προβληματιστούν για τις θεσμικές αλλαγές υπέρ της κοινωνίας των πολιτών που θα πρέπει να περιλάβουν στα "κυβερνητικά προγράμματά" τους.

Φιλικά
Νικήτας Λιοναράκης
Υ.Γ. Απάντησέ μου με μέιλ για να οριστικοποιήσουμε την συμμετοχή"

Δεν απάντησα. Δεν τόλμησα την υπέρβαση, μέλος τότε της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Διάλογος θα 'ταν, δεν θα 'ταν προσχώρηση...

"...Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να προσφερθούν δωρεές στην Greenpeace" έγραφαν οι εφημερίδες την ημέρα της κηδείας του Νικήτα.

Τρεις συναντήσεις που δεν έγιναν και δεν θα γίνουν ποτέ, έγιναν τύψεις και λέξεις, δωρεά στο κόμμα των Αγγέλων. Αντί στεφάνου.

Τα ονόματά τους, ¶γγελος, Λευτέρης, Νικήτας σηματοδοτούν μια Αριστερά με ήθος, ελεύθερη, νικηφόρα. Με αρχές, με πρόγραμμα, ακτιβίστρια. Με έγνοια να κάνει τη θεωρία κυβερνητικό πρόγραμμα και κινηματική δράση. Πόσος καιρός θα μας πάρει άραγε ακόμη για να φτιάξουμε ένα κόμμα της πληθυντικής αριστεράς που θα συστεγάζει τέτοιους ανθρώπους για να απολαμβάνουμε το διάλογο, τη διαφωνία και να συνθέτουμε εν τέλει τον πλούτο ιδεών σ’ ένα σχέδιο που θα το μετρήσουμε δοκιμάζοντας το; Μακάρι ένας τέτοιος σχηματισμός να ήταν απ' τα ζητούμενα της προγραμματικής συζήτησης που διεξάγεται σήμερα στην Αριστερά. Δυστυχώς δεν είναι.

Στον άλλο κόσμο που βιάστηκαν να πάνε, μακάρι να μην έγιναν σύννεφο. Τους φαντάζομαι να 'χουν συστήσει αυτό το κόμμα των Αγγέλων. Κι έχω ενδείξεις πως ήδη συμμετέχουν σε κυβέρνηση. Υπουργός Πολιτισμού ο ¶γγελος, Παιδείας ο Λευτέρης, Τύπου & Μέσων Ενημέρωσης ο Νικήτας. Αλλιώς δεν εξηγείται η σπουδή του Χρήστου Παπουτσάκη (1934, 9-3-2009) να κλείσει εδώ το ΑΝΤΙ. Πήγε κοντά τους για να το εκδώσει εκεί. Γιατί η δημοκρατική αριστερά, έστω κι αν κυβερνά με κόμμα Αγγέλων, χρειάζεται απαραιτήτως την ΑΝΤΙπολίτευση της.

Σητεία, 1-4-09
Αντώνης Ανηψητάκης

Ελένη Σκάβδη
Ελσκα , 2009-04-23 14:16:31
Αγαπητέ Αντὠνη... Δεν σε γνωρίζω, όμως με συγκίνησες πολύ με το άρθρο σου... Και για τον Αγγελο, που γνωρίζω από το 1981, από τον Πολίτη και τον 15θήμερο μαζί, μετά από το στήσιμο της ΕΠΟΧΗΣ και τέλος την ΑΥΓΗ, και για τον Νικήτα... Με τον οποίο συνυπήρξα στο Ρήγα από τη 10ετία του 70, και τα κινήματα της γειτονιάς στην Αθήνα...  
Τον Λευτέρη ήξερα καλά από τα κείμενα και τη δουλειά του για τον Σιδηρόδρομο.. 
Προσυπογράφω λοιπόν τη σκέψη και μαζί το σεβασμό σου για του φευγάτους αγαπημένους μας... 
Ελένη

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 27 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227843
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.