ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΑΥΙΔ - ΓΟΛΙΑΘ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
spookykat , Τρίτη, 22 Ιούνιος 2004

Αγρότης στον Καναδά εναντίον της Monsanto

ΚΑΝΑΔΑΣ 2004:
Την προηγούμενη Παρασκευή το Ανώτατο δικαστήριο του Καναδά εξέδωσε την τελική απόφαση πάνω σε μια επτάχρονη διαμάχη μεταξύ της μεγαλύτερης και βλαβερότερης εταιρείας βιοτεχνολογίας, της Monsanto και του Percy Schmeiser ενός Καναδού αγρότη. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Percy παραβίασε τα δικαιώματα της πατέντας της Monsanto με το να καλλιεργήσει γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη (Round-up Ready Canola) στην γη του. Ξεχάστε το γεγονός ότι ο Percy δεν φύτεψε κανένα σπόρο της Monsanto. Ότι ήταν οι σπόροι του αυτοί που επιμολύνθηκαν από τους GM Canola και ότι δεν ήξερε καν ότι η σοδειά του είχε μολυνθεί! Ξεχάστε τα όλα αυτά, ο Percy καταπάτησε τα ‘πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας’ της Mosanto!!!

Αυτό το περίεργο τέχνασμα του νόμου που καταδιώκει ανθρώπους όταν μολύνεται η ιδιοκτησία τους πάει πίσω στο 1991 όταν πέρασε ένας Ομοσπονδιακός νόμος στον Καναδά σύμφωνα με τον οποίο οι πατέντες έχουν πλεονέκτημα έναντι των δικαιωμάτων των αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι εάν η σοδειά ενός αγρότη επιμολυνθεί από GM σπόρους τότε ο αγρότης είναι ενδεχομένως υπόχρεος να πληρώσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας αφού ‘ωφελήθηκε’ από την τεχνολογίας της! Ο Terry Boehm, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνεταιρισμού των Αγροτών του Καναδά είπε: ‘Αυτή η κατάσταση μας οδηγεί ακόμα πιο πέρα όταν οι εταιρείες θα ελέγχουν τους σπόρους και οι αγρότες θα χάσουν το δικαίωμα να τους αποθηκεύουν’.

Βέβαια τα νέα δεν ήταν τόσο καλά για την Μοσάντο. Το Ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια παλιότερη απόφαση η οποία έλεγε ότι ο Percy έπρεπε να πληρώσει τα κέρδη του από τη σοδειά του 1998 – περίπου $20,000 Καναδικά δολάρια- γιατί ο Percy δεν ήξερε ότι καλλιεργούσε GT Canola. Επίσης δεν χρειάστηκε να πληρώσει ούτε σεντ από τα δικαστικά έξοδα στη Μοσάντο αφού δεν επωφελήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογίας της. Ο Percy πιστεύει ότι κέρδισε ηθικά και ότι η Μοσάντο θα ‘δυσκολευτεί να καταδιώκει αγρότες για καταπάτηση των δικαιωμάτων των πατέντων της. Θα χρειάζεται τώρα να αποδεικνύουν ότι ο αγρότης επωφελήθηκε από την καλλιέργεια του RR Canola. Το δικαστήριο γνωστοποίησε ότι τα κέρδη μου ήταν ίδια όταν καλλιεργούσα συμβατική και όταν Γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη οπότε θα είναι δύσκολο να ισχυριστεί η Μοσάντο στο μέλλον ότι ο αγρότης έβγαλε περισσότερα χρήματα με την εκμετάλλευση του προϊόντος της.

Αυτή η απόφαση μπορεί να αφαίρεσε το ‘δόντι’ από την πατέντα τους. Πιστεύω επίσης, ότι η Μοσάντο θα αντιμετωπίσει προβλήματα αξιοπιστίας αργότερα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Μοσάντο είναι ιδιοκτήτρια του φυτού και εγώ το παραβίασα με το να υπάρχει στο χωράφι μου. Με την ιδιοκτησία έρχεται η ευθύνη και υποθέτω ότι πολλές αγωγές από αγρότες εναντίον τους για επιμόλυνση των καλλιεργειών τους στο μέλλον θα δικαιώνονται’. Όμως ο Percy πρέπει να πληρώσει για τα δικά του δικαστικά έξοδα και ο μόνος λόγος που συνέχισε τον αγώνα και κατάφερε να αποπληρώσει την υποθήκη του σπιτιού του ήταν λόγω των υποστηρικτικών δωρεών, πράγμα που σημαίνει φυσικά ότι άλλοι αγρότες απλά δεν έχουν τα χρήματα ή τον χρόνο για να παλέψουν δικαστικά. Ο Percy επίσης έχασε δουλειά μιας ζωής. Τα τελευταία 50 χρόνια αποταμίευε του σπόρους από τις καλύτερες σοδειές του, κάτι που οι αγρότες κάνουν εδώ και χιλιετίες για να παράγουν πιο βελτιωμένους σπόρους κατάλληλους για καλλιέργεια στις τοπικές συνθήκες. Τώρα αυτή του η δουλειά έχει επιμολυνθεί από Γ.Τ. Και εάν κάποιος θέλει να αγοράσει καινούργιους σπόρους, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να τους αγοράσει από τη Μοσάντο η οποία έχει καταφέρει μετά από χρόνια εξαγοράς των άλλων εταιρειών να είναι η δεύτερη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής σπόρων. (περισσότερα: http://www.percyschmeiser.com/)

...εντωμεταξύ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2004:
Εγκρίθηκε από τη Γερμανική Βουλή ο νέος νόμος, που επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων φυτών, ενώ παράλληλα επιβάλει αυστηρές ποινικές κυρώσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί της ασφάλειας των τροφίμων. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι συμβατικοί καλλιεργητές μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις αν επιμολυνθούν. Οι παραγωγοί που θα καλλιεργήσουν γενετικώς τροποποιημένα φυτά υποχρεούνται να καταγράφουν σε μια εθνική βάση δεδομένων. Θα τιμωρούνται με πρόστιμα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με ποινική φυλάκιση έως 5 χρόνων για παραβάσεις της εθνικής νομοθεσίας. Ο ίδιος νόμος υποχρεώνει τη σήμανση όλων των συστατικών που προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένα φυτά, ακόμα και στα εστιατόρια και στις καντίνες (Πηγή : Bioagricoltura, 21/05/04).

Μπαζιωτόπουλος Παναγ
Επισκέπτης , 2005-03-10 14:09:41
Κύριοι, υπάρχει έστω ένα στοιχείο από τα αναφερόμενα που να αφορά την υγεία κανενός στο συγκεκριμένο άρθρο. 
 
Εδώ υπάρχει σύγκρουση μεταξύ μίας εταιρείας κατασκευής σπόρων (βιοτεχνολόγοι) που χρεώνει τον αγλέωρα για τους σπόρους της και ένας αγρότης που την πάτησε χωρίς να φταίει. 
 
Το δικαστήριο πολύ καλά έκανε και τελικά τον αθώωσε. 
 
Όμως το αναφερόμενο θέμα (θέμα κόστους) με τους μεταλλαγμένους σπόρους αφορά το ίδιο και τους μη μεταλλαγμένους ή βελτιωμένους σπόρους διότι όλοι οι σπόροι κύριοι είναι πλέον μεταλλαγμένοι και αυτή είναι η μόνη αλήθεια. 
 
Όλοι γνωρίζουν την εταιρεία Αγροτικός Οίκος Σπύρου στην Ελλάδα. Έχει κατηγορηθεί για την πώληση μεταλλαγμένων σπόρων στο παρελθόν αλλά συνεχίζει να πουλά διότι κάνει επαγγελματικά τη δουλειά της και λειτουργεί νόμιμα. 
 
Επιπλέον για τους ικανούς και τους ευφυείς υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι που δεν χρεώνουν καθόλου ενώ ανταλλάσσουν γνώσεις για τη βελτίωση των σπόρων χωρίς την ανάγκη χρήσης βιοτεχνολογικών μεθόδων ή έστω προτείνουν ήπιες μορφές τους. 
 
Όσοι διαβάζουν στο διαδίκτυο το ξέρουν. 
 
Κύριοι, το θέμα με τα μεταλλαγμένα είναι βασικά θέμα μεγαλοκαπιταλισμού και μικροϊδιοκτησίας, είναι θέμα πολιτικής οικονομίας.  
 
Όμως και οι μικροί έχουν σήμερα πολλά περισσότερα μέσα για να αντισταθούν από ότι στο παρελθόν. 
 
Ας τα χρησιμοποιήσουν αποφεύγοντας την παραφιλολογία για την καταστροφή που έρχεται από τα μεταλλαγμένα… 
 
Ως χώρα με ελάχιστους επιστήμονες επι του συγκεκριμένου αντικειμένου (όλοι σπουδάζουν δικηγόροι και γιατροί λες και τους χρειαζόμαστε…) αντί να ακούμε τι γίνεται σε χώρες που η βιοτεχνολογία οδηγεί προς τα εμπρός μουλαρώνουμε και κοιτάμε πως θα δημιουργήσουμε οικοτεχνία μαγισσών ώστε οι μεγαλοκαπιταλιστές όταν έλθουν να μην βρουν κανένα από μας ζωντανό… Μπράβο μας… “Και αν βρουν δούλος θα είναι ή με δούλου ψυχή…” αλλά δεν θα τρώει μεταλλαγμένα… μονο πατατάκια , γαριδάκια, φουντούνια… και θα καπνίζει για να πηγαίνουν τα σεκλέτια κάτω… 
 
Μπαζιωτόπουλος Παναγιώτης 
6932 288185 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 22 Ιούνιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 131 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54568155
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.