ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
¶μεση Δημοκρατία ή Έμμεση με Ολίγη; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Απόψεις
Δήμος Τσαντίλης , Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2009

Του Δήμου Τσαντίλη

Είναι το Ευρωκοινοβούλιο δημοκρατικό; Ως ένα βαθμό, ναι. Οι 736 βουλευτές του (22 Έλληνες) εκλέγονται (σχεδόν) ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Η εκλογικές περιφέρειες, τα εθνικά κράτη. Όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένα Κοινοβούλιο όπως όλα τα άλλα. Οι αρμοδιότητές του είναι περιορισμένες και οι Βρυξέλλες πολύ μακριά για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προτείνει νομοθεσία και η δικαιοδοσία του περιορίζεται στις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα από τα κράτη μέλη. Ιδού, λοιπόν, οι δύο κύριοι λόγοι για το "δημοκρατικό έλλειμμα" στην λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν παύουν συνεχώς να αλλάζουν. Αν κανείς συνοψίσει την ιστορική εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παρατηρήσει ότι οι αρμοδιότητές του διευρύνονται αργά, αλλά σταθερά. Από συμβουλευτικό όργανο με μέλη διορισμένα από τα εθνικά Κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες των κρατών μελών και μοιράζεται εξ ίσου τις νομοθετικές αρμοδιότητες με το Συμβούλιο των Υπουργών. Το δημοκρατικό έλλειμμα, ωστόσο, παραμένει και πολλοί είναι αυτοί που λένε, ότι σε μια γεωγραφικά τόσο εκτεταμένη και οικονομικά και πολιτισμικά τόσο ανομοιογενή ένωση κρατών, δεν είναι ποτέ δυνατόν να εξαλειφθεί πλήρως. Αν στο Ευρωπαϊκό δημοκρατικό έλλειμμα μάλιστα προστεθεί το δημοκρατικό έλλειμμα των εθνικών κυβερνήσεων, τότε αποκτούμε σε ένα πανευρωπαϊκό δημοκρατικό έλλειμμα στο τετράγωνο.

Τι πρέπει να γίνει; Δεν είναι λίγοι στο ακροδεξιά και την ακροαριστερή περιοχή του πολιτικού φάσματος ανακαλύπτουν ξανά την ξεχασμένη γοητεία των δημοψηφισμάτων, ιδίως όταν ελπίζουν σε μια νίκη των ΟΧΙ. Εμπλουτίζουν, άραγε, τα δημοψηφίσματα την έμμεση αντιπροσωπευτική δημοκρατία; Εν πρώτοις, η διεξαγωγή τους δεν είναι σήμερα παντού εφικτή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το Σύνταγμα δεν προβλέπει τέτοιου είδους διαδικασίες. Στην Ιρλανδία, αντιθέτως, τις απαιτεί. Τυχεροί Ιρλανδοί; Πρέπει άραγε τα Συντάγματα να αλλάξουν ώστε να νομιμοποιούν παντού τα δημοψηφίσματα; Θα έπρεπε αν τα δημοψηφίσματα ήσαν δημοκρατικά. Είναι όμως; Κατά την γνώμη μου, όχι. Τα δημοψηφίσματα δεν είναι η κορύφωση της Δημοκρατίας, όπως πολλοί αφελώς πιστεύουν, αλλά έκφραση της τυραννικής λογικής του "Ναι, ναι ή ου, ου".

Πού βλέπω την Τυραννία; Σκεφθείτε, αν ο Λαός αποφάσιζε με δημοψηφίσματα, μόνος και ανεξάρτητα από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του, θα είχαμε ακόμη την ποινή του θανάτου, δεν θα είχαμε ενταχθεί στην ΕΟΚ, θα πληρωνόμαστε ακόμη σε δραχμές, η ομοφυλοφιλία και η μοιχεία θα ήσαν έγκλημα, η περιβαλλοντική νομοθεσία θα ήταν κουτσή και στις ταυτότητές μας θα αναγραφόταν φαρδιά-πλατιά το θρήσκευμά μας. Νοιώσατε, μήπως, ένα ρίγος να διαπερνά την ραχοκοκαλιά σας, διαβάζοντας τις γραμμές αυτές; Το ίδιο και εγώ γράφοντάς τες.
 
Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 142 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54601783
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.