ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ασφάλεια τροφίμων, κλιματική αλλαγή και υγεία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Υγεία
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2009

1) Εισαγωγή:
Ασφάλεια τροφίμων σημαίνει δημιουργία όρων και προϋποθέσεων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από το στάβλο ή αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι, ώστε το τελικό προϊόν να είναι ποιοτικό και υγιεινό. Η παραγωγική διαδικασία ενός ζωοκομικού προϊόντος περιλαμβάνει όλα τα στάδια από την εκτροφή των ζώων στο στάβλο (ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, νερό κ.λ.π.) τη σφαγή του ζώου ή τη συλλογή του γάλακτος, ανάλογα με την παραγωγική κατεύθυνση, την όποια επεξεργασία - μεταποίηση και τυποποίηση μέχρι το στάδιο κατανάλωσης.
Είναι σημαντικό να μπορεί να παρακολουθείται και να ελέγχεται η παραγωγική αυτή διαδικασία με ενιαίο και αδιάσπαστο τρόπο, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τυχόν παραλείψεων ή λαθών.
Η ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή αποτελούν όλο και μεγαλύτερο μέλημα των Ευρωπαίων πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων και διεθνών εμπορικών οργανισμών.
Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αιτία αυτής της ιδιαίτερα αυξημένης προσοχής στα θέματα της ασφάλειας τροφίμων για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας δεν είναι άλλη από το σημαντικό αριθμό κρίσεων σχετικών με την ασφάλεια τροφίμων, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αρκετές από αυτές τις κρίσεις κινδύνευσε η ανθρώπινη υγεία ή και έπαθε βλάβη ο άνθρωπος.

2) Oι ανισορροπίες διατροφής:
O πλανήτης μας σήμερα, χαρακτηρίζεται από την αφθονία και την ποικιλία των αγαθών, αλλά ταυτόχρονα μαστίζεται από δύο σύγχρονες μάστιγες: τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία. Πραγματικά είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας.
Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια κόσμου στις φτωχές περιοχές του πλανήτη δίνουν καθημερινά αγώνα για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην τροφή, εκατομμύρια άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες απολαμβάνουν την αφθονία των αγαθών και πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και προβλήματα υγείας.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, το γεγονός ότι, ο πρώτος από τους 8 Αναπτυξιακούς στόχους της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 2000, αναφέρεται στην Εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας στο 50% μέχρι το 2015. Τα παρακάτω νούμερα επαληθεύουν την διατροφική ανισότητα:
1) Περισσότερα από 850 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο
2) Δύο δισεκ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών. 3) 40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο. 4) 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 5) Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί θα ευθύνονται για το72% των θανάτων παγκοσμίως. 6) 17.000 παιδιά την ημέρα και 5.000.000 παιδιά το χρόνο πεθαίνουν από υποσιτισμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο 7) Στις Η.Π.Α περισσότερο από το 40% των παραγομένων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια με κόστος από 100 δις δολάρια για την αμερικάνικη κοινωνία.

3) Κλιματική αλλαγή -διατροφή και υγεία:
Oι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την γεωργική παραγωγή και την διαθεσιμότητα τροφής. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις θα εξασθενούν τις συγκομιδές, τα κοπάδια θα πεθαίνουν, τα αποθέματα νερού για πόση και υγιεινή θα μειώνονται. Δύο από τους βασικούς κινδύνους της αλλαγής του κλίματος σχετίζονται με την διατροφή και είναι το νερό και η εξασφάλιση τροφής.
Η αποξηραμένη και ραγισμένη γη δεν μπορεί να θρέψει ένα παιδί ή να σιτίσει ένα ενήλικα. Όταν ένα ήδη εξαθλιωμένο κράτος βιώνει την ξηρασία, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και εκτεταμένες. ¶γονα χωράφια, ζώα.
Οι κλιματικές αλλαγές τελικά απειλούν τη διατροφή και την υγεία των φτωχών σ' όλο τον κόσμο. Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να φέρουν πλημμύρες ή ξηρασία, παράγοντες που είναι δυνατό να αποδεκατίσουν τα αποθέματα τροφίμων σε μια περιοχή. Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν επίσης όχι μόνο τις σοδειές, αλλά περιορίζουν και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η αύξηση της θερμοκρασίας και η ελάττωση των βροχοπτώσεων, θα μειώσουν τις σοδειές σε πολλές από τις ευπαθείς περιοχές. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, να μην μπορούν να παράγουν ή να αγοράζουν την τροφή τους.
Τα βιοκαύσιμα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ωστόσο τα οφέλη ίσως αντισταθμιστούν από σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, αναφέρει ο ΟΗΕ στην πρώτη του μεγάλη έκθεση για τη βιοενέργεια. Η Ε.Ε πρόσφατα αποφάσισε τα βιοκαύσιμα ν' αντιστοιχούν στο 10% των καυσίμων έως το 2020 ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο επεξεργάζεται πρόταση που θα επταπλασιάσει την παραγωγή βιοκαυσίμων έως το 2022.
Το πρόβλημα της εξασφάλισης τροφής και της κάλυψης των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού της γης αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και έρευνας εδώ και πολλές δεκαετίες. Συνεχώς γίνονταν προσπάθειες για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής όπως τις δεκαετίες του '60-'70 με την "Πράσινη Επανάσταση" οπότε και επιτεύχθηκε αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού και σταριού με βιοτεχνολογική αναπαραγωγή νέων φυτικών ειδών. Η άποψη ότι η βιοτεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία καλλιεργειών που θα αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή τροφής αμφισβητείται από αρκετούς. Η αποδοχή ή όχι της συμβολής της βιοτεχνολογίας στην εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας τροφής για όλο τον πληθυσμό απαιτεί και γνώση οικονομικών και πολιτικών καταστάσεων, αλλά σαφώς και περαιτέρω επιστημονική έρευνα για το αν όντως μπορεί πραγματικά να συνεισφέρει αποτελεσματικά και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πείνας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στη γη.

4) Προστασία καταναλωτή:
Η ασφάλεια τροφίμων και η προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή αποτελούν όλο και μεγαλύτερο μέλημα των Ευρωπαίων πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων και διεθνών εμπορικών εταίρων και εμπορικών οργανισμών.
Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές αρχές της Ε.Ε.,βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε.
Η αιτία αυτής της ιδιαίτερα αυξημένης προσοχής στα θέματα της ασφάλειας τροφίμων για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας δεν είναι άλλη από τον σημαντικό αριθμό κρίσεων σχετικών με την ασφάλεια των τροφίμων (π.χ. σπογγώδης εγγεφαλοπάθεια βοοειδών, διοξίνες, ακρυλαμίδιο, χρωστικό ερυθρό του Σουδάν, κ.α), που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στα όρια της Ε.Ε. Σε αρκετές από αυτές τις κρίσεις κινδύνευσε η ανθρώπινη υγεία ή και έπαθε βλάβη ο άνθρωπος. Φυσικό επακόλουθο ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα την ανάπτυξη νομοθεσίας που θα προλαμβάνει τέτοιες διατροφικές κρίσεις.

Πηγές: 1) Περιβάλλον & Δίκαιο (4/2008). 2) Περιβάλλον διατροφή & ποιότητα ζωής. 3) Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα διατροφής (Αθήνα, 18-10-2008) 4) Kennedy P. (Παγκόσμια γεωργία και η επανάσταση στη βιοτεχνολογία)

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβ/γος

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547997
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.