ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Θριασί Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2009

Τραπέζι Εργασίας
"Η βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Θριασίου Πεδίου"
1/4/2009 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Ελευσίνας

Απολογισμός και Συμπεράσματα

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας και τον Δήμο Ελευσίνας διοργάνωσε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Περιβάλλον "Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις-Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020" τραπέζι εργασίας με θέμα "Η βιώσιμη διαχείριση των στερεών-υγρών αποβλήτων του Θριασίου Πεδίου" στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Πολιτισμού Ελευσίνας (ΚΠΕΠΕ) στην παραλία της Ελευσίνας.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι μέσω μιας σειράς τραπεζιών εργασίας να διαμορφωθεί ένα μακροπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης από κοινού με τους θεσμικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και τους εταίρους, για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής μέχρι το 2020. Στο τραπέζι εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, του Δήμου Ελευσίνας και του ΟΛΕ, των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, των βιομηχανιών και κάτοικοι της Ελευσίνας, ενώ για τις επιστημονικές διαστάσεις του θέματος τοποθετήθηκαν ερευνητές και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στο τραπέζι εργασίας την εναρκτήρια εισήγηση έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, Υπεύθυνος Πολιτικών του Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και συντονιστής του προγράμματος εκ μέρους της οργάνωσης, ο οποίος είπε ότι επιδίωξη της συνάντησης, εκτός από το επιστημονικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον της, είναι να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα διαλόγου που θα συμβάλει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική και κοινωνική αναγέννηση του Κόλπου της Ελευσίνας μέσα από τη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας και δέσμευσης για τη βιωσιμότητα της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που αποτελεί το όραμα των κατοίκων της εδώ και χρόνια.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Ελευσίνας, που αναφέρθηκε στη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στο Δήμο Ελευσίνας και επισήμανε ότι η ταφή των αποβλήτων ευθύνεται για ρύπανση του υπεδάφους σε έκταση 50.000 στρ, έκταση που αναλογεί στο μισό Θριάσιο Πεδίο, ενώ παράλληλα έχει υψηλό κόστος τελικής διάθεσης. Στη συνέχεια περιέγραψε την συμμετοχή του Δήμου Ελευσίνας στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων: δυο κέντρα διαλογής απορριμμάτων συσκευασίας (το Δημοτικό Κέντρο Ανακύκλωσης για τα ογκώδη οικιακά και το διαδημοτικό ΚΔΑΥ συσκευασιών), συμβάσεις με όλα τα συστήματα ανακύκλωσης και παράλληλη ενημέρωση (του κοινού πόρτα-πόρτα και των σχολείων) σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Στο πρώτο μέρος έγινε παρουσίαση της κατάστασης και προτάσεις βελτίωσης για τη Διαχείριση των αστικών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή Θριασίου/κόλπου Ελευσίνας. Ο Φ. Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης επισήμανε ότι σήμερα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις λύσεις αλλά και για τις υποχρεώσεις της χώρας ώστε να προωθηθεί η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων. Προωθώντας την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε ενέργεια, μειώνουμε τα απορρίμματα και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Οι εναλλακτικές τεχνολογικές επιλογές που έχουμε (πρόληψη, ανακύκλωση, εναλλακτική διαχείριση και κομποστοποίηση), καθώς και τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας επιβάλλουν να επιλέξουμε κάποια από αυτές τις τεχνολογίες σαν μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων μας. Επίσης αναφέρθηκε στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος PAYT μέσω προγράμματος LIFE+ σε 1500 οικογένειες στο Δήμο Ελευσίνας το 2009, που αφορά χρέωση ανάλογα με τη ποσότητα παραγωγής αποβλήτων.

Θετικά στοιχεία για το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απόβλητων λιπαντικών ελαίων (ΣΕΔ ΑΛΕ) στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου (με τη μεγαλύτερη ποσότητα εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας), Μάνδρας και Μαγούλας από το 2006 ως σήμερα έδωσε ο Γ. Δεληγιώργης, πρόεδρος του ΕΛΤΕΠΕ. Τόνισε την μεγάλη ρυπαντική ικανότητα των ΑΛΕ, λέγοντας ότι ένα λίτρο μπορεί να καλύψει 5 στρέμματα θάλασσας, δήλωσε ότι σήμερα ο στόχος συλλογής ΑΛΕ έχει υπερκαλυφθεί κατά 5% και ο στόχος αναγέννησης κατά 32%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ποσοστό αναγέννησης, δεδομένου ότι οδηγεί το 100% των συλλεγομένων ΑΛΕ σε αναγέννηση, γεγονός που αποτελεί μοναδικό επίτευγμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα το 2008 από το Θριάσιο συλλέχθηκαν συνολικά 1.227.100 κιλά ΑΛΕ (325.640 από το Δήμο Ελευσίνας, 652.340 από το Δήμο Ασπρόπυργου, 63.470 από το Δήμο Μάνδρας και 185.650 από το Δήμο Μαγούλας).

Τα στοιχεία για την ανακύκλωση των οικιακών μπαταριών έδωσε ο Η. Ορδόλης, Δ/ντής ΣΣΕΔ ΑΦΗΣ που δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι μπαταρίες αποτελούν μόνο το 0,2% των απορριμμάτων, αντιπροσωπεύουν το 20% των τοξικών ουσιών (μια μπαταρία μολύνει 400 λίτρα νερό), τα πράγματα είναι αισιόδοξα μιας και η Ελλάδα πέτυχε το 2008 το στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2012. Συγκεκριμένα από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί και ανακυκλωθεί 5.222 κιλά μπαταριών από το Δήμο Ελευσίνας, 7.630 κιλά από το Δήμο Ασπρόπυργου, 2.131 από το Δήμο Μάνδρας και 858 από το Δήμο Μαγούλας, ενώ εντυπωσιακή είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών.

Για το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης χρησιμοποιημένων συσσωρευτών οχημάτων μίλησε ο Ηρακλ. Βονδικάκης, Δ/ντής ΣΥΔΕΣΥΣ ΑΕ που επισήμανε ότι από την νομοθεσία είναι υποχρεωτικό οι συσσωρευτές να διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μόνο από επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια πώλησης και αντικατάστασης συσσωρευτών, με υποχρεωτική επιστροφή του παλαιού συσσωρευτή. Με τον τρόπο αυτό το κάδμιο, το νικέλιο και ο μόλυβδος των συσσωρευτών ανακυκλώνονται, ενώ αποφεύγεται η ρύπανση του εδάφους και των νερών από διαρροές και του αέρα από ανάφλεξη των συσωρευτών.
Στη συνέχεια ο κ. Βονδινάκης παρουσίασε και την εισήγηση του Γιώργ. Μαυριά, Δ/ντή της Ecoelastika για τα Συστήματα Εναλλακτικής διαχείρισης ελαστικών. Η διαχειριζόμενη ποσότητα μεταχειρισμένων ελαστικών στο Θριάσιο το 2008 ήταν 2.428 τόνοι (601 στο Δήμο Ελευσίνας, 1.587 στο Δήμο Ασπρόπυργου,139 στον Δήμο Μάνδρας και 102 στον Δήμο Μαγούλας). Το 20% προερχόταν από επιβατικά αυτοκίνητα και το 80% από φορτηγά και για τη περίοδο 2004-2008, το 80% των συλλεγόμενων ελαστικών προωθήθηκαν σε μονάδες μηχανικής κοκκοποίησης και αξιοποιήθηκαν σε διάφορες εφαρμογές, ενώ το υπόλοιπο 20% αξιοποιήθηκε ενεργειακά.

Στο δεύτερο μέρος ο αναπληρωτής καθηγητής Μ. Δασενάκης παρουσίασε την κατάσταση της ρύπανσης των υπογείων και επιφανειακών υδάτων του Θριασίου Πεδίου από μετρήσεις που διενεργεί επί σειρά ετών το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και ανέφερε ότι το Θριάσιο Πεδίο αποτέλεσε αντικείμενο δεκάδων επιστημονικών εργασιών λόγω του ιδιαίτερα επιβαρυμένου χαρακτήρα του. Αναφέρθηκε στις χρήσεις γης που έχουν συντείνει σε αυτό, κυρίως εταιρείες πετρελαιοειδών, ναυπηγεία, χαλυβουργεία, ΧΥΤΑ. Όσον αφορά την υφαλμύρωση του υδροφόρου του Πεδίου, έχει προχωρήσει σε μεγάλη απόσταση με αποτέλεσμα την απώλειά του σαν πηγή νερού. Παράλληλα παρατηρείται έντονη νιτρορύπανση προερχόμενη από τη γεωργία, τα αστικά λύματα, τη βιομηχανία καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρώδη, αμμωνιακά, υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο και αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Υψηλότερη τιμή υδραργύρου μετρήθηκε στην ευρύτερη ζώνη των ΕΛΠΕ αλλά κάτω από το όριο για το πόσιμο. Κατέληξε ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη όμως η προσπάθεια εξυγίανσης πρέπει να συνεχιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ πρότεινε τη χρήση ειδικών συστημάτων παρακολούθησης των χημικών ρυπάνσεων που ελέγχουν 15 φυσικοχημικές επιδράσεις.

Ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις φορέων, βιομηχανιών, πολιτών και το συμπέρασμα που προέκυψε για το κρίσιμο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο είναι ότι πρέπει να γίνει πρόσθετη προσπάθεια για την εξυγίανση των υδάτων και του εδάφους. Η ενίσχυση της πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων και η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, είναι η πολιτική που ελαχιστοποιεί την ποσότητα και αλλάζει ριζικά την ποιότητα των αποβλήτων, δημιουργεί ένα εναλλακτικό μοντέλο χρήσης των πόρων ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην αναδιοργάνωση των κοινωνικών σχέσεων και είναι τεχνικοοικονομικά πιο εφαρμόσιμη. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα αφορούν:
(α) την καύση καλωδίων που αποτελεί ακατάλληλη μέθοδο εξαιτίας των τοξικών αερίων που εκλύονται και
(β) την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων στα ρέματα που χρήζει κατάλληλης αστυνόμευσης.

Συνοπτικά οι προτάσεις που προέκυψαν από το τραπέζι εργασίας αφορούσαν την εναλλακτική διαχείριση και την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων με στόχο την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας.

Συμπερασματικά:
• Είναι απαραίτητο να ενταχθούν στα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων όλοι οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής ώστε να μειωθούν σε σημαντικό ποσοστό τα παραγόμενα απόβλητα. Σημαντική συμβολή στη μείωση των αποβλήτων που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Φυλής συνεισφέρει η οικιακή αλλά και η δημοτική κομποστοποίηση, σύμφωνα και με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τον Δήμο Ελευσίνας. Η βελτίωση της διαχείρισης των στερεών δημοτικών αποβλήτων μπορεί να βελτιώσει και τα οικονομικά των δήμων εξοικονομώντας πόρους από τις δαπάνες συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων τους.
• Η πολιτική της πρόληψης, ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά με σχετικά περιορισμένους πόρους από την πλευρά των δήμων.
• Ο περαιτέρω διαχωρισμός στην πηγή των ανακυκλώσιμων δημοτικών στερεών αποβλήτων ανακύκλωσης συσκευασιών (π.χ τέσσερεις ξεχωριστοί κάδοι ή ρεύματα για χαρτί, υπόλοιπα υλικά συσκευασίας, οργανικά υλικά και υπολείμματα) μπορεί να συνεπάγεται μεν για τις δημοτικές υπηρεσίες περισσότερες δυσκολίες σε θέματα συλλογής των υλικών αλλά έχει ως αποτέλεσμα μείωση των υπολειμμάτων και καλύτερη ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την απορρόφηση των υλικών από τη βιομηχανία σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.
• Παρά την ικανοποιητική πορεία των προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης των άλλων κατηγοριών αποβλήτων (ελαστικά, απόβλητα λιπαντικά έλαια, μπαταρίες και συσσωρευτές) φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για να βελτιωθούν οι αποδόσεις της ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, με την τοποθέτηση κάδων συλλογής μπαταριών σε κατάλληλα σημεία, την ευαισθητοποίηση του κοινού, και την στήριξη από όλους τους φορείς μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης των μπαταριών στην ευρύτερη περιοχή
• Οι συσσωρευτές οχημάτων πρέπει να διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μόνο από επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια πώλησης με υποχρεωτική επιστροφή του παλαιού συσσωρευτή.
• Απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που είναι αρκετά αποτελεσματικό.
• Η παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων καθώς και των περιβαλλοντικών παραμέτρων του Θριάσιου πρέπει να οργανωθεί σε μόνιμη και τακτική βάση για να υπάρξει σωστή διαχείριση.

Περισσότερες Πληροφορίες
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Φαξ: 210 822 8795
Email:
info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 49 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227400
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.