ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανοχύρωτοι απέναντι στα μεταλλαγμένα; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ε.ΚΑΤ.Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ , Πέμπτη, 17 Ιούνιος 2004

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ε.ΚΑΤ.Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2004
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Ανοχύρωτοι απέναντι στα μεταλλαγμένα"

Η Ε.ΚΑΤ.Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΚΕΠΠΥΕΛ εντόπισαν έστω και στο αρχικό στάδιο της σποράς, τις σπορομερίδες αραβοσίτου με ίχνη γενετικής τροποποίησης (ΓΤ) στα Γρεβενά που αφορούν έκταση 250 στρ. συμβατές με την ΚΥΑ 332657/16-02-2001 για τα επίπεδα 0-0,9 % και εκ τούτου δεν υφίστατο νομικά η υποχρέωση της σήμανσης. Όμως το επιτρεπτό όριο πρόσμιξης γενετικά τροποποιημένου οργανισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,5% και οι σπορομερίδες βρέθηκαν στον έλεγχο με 0,6%.

Επισημαίνουμε επιπλέον ως θετικό στοιχείο, το ότι μετά από πιέσεις παραγωγών –Καταναλωτικών Οργανώσεων, στις περιοχές επιμόλυνσης (που δεν είναι μόνο τα Γρεβενά και η Δράμα), η εταιρεία Pioneer Hi-Bred International δεσμεύθηκε να αποζημιώσει (1100 Euro/σάκκο για τα Γρεβενά ) τους παραγωγούς που θα καταστρέψουν τις επιμολυσμένες καλλιέργειες και να τους χορηγήσει εκ νέου καθαρό σπόρο αραβοσίτου.

Καταγγέλλουμε την τακτική των εταιριών Π. Υλικού να εισάγουν και να διαθέτουν τις σπορομερίδες τους στην αγορά, χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Ο Α' έλεγχος εκτελείται από ιδιωτικά εργαστήρια συμβεβλημένα με το ΥΠΓΕ.

Αν προκύψουν υποπτες σπορομερίδες εκτελείται Β' έλεγχος από Δημόσιο εργαστήριο (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και σε θετικά δείγματα δεσμεύεται ο σπόρος.

Είναι όμως πάγια τακτική των εταιρειών, επικαλούμενες επείγοντες εμπορικούς λόγους να προχωρούν στη διαθεση των σπόρων για σπορά αφού εγγυηθούν από μόνες τους την καταλληλότητα των σπόρων και δεσμεύονται για ανάκληση εκ των υστέρων των ύποπτων σπορομεριδίων από την αγορά,όταν προκύψουν δυσμενή στοιχεία στον Β' έλεγχο.

Η πιο πάνω τακτική εκτιμούμε ότι δημιουργεί προβλήματα και απαιτείται αναπροσαρμογή των διαδικασιών ελέγχου, γιατί (σίγουρα θα) ξεφεύγουν κατά την ανάκληση στη διαδικασία ιχνηλασιμότητας ποσότητες σπόρου και επίσης σε αγροτεμάχια στα οποία αν και συντάσσονται πρωτόκολλα καταστροφής κάποια στρέμματα ή φυτά (θα) ξεφεύγουν της καταστροφής.

Για την Ε.ΚΑΤ.Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ, που συνέβαλε σημαντικά στη κήρυξη των Γρεβενών ως Ελεύθερης Ζώνης, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυτόματη σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής των κανόνων σχετικά με την επισήμανση του Π.Υλικού και της αρσης του Μορατόριουμ στη πράξη.

Πράγματι, ενώ το δικαίωμα των καταναλωτών στη πληροφόρηση είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, η αποδοχή της "de facto" εισαγωγής και του μάρκετινγκ GMOs με πλάγιο τρόπο είναι κάτι άλλο.

Επ' αυτού ΚΑΛΟΥΜΕ:

  • το ΚΕΠΠΥΕΛ ως υπηρεσία ελέγχου και πιστοποίησης του Π.Υλικού, όπως κοινοποιεί έγκαιρα (πριν τον εφοδιασμό των γεωπονικών καταστημάτων) τα αποτελέσματα των αναλύσεων του A' & B'ελέγχου:
  • Ζητάμε διαφανείς διαδικασίες ελέγχου με συμμετοχή εκπροσώπων των καταναλωτικών οργανώσεων στα ελεγκτικά κλιμάκια
  • Ζητάμε στα πρωτόκολλα καταστροφής να τα υπογράφει πέραν του ΚΕΠΠΥΕΛ - της εταιρείας και του παραγωγού και ένας εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής η Καταναλωτικής Οργάνωσης της περιοχής.

Η Ε.ΚΑΤ.Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός αυτόνομου καταναλωτικού κινήματος, ικανού να ξεπερνάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν και να κινητοποιούνται ενάντια στα μεταλλαγμένα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, όσο μας είναι δυνατό και με τα μέσα που διαθέτουμε.
 
Δημοσκοπήσεις, έρευνες, αλλά και ο δημόσιος διάλογος δείχνουν ότι το κοινό των ευρωπαίων πολιτών τηρεί συντριπτικά και σταθερά απορριπτική στάση για τους Γ.Τ.Ο., όχι μόνο από ανησυχία για θέματα ασφαλείας αλλά και για ευρύτερες ευαισθησίες που αφορούν το περιβάλλον και τον έλεγχο των εταιριών στη διατροφική αλυσίδα.

Υπό το φως της επιχειρηματολογίας αυτής αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετούμαστε υπέρ της διατήρησης του ντε φάκτο μορατόριουμ για τους Γ.Τ.Ο.

Ε.ΚΑΤ.Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - Ε.ΚΑΤ.Ο. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Μ.Αλεξάνδρου 37, 51100 ΓΡΕΒΕΝΑ, Τηλ.24620 23491, Φαξ.24620 28741
e-mail:
grev100@yahoo.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566048
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.