ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
1ο Ελληνικό Συνέδριο Βιοτεχνολογίας με πορεία και ΜΑΤ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
spookykat , Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2004

 Από 10 έως 12 Ιουνίου διεξάχθηκε στην Αθήνα το 1ο Ελληνικό Συνέδριο Βιοτεχνολογίας από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Πολιτισμού του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων & της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με την χορηγία εταιρειών βιοτεχνολογίας όπως Bayer, Novartis, Roche, Pfiser, ΒioAnalytica, Medexis, Biovista, Boutari, Wyeth, Hellemco και άλλων φαρμακευτικών και εταιρειών βιοτεχνολογίας.

Πρόκειται για ένα συνέδριο που παρουσιάζονται όλες οι εξελίξεις του χώρου των βιο-επιστημών (ιατρική, βιολογία, γεωπονικές επιστήμες, τεχνολογία τροφίμων, φαρμακολογία, βιοπληροφορική κ.ά.) και έχει σκοπό να αναδείξει τις επιχειρηματικές προοπτικές τέτοιων τεχνολογιών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου (10-06-04) ήταν αφιερωμένη στην «Βιοτεχνολογία Περιβάλλοντος & έμβιων όντων» και συμμετείχαν επιστήμονες και ερευνητές, στελέχη της Ε.Ε. καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ν. Πανόπουλος του τμήματος Βιολογίας, Παν/μιο Κρήτης, καθ. Α. Τσαυτάρης, Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας ΕΚΕΤΑ, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Δρ. Γ. Σκαράκης, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Δρ. Δ. Καφετζόπουλος, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, ΙΤΕDr. C. Karatzas, Nexia biotech, Quebec, Canada και άλλοι.

Εντωμεταξύ έξω από το συνέδριο πάνω από 500 άτομα του οικολογικού και του αντιεξουσιαστικού χώρου διαδήλωναν ενάντια στην επιβολή των προϊόντων βιοτεχνολογίας των πολυεθνικών μετά από κάλεσμα της Αυτόνομης Συντονιστικής Δράσης κατά των μεταλλαγμένων. Παραβρέθηκαν άτομα από τους Οικολόγους Ελλάδας και από τους Έλληνες Οικολόγους Χωρίς Σύνορα, τους Φίλους της Φυσικής Ζωής κ.α  Σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας που δεν περίμενε τόσο κόσμο για ένα τέτοιο θέμα! Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς το Εθνικό Κέντρο Ερευνών με σκοπό:

  • Να δηλώσουν ότι η Ε.Ε. ανοίγει την πόρτα στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων (π.χ. καλαμπόκι Bt11).
  • Να διαμαρτυρηθούν ότι καράβια φορτωμένα με μεταλλαγμένες ζωοτροφές καταφθάνουν από τη Ν. Αμερική στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα
  • Να δηλώσουν ότι είναι αντίθετοι με τις καλλιέργειες που περιέχουν μεταλλαγμένους σπόρους, όπως αυτές που ανακαλύφθηκαν τυχαία στη Μακεδονία.

Ήταν η πρώτη πολιτικοποιημένη πορεία ενάντια στα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα με δυναμική και συνθήματα του στυλ: "ΟΥΤΕ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ" ,"ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΑΡΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΗ".

Από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση (18 Απρίλη 2004) ήρε τις απαγορεύσεις εισαγωγής και καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στα κράτη μέλη της έχει αρχίσει ισχυρότατη πίεση από τις Αμερικανικές Εταιρείες Βιοτεχνολογίας και από τον αρχι-πωλητή τους κ. Μπούς τζούνιορ απαιτώντας το άνοιγμα των αγορών στους Γ.Τ.Ο. αγνοώντας το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων τα θεωρούν επιβλαβή για την υγεία και καταρρίπτουν εύκολα τον μύθο που τα θέλει να σώσουν τον πλανήτη που λιμοκτονεί, αφού το πρόβλημα είναι η υψηλή τιμή του φαγητού και όχι η έλλειψη του. Αυτό που επιχειρεί να κάνει τώρα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα η βιομηχανία, και πολύ φοβάμαι η πρώτη μέρα του Συνεδρίου είχε αυτό το σκοπό, είναι να πείσει ότι αφού δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την «εξέλιξη της επιστήμης» και την εισαγωγή και καλλιέργεια των ΓΤΟ το μόνο που απομένει είναι να δεχτούμε την συνύπαρξη ΓΤ και συμβατικών, βιολογικών και φυσικών καλλιεργειών.

Αυτό όμως είναι σχεδόν αδύνατον πρακτικά να συμβεί αφού η εμπειρία δείχνει ότι η επιμόλυνση επέρχεται σχεδόν αναπόφευκτα με αποτέλεσμα να χαθεί τη βιοποικιλότητα για τα καλά. Ακόμα όμως αν συμβεί θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα δύο ταχυτήτων σύστημα παγκόσμιας διατροφής και γεωργίας –μία καθαρή από ΓΤΟ αγορά για τους πλούσιους και μια μολυσμένη από ΓΤΟ για τους υπόλοιπους από ‘μας - με τον ίδιο μικρό αριθμό εταιρειών να ελέγχει και τα δύο ρεύματα, απ’ τον σπόρο ως το σούπερ μάρκετ.

Όποια και αν είναι οι εξελίξεις εμείς πρέπει να γίνουμε πιο αδιάλλακτοι ως προς την καλλιέργεια και την εισαγωγή ΓΤΟ, να ενημερωνόμαστε και να γίνουμε απαιτητικοί και δύσπιστοι με την τροφή μας. Η αυξήσει των βιοκαλλιεργητών, η διαφορετική νοοτροπία του Ευρωπαίου όσο αναφορά την τροφή του αλλά και η  επιμονή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναγράφεται στην ετικέτα κάθε εισαγόμενου προϊόντος ότι προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και πολύ περισσότερο η απαγόρευση που έχει επιβάλλει στις αμερικανικές εισαγωγές σχετικών προϊόντων μας επιτρέπει να ελπίζουμε και να συνεχίζουμε τον αγώνα.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 113 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566675
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.