ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 08 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αμβρακικός: Ένας δρόμος περισσότερος, μια πληγή στο πε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Περιβάλλον
Οικολόγοι Πράσινοι , Σάββατο, 11 Απρίλιος 2009


Οι Οικολόγοι Πράσινοι, πληροφορήθηκαν πρόσφατα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της ¶ρτας, αποφάσισε – ομόφωνα- την κατασκευή αυτοκινητόδρομου  ¶ρτας – Λιμίνης, μήκους 6,36χλμ, παρά την αντίθετη γνώμη περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής (λόγω των επιπτώσεών του στο προστατευόμενο οικοσύστημα του Αμβρακικού που θα επιφέρει καταστροφή στο δάσος στον λόφο Περάνθης, που είναι ενταγμένος στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Ραμσάρ, ενώ είναι ενταγμένος και στην ΚΥΑ για τον Αμβρακικό).

Εύλογα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι καμιά φωνή δεν υπάρχει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της ¶ρτας, που να υπερασπιστεί το περιβάλλον και να τονίσει την ανάγκη βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης για την οποία όλοι οι πολιτικοί μιλούν, αλλά για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι στην πράξη άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν: εκείνα των αυτοκινήτων, του τσιμέντου και της σπάταλης και αλόγιστης ανάπτυξης που μας οδήγησαν στην δυσεπίλυτη σημερινή κρίση, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Η διπλή κρίση που ζούμε- οικονομική και οικολογική- μπορεί, κατά γενική ομολογία πλέον, να βρει λύση μόνο αν επενδύσουμε σε βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, που σε τοπικό επίπεδο σημαίνει: καλύτερες δημόσιες μεταφορές φιλικές στο περιβάλλον (αλήθεια γιατί δεν προτάσσεται η σιδηροδρομική Ιόνια;), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή βελτίωση των κτηρίων., τοπική αυτάρκεια, ποιοτικά και βιολογικά τοπικά αγροτικά προϊόντα, προστασία βιοτόπων και απειλούμενων ειδών, προστασία και  ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, οικολογικό τουρισμό. Αντίθετα τέτοιες ενέργειες  μεγαλώνουν την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο με νέους ενεργοβόρους αυτοκινητοδρόμους, ενώ ταυτόχρονα πλήττουμε για πάντα ένα μοναδικό τοπίο και έναν βιότοπο παγκόσμιας σημασίας, όπως τους υγροτόπους του Αμβρακικού κόλπου, το διπλό δέλτα του ¶ραχθου και του Λούρου.

Αυτή είναι η λογική που μας οδήγησε στην κρίση και όχι αυτή που θα μας βοηθήσει να βγούμε από αυτήν.

Είναι εμφανές ότι μΆ ένα δρόμο λιγότερο, μπορούμε να ζήσουμε και δεν βλάπτεται σε τίποτα η ποιότητα της ζωής μας. Αντίθετα, με μια ακόμη πληγή στο ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον μας αρχίζει να διαφαίνεται πως η επιβίωσή μας θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί διορθωτικές λύσεις.

Θα θέλαμε λοιπόν να δούμε τον Δήμο ¶ρτας να κάνει μια πράσινη στροφή: να πρωτοστατεί και να επενδύει στην προστασία του βιότοπου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση των δεκάδων προβλημάτων που έχουν φτάσει τον Αμβρακικό κόλπο να πνέει τα λοίσθια. Αντίθετα ο δήμος ¶ρτας φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί καν ότι έχει την τύχη να υπάρχει στην περιοχή του μια μοναδική φυσική κληρονομιά που έχει χρέος να κληροδοτήσει ακέραια στις επόμενες γενεές και που μπορεί με κατάλληλες κινήσεις να φέρει στην τοπική κοινωνία πολλά οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά.

Οι πληγές στο τοπίο και στον βιότοπο, δεν θα φέρουν ούτε νέους επισκέπτες, ούτε νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή, που σιγά σιγά μ΄αυτόν τον τρόπο θα χάσει για πάντα τον χαρακτήρα της, αλλά θα απομακρύνουν κι όσους ήδη έρχονται ή θα ήθελαν να την επισκεφθούν αποζητώντας την ομορφιά και την μοναδικότητα της φύσης του Αμβρακικού κόλπου.

Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του δρόμου και θα θέλαμε να δούμε με βάση ποιά περιβαλλοντική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας προτείνεται να γίνει το έργο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 47 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57109110
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.