Να γίνει αγώνας δρόμου ώστε να ενταχθεί η Μαρίνα του Ρεθύμνου στο Πρόγραμμα Γαλάζιων Σημαίων, άμεσα.
Στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» Ακτών και Μαρίνων μπορεί να ενταχθεί κατόπιν αιτήσεως μια ακτή ή μια μαρίνα εφόσον πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια.
Όσον αφορά τις ακτές, το Ρέθυμνο κατέχει το 2004 πρωταρχική θέση Πανελλήνια με 15 γαλάζιες σημαίες (7 στο Δήμο Ρεθύμνου, 4 στο Δήμο Αρκαδίου, 2 στο Δήμο Γεροποτάμου και 2 στο Δήμο Φοίνικα) έναντι 12 το 2003.
Η Κρήτη κατέχει πανελληνίως πρωτιά με συνολικά 78 γαλάζιες σημαίες σε ακτές της (Χανιά 18, Ηράκλειο 14, Λασίθι 31).
Το ίδιο πρόγραμμα αφορά και τις μαρίνες οι οποίες για να πάρουν τον τίτλο αυτό, που είναι διεθνές αναγνωρισμένο βραβείο ποιότητας, πρέπει να τηρούν συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, οργάνωσης, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Στον τομέα αυτό η Ελλάδα υστερεί μια και βρίσκεται στην 13η θέση στην Ευρώπη, μια και μόνο 7 μαρίνες ανταποκρίνονται στις διεθνείς απαντήσεις σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία φροντίζει να ικανοποιεί τους σκίπερ και τους ιδιοκτήτες σκαφών με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν τις τουρκικές μαρίνες να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Αγκάθι λοιπόν για την ανάπτυξη του τουρισμού αποτελούν οι μαρίνες. Αφού χάσαμε τουλάχιστον μια εικοσαετία για να «ωριμάσουν» οι συνθήκες και να κατασκευάστουν μαρίνες τώρα δεν φροντίζουμε να τύχουν διεθνούς αναγνώρισης και να αποτελέσουν πόλο έλξης τουρισμού και πυλώνα εισόδου των πόλεων που τις έχουν, πλέον.
Και αυτό γίνεται κυρίως λόγω αδιαφορίας των αρμόδιων για συμμετοχή στο πρόγραμμα παρά της ποιότητας των υδάτων ή της καθαριότητας των ακτών.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μαρίνα που κερδίζει Γαλάζια Σημαία τη διατηρεί για μια χρονιά και πρέπει να αποδεικνύει κάθε χρόνο ότι την αξίζει. Η διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η εξής:
Γίνεται αίτηση από τον αρμόδιο τοπικό φορέα που έχει την ευθύνη της μαρίνας στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ, Τουριστικής Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, της ΚΕΔΚΕ και Περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Κατόπιν αρχικής επιθεώρησης, εφόσον τηρούνται τα στάνταρντς, που για τις μαρίνες είναι 22 κριτήρια σε θέματα καθαριότητας, οργάνωσης, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, δίνεται το δικαίωμα να αναγγείλουν την υποψηφιότητα τους, λειτουργώντας για ένα χρόνο σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, για να ‘ναι υποψήφιες για βράβευση το επόμενο έτος.
Η επιτροπή στην εισήγηση της λαμβάνει τα αποτελέσματα επιθεωρήσεων αλλά την τελική απόφαση παίρνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων.
Κάθε καλοκαίρι οι επιθεωρητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της φύσης (ΕΕΠΦ) και του διεθνή οργανισμού FEE (foundation for Environmental Education), επισκέπτονται όλη την καλοκαιρινή περίοδο τις βραβευμένες μαρίνες, ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του προγράμματος και επισημαίνουν τυχόν προβλήματα και παραλήψεις. Σε περίπτωση ελλείψεων υπάρχει κίνδυνος να υποσταλεί η σημαία προσωρινά ή και οριστικά, όπως συνέβη σε 10 ακτές το 2003, σε 11 ακτές και 2 μαρίνες το 2002, και σε 21 ακτές και 3 μαρίνες το 2001.
Η μαρίνα του Ρεθύμνου θα πρέπει άμεσα τώρα που τελειώνει και η τελευταία φάση των εργασιών, με πρωτοβουλία του λιμενικού ταμείου που έχει την αρμοδιότητα λειτουργίας της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό ώστε να αναγνωριστεί διεθνώς και να γίνει αποτελεσματική και προσοδοφόρα για τον τοπικό τουρισμό.
Χρειάζεται μια σημαντική προσπάθεια και ενέργειες για να ικανοποιεί τα κριτήρια υποψηφιότητας που όμως ως υποδομή και έργο μπορεί να πετύχει εύκολα με σωστή οργάνωση ώστε να καταθέσει υποψηφιότητα στην Επιτροπή και να πάρει την Γαλάζια Σημαία, τελικά.
Είναι σημαντικό να γίνει αυτό, γιατί σίγουρα δίνει ένα όπλο στους τουριστικούς και ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες, στις δύσκολες μέρες που περνά ο Ελληνικός τουρισμός και παράλληλα ένα διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των τουριστικών πρακτόρων.
Εξάλλου αφού έγινε η μαρίνα και σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας και τον νομό μας, θα πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς και να τελειοποιηθεί και να λειτουργήσει με βέλτιστο τρόπο δίνοντας αποτελέσματα και κέρδη στον τουρισμό και όχι παραμένοντας ανενεργή.
Η πρόταση μου αυτή θα κατατεθεί στο Λιμενικό Ταμείο.
Γιάννης Χ. Παπατζανής Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης . ecocrete.gr . |