ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Να ενταχθεί η Μαρίνα Ρεθύμνου στο Πρόγραμμα Γαλάζιων Σ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γιάννης Χ. Παπατζανής , Τρίτη, 15 Ιούνιος 2004

Να γίνει αγώνας δρόμου ώστε να ενταχθεί η Μαρίνα του Ρεθύμνου στο Πρόγραμμα Γαλάζιων Σημαίων, άμεσα.

Στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» Ακτών και Μαρίνων μπορεί να ενταχθεί κατόπιν αιτήσεως μια ακτή ή μια μαρίνα εφόσον πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια.

Όσον αφορά τις ακτές, το Ρέθυμνο κατέχει το 2004 πρωταρχική θέση Πανελλήνια με 15 γαλάζιες σημαίες (7 στο Δήμο Ρεθύμνου, 4 στο Δήμο Αρκαδίου, 2 στο Δήμο Γεροποτάμου και 2 στο Δήμο Φοίνικα) έναντι 12 το 2003.

Η Κρήτη κατέχει πανελληνίως πρωτιά με συνολικά 78 γαλάζιες σημαίες σε ακτές της (Χανιά 18, Ηράκλειο 14, Λασίθι 31).

Το ίδιο πρόγραμμα αφορά και τις μαρίνες οι οποίες για να πάρουν τον τίτλο αυτό, που είναι διεθνές αναγνωρισμένο βραβείο ποιότητας, πρέπει να τηρούν συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, οργάνωσης, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στον τομέα αυτό η Ελλάδα υστερεί μια και βρίσκεται στην 13η θέση στην Ευρώπη, μια και μόνο 7 μαρίνες ανταποκρίνονται στις διεθνείς απαντήσεις σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία φροντίζει να ικανοποιεί τους σκίπερ και τους ιδιοκτήτες σκαφών με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν τις τουρκικές μαρίνες να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Αγκάθι λοιπόν για την ανάπτυξη του τουρισμού αποτελούν οι μαρίνες.  Αφού χάσαμε τουλάχιστον μια εικοσαετία για να «ωριμάσουν» οι συνθήκες και να κατασκευάστουν μαρίνες τώρα δεν φροντίζουμε να τύχουν διεθνούς αναγνώρισης και να αποτελέσουν πόλο έλξης τουρισμού και πυλώνα εισόδου των πόλεων που τις έχουν, πλέον.

Και αυτό γίνεται κυρίως λόγω αδιαφορίας των αρμόδιων για συμμετοχή στο πρόγραμμα παρά της ποιότητας των υδάτων ή της καθαριότητας των ακτών.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μαρίνα που κερδίζει Γαλάζια Σημαία τη διατηρεί για μια χρονιά και πρέπει να αποδεικνύει κάθε χρόνο ότι την αξίζει.  Η διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η εξής:

Γίνεται αίτηση από τον αρμόδιο τοπικό φορέα που έχει την ευθύνη της μαρίνας στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ, Τουριστικής Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, της ΚΕΔΚΕ και Περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Κατόπιν αρχικής επιθεώρησης, εφόσον τηρούνται τα στάνταρντς, που για τις μαρίνες είναι 22 κριτήρια σε θέματα καθαριότητας, οργάνωσης, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, δίνεται το δικαίωμα να αναγγείλουν την υποψηφιότητα τους, λειτουργώντας για ένα χρόνο σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, για να ‘ναι υποψήφιες για βράβευση το επόμενο έτος.

Η επιτροπή στην εισήγηση της λαμβάνει τα αποτελέσματα επιθεωρήσεων αλλά την τελική απόφαση παίρνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων.

Κάθε καλοκαίρι οι επιθεωρητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της φύσης (ΕΕΠΦ) και του διεθνή οργανισμού FEE (foundation for Environmental Education), επισκέπτονται όλη την καλοκαιρινή περίοδο τις βραβευμένες μαρίνες, ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του προγράμματος και επισημαίνουν τυχόν προβλήματα και παραλήψεις.  Σε περίπτωση ελλείψεων υπάρχει κίνδυνος να υποσταλεί η σημαία προσωρινά ή και οριστικά, όπως συνέβη σε 10 ακτές το 2003, σε 11 ακτές και 2 μαρίνες το 2002, και σε 21 ακτές και 3 μαρίνες το 2001.

Η μαρίνα του Ρεθύμνου θα πρέπει άμεσα τώρα που τελειώνει και η τελευταία φάση των εργασιών, με πρωτοβουλία του λιμενικού ταμείου που έχει την αρμοδιότητα λειτουργίας της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό ώστε να αναγνωριστεί διεθνώς και να γίνει αποτελεσματική και προσοδοφόρα για τον τοπικό τουρισμό.

Χρειάζεται μια σημαντική προσπάθεια και ενέργειες για να ικανοποιεί τα κριτήρια υποψηφιότητας που όμως ως υποδομή και έργο μπορεί να πετύχει εύκολα με σωστή οργάνωση ώστε να καταθέσει υποψηφιότητα στην Επιτροπή και να πάρει την Γαλάζια Σημαία, τελικά.

Είναι σημαντικό να γίνει αυτό, γιατί σίγουρα δίνει ένα όπλο στους τουριστικούς και ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες, στις δύσκολες μέρες που περνά ο Ελληνικός τουρισμός και παράλληλα ένα διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των τουριστικών πρακτόρων.

Εξάλλου αφού έγινε η μαρίνα και σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας και τον νομό μας, θα πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς και να τελειοποιηθεί και να λειτουργήσει με βέλτιστο τρόπο δίνοντας αποτελέσματα και κέρδη στον τουρισμό και όχι παραμένοντας ανενεργή.

Η πρόταση μου αυτή θα κατατεθεί στο Λιμενικό Ταμείο.

Γιάννης Χ. Παπατζανής
Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 91 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57582417
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.